Na Námestie SNP pustím aj Smer, tvrdí Matovič

Predseda OĽaNO Igor Matovič odmieta, že by si uzurpoval oslavy 30. výročia nežnej revolúcie len pre seba. Hoci si hnutie rezervovalo Námestie SNP v Bratislave na niekoľko novembrových dní, podľa jeho lídra tým chceli predovšetkým odstaviť extrémistov. Matovič sľubuje, že priestor poskytne komukoľvek, kto si November ctí, pokojne aj Smeru. Podľa politológa a historika Juraja Marušiaka je však toto konanie nehorázne.

23.07.2019 09:44 , aktualizované: 18:57
debata (202)

Plány matovičovcov sa stretli s rozpačitým až odmietavým postojom politikov aj verejnosti. Igor Matovič preto zvolal tlačovú konferenciu priamo na Námestie SNP, a objasnil, aký je jeho zámer.

Video TV Pravda: Igor Matovič vysvetľuje zámer rezervovať si námestie SNP v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. Matovič nechápe kritiku aktivistov Za slušné Slovensko a na výročie pozýva všetkých občanov, každého politického spektra, okrem fašistov a komunistov.

Video

Matovič sa k oslavám výročia nežnej revolúcie vyjadril po tom, čo ho za rezerváciu Námestia SNP skritizovala iniciatíva Za slušné Slovensko. Podľa jej predstaviteľov líder OĽaNO zneužíva historický moment na svoju politickú kampaň. Matovič to odmietol a vysvetlil, že námestie si takto rezervoval aj v predchádzajúcich rokoch a pred ním to robil Alojz Hlina, ktorý v súčasnosti šéfuje KDH.

„Nikomu to predtým neprekážalo,“ podotkol Matovič a naznačil, že humbug okolo celej veci je spôsobený blížiacimi sa voľbami. Námestie si podľa vlastných slov rezervoval preto, aby tak neurobili ľudia, ktorí by výročie dehonestovali – ako napríklad komunisti alebo fašisti.

„Keďže sme chceli zabrániť, aby takéto významné výročie zneužili extrémisti alebo ľudia, ktorí doslova nenávidia november '89, tak sme považovali doslova za občiansku povinnosť zarezervovať námestie,“ povedal Matovič. Dodal, že priestor na námestí poskytne komukoľvek, kto si ctí November, vrátane koaličných strán. „Aj Smeru ten priestor ponúkneme,“ dodal predseda OĽaNO.

Koaličné strany sa však o účasť na takomto podujatí netrhajú. „To, čo dnes predvádza opozícia v súvislosti s oslavami výročia nežnej revolúcie, je typickým príkladom, ako by vyzerala vláda zložená z opozičných strán. My tento cirkus nebudeme komentovať a k tomuto štátnemu sviatku sa postavíme s dôstojnosťou a úctou,“ odpovedal hovorca Smeru Ján Mažgút na otázku, či by sa predstavitelia najsilnejšej koaličnej strany zúčastnili na podujatí organizovanom hnutím OĽaNO.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška povedal, že o priebehu výročia nežnej revolúcie nechce zatiaľ špekulovať. „Ak pán Matovič vytvorí taký priestor, ktorý bude dôstojný a korektný ku všetkým, tak iste bude záujem, aby takéto stretnutie prebiehalo ako politicky neutrálne,“ myslí si Paška.

„Most-Híd si novembrové udalosti pripomenie podľa vlastného scenára, aj bez výzvy Igora Matoviča. Prenájom námestia na niekoľko dní nepotrebuje komentár,“ reagovala hovorkyňa strany Klára Debnár.

Juraj Marušiak: Rezerváciu námestia považujem za nehoráznosť

Politológ a historik Juraj Marušiak považuje šesťdňovú rezerváciu námestia zo strany OĽaNO za nehoráznosť. „Takáto stranícka privatizácia udalostí je nehoráznosť, navyše neviem, že by práve Igor Matovič alebo jeho strana mali čokoľvek spoločné s novembrom 1989 alebo s ním boli nejako viac spojení ako akíkoľvek iní ľudia, ktorí tam v tom čase stáli medzi demonštrantmi. Ja si tie udalosti pamätám a Igora Matoviča som na námestí nevidel. Áno, je tam Ján Budaj, ktorý síce bol na kandidátke OĽaNO, ale je členom strany Zmena zdola, teda nie je identický s OĽaNO,“ pripomenul politológ.

