Vznikajúca strana Za ľudí podáva podnet poslancom, nepozdáva sa im previerka firmy Bonul

Vznikajúca strana exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí dnes odovzdala podnet pre poslancov Národnej rady SR, aby preverili udelenie bezpečnostnej previerky spoločnosti Bonul. Uviedol to na tlačovom brífingu zástupca strany Juraj Šeliga s tým, že podľa jeho slov existuje viacero dôvodných podozrení, ktoré naznačujú možnú protiprávnu činnosť súkromnej bezpečnostnej služby.

23.07.2019 14:14 , aktualizované: 16:25
bonul, security, budova Foto: ,
Budova Bonul Security.
debata (20)

Tú navyše vlastní rodina Bödörovcov, ktorá podľa medializovaných informácií spolupracovala napríklad s Marianom Kočnerom, ktorý je v súčasnosti obvinený z viacerých trestných činov. Okrem iných tiež z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Bödörovci sa tiež údajne podieľali na sledovaní novinárov. O ich aktivitách písal aj Ján Kuciak.

„Pred malou chvíľou som podal podnet pre parlamentný osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, aby poslanci preverili, prečo bola udelená bezpečnostná previerka na stupeň "prísne tajné“ spoločnosti Bonul. Podľa nás existuje viacero podozrení tejto spoločnosti a radi by sme počuli vysvetlenie šéfa NBÚ, či môžu takéto firmy disponovať obdobnými previerkami," povedal dnes Šeliga. Poslanci osobitného výboru môžu žiadať od šéfa NBÚ vysvetlenie, pričom potrebné podklady pre úrad vypracúvajú iné bezpečnostné zložky štátu, ako napríklad polícia či Slovenská informačná služba.

Nadácia Zastavme korupciu tiež žiada o preverenie

Preveriť rozhodnutie a postup NBÚ, ktorý predĺžil firme Bonul bezpečnostnú previerku na oboznamovanie sa aj s prísne tajnými skutočnosťami žiada aj Nadácia Zastavme Korupciu. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Firma Bonul získala bezpečnostnú previerku napriek tomu, že majiteľovho syna preveruje polícia v súvislosti s Marianom K. a vraždou Jana Kuciaka,“ vysvetlila svoje rozhodnutie nadácia. Podnet adresovala predsedovi Výboru Národnej rady (NR) SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ Ľubomírovi Galkovi (SaS).

Galko v reakcii uviedol, že oboma podnetmi sa bude výbor zaoberať na najbližšom rokovaní.

Maximálnu súčinnosť podľa poslanca prisľúbil aj Konečný, s ktorým osobne telefonoval. „Môžem týmto potvrdiť, že firme Bonul bola NBÚ udelená bezpečnostná previerka ešte počas bývalého vedenia úradu, konkrétne 6. 9. 2018. Uvedená informácia ma prekvapila, lebo už v tom čase existovali informácie, ktoré vrhali tieň pochybností na túto spoločnosť,“ dodal.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia Zastavme korupciu #Juraj Šeliga #Bonul