Podľa jeho názoru neobstojí ani argument, že Matovič chcel zabrániť extrémistom zneužiť toto výročie a predstaviteľov demokratických strán na námestie pustí. „Stále je to pýtanie si povolenia od jednej politickej strany. November 1989 umožnil aj Igorovi Matovičovi organizovať si demonštrácie a vytvoriť si politickú stranu, ale nebol robený pre to, aby si práve od Matoviča a jeho OĽaNO človek pýtal povolenie, ako si predtým ľudia museli na všetko pýtať povolenie od ÚV KSS a ÚV KSČ,“ podčiarkol Marušiak.

Ostrý konflikt s iniciatívou Za slušné Slovensko

Matovič sa počas vysvetľovania svojich pohnútok dostal do ostrého konfliktu s iniciatívou Za slušné Slovensko. Pri kritike obsadenia námestia Matovičom totiž predstavitelia iniciatívy napísali, že keď si chceli na tomto priestore ohlásiť podujatie počas výročia revolúcie, nebolo to možné.

„Igor Matovič bezohľadne zabral všetky termíny. O to väčšia arogancia je, že odmieta námestie prenechať aj priamo organizátorom a hlavným osobnostiam nežnej revolúcie, a to len kvôli tomu, aby túto udalosť využil na svoju politickú kampaň a vyťažil z nej politické body,“ tvrdí iniciatíva, ktorá na Námestí SNP organizovala masové demonštrácie po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Matovič dnes vyhlásil, že iniciatíva klame. „Pýtam sa, kde a kedy som ja odmietol prenechať námestie hlavným organizátorom a osobnostiam nežnej revolúcie? Toto je oficiálne stanovisko organizácie, ktorá si hovorí Za slušné Slovensko. Je veľmi neslušné takto klamať, lebo neexistuje žiadny telefonát, žiadny mail, žiadne stretnutie, kde by ma oslovil ktokoľvek z hlavných osobností nežnej revolúcie,“ zdôraznil Matovič.

Matovič priblížil, že aj po smrti novinára Jána Kuciaka OĽaNO zarezervovalo Námestie SNP na tri piatky a následne priestor prenechal združeniu Za slušné Slovensko. „Prvé tri veľké protesty. Bez najmenších problémov sme im termíny prepustili. Považovali sme za správne, aby takéto zhromaždenia organizovala organizácia, ktorá mala znaky občianskeho združenia,“ povedal Matovič s tým, že medzičasom sa ukázalo, že Za slušné Slovensko nie je občianska iniciatíva, ale" politická organizácia strany Andreja Kisku .{target:_blan­k}":[tt_news:519609] Za ľudí a strán PS a Spolu.

Iniciatíva Za slušné Slovensko sa k výhradám Matoviča priamo nevyjadrila. Na sociálnej sieti však zverejnila dlhé stanovisko, podľa ktorého by oslavy 30. výročia nežnej revolúcie mali zostať občianske.

„Vážime si všetkých, ktorí pred 30 rokmi organizovali zhromaždenia na námestiach vrátane tých, ktorí neskôr do politiky vstúpili. To, čo pre našu krajinu a spoločnosť spravili, je nesmierne dôležité a patrí im za to obrovská vďaka a úcta. Netreba však zabúdať, že pred 30 rokmi to boli práve občania, ktorí sa odvážne postavili režimu. Dôstojná a nadstranícka spomienka na 17. november 1989 by práve preto mala byť aj tento rok občianska a pripomínať, že hodnoty demokracie a slobody je potrebné brániť neustále a že úloha občana je pre demokraciu, tak ako pred 30 rokmi, aj dnes zásadná a nenahraditeľná,“ uviedla iniciatíva.

Štát minie na oslavy vyše 1,8 milióna eur

Na organizáciu štátnych podujatí k 30. výročiu nežnej revolúcie pôjde zo štátneho rozpočtu 1,8 milióna eur. Schválila to vláda na svojom poslednom rokovaní pred letnými prázdninami 3. júla. Podľa ministerstva kultúry bude jedným z najobsiahlejších plánovaných podujatí komplexný múzejno-výstavný projekt ohraničený nežnou revolúciou a prvými slobodnými voľbami, ktoré sa konali v júni 1990. Expozície budú na Bratislavskom hrade, v Národnom múzeu v Prahe a v Bruseli. Medzi ďalšími plánovanými podujatiami sú výstavy, koncerty, diskusné večery, publikácie, premiéry divadelných inscenácií a celoštátna literárno-audiovizuálno-výtvarná súťaž pre deti November '89 a my. Tematicky by malo byť nasvietené priečelie Bratislavského hradu. (TASR, KF)

Šeliga: Výročie by malo byť nadstranícke

Zástupca vznikajúcej strany Za ľudí Juraj Šeliga si nemyslí, že iniciatíva Za slušné Slovensko sa niekedy tvárila, že má na niečo patent. Povedal to novinárom Šeliga, ktorý bol v minulosti predstaviteľom tejto občianskej iniciatívy a dnes je reprezentantom vznikajúcej strany Andreja Kisku Za ľudí. „Za slušné Slovensko upozorňovalo na to, čo v tomto štáte nefungovalo a volalo po vyšetrení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po boji proti korupcii. To, že pán Matovič tvrdí, že je niekto proti nemu, to mi je ľúto, ale na to nemám viac čo povedať,“ uviedol Šeliga.

„Ja si myslím, z pozície politika, že výročie Nežnej revolúcie by malo byť nadstranícke a organizátori by mali byť občianski. To znamená, je jedno či Za slušné Slovensko alebo bývalí lídri Nežnej revolúcie. Keď má pán Matovič iný názor, je to jeho vec,“ dodal Šeliga.

KDH: Riešením by bolo uvoľnenie námestia

Riešením situácie okolo osláv 30. výročia Nežnej revolúcie by podľa KDH bolo, ak by Matovič uvoľnil Námestie SNP v prospech „Výboru pre dôstojnú oslavu Novembra '89“, v ktorom by boli viaceré osobnosti, prípadne aj subjekty, zástupcu OĽaNO nevynímajúc. Uvádza sa to v stanovisku KDH, ktoré poskytol ich hovorca Stano Župa s tým, že na to je však potrebná určitá veľkosť.

„Uvidíme, či jej bude Igor Matovič schopný,“ uviedlo KDH. V prípade, že oslavy Novembra '89 na Námestí SNP budú podliehať „súhlasu“ a budú v réžii OĽaNO, predseda KDH Alojz Hlina sa na takejto spomienke nezúčastní. „KDH sa však na oslavy Novembra pripravuje aj v spolupráci s partnerskými organizáciami. A budú to dôstojné oslavy, na ktorých by sa mali zúčastniť významní hostia. Tridsiate výročie Novembra '89 je naozaj významným výročím, veríme, že oslavy zvládneme s dôstojnosťou,“ uzavrel Župa.

SaS: Pre všetkých občanov

Námestie SNP by počas slávnostných dní, keď si pripomíname pád totality, malo podľa strany SaS patriť všetkým občanom. „A určite nie politickým šarvátkam. SaS si určite vhodným spôsobom pripomenie 30. výročia Nežnej revolúcie a zúčastní sa na oslavách. O spôsobe a konkrétnostiach ešte bude diskutovať,“ informoval hovorca SaS Róbert Buček.

Most-Híd si podľa hovorkyne Kláry Debnár novembrové udalosti pripomenie podľa vlastného scenára, aj bez výzvy Igora Matoviča.

„Hnutie Sme rodina – Boris Kollár o tejto veci zatiaľ neuvažovalo. Pokiaľ to bude stále aktuálne, vyjadríme sa,“ reagovala Michaelá Jurcová z hnutia.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko situáciu považuje za zbytočný konflikt. „Nechceme k nemu prispievať a reagovať. Do politiky sme prišli, aby sa takéto žabomyšie vojny skončili,“ uviedol riaditeľ komunikácie PS Ľubomír Ondrejkovič.

OĽaNO si Námestie SNP rezervovalo už 17. mája. Na mestskom úrade bratislavskej mestskej časti Staré Mesto oznámilo zámer organizovať verejné zhromaždenia od 14. do 19. novembra v čase od 9. do 21. hodiny.

OĽaNO si Námestie SNP rezervovalo už 17. mája. Na mestskom úrade bratislavskej mestskej časti Staré Mesto oznámilo zámer organizovať verejné zhromaždenia od 14. do 19. novembra v čase od 9. do 21. hodiny.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

202 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Igor Matovič #Námestie SNP