Kočnerov spoločník priznal, že Ruska volali Slintoš

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo tretím dňom pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza. V kauze falšovania zmeniek a marenia spravodlivosti sú obžalovaní Pavol Rusko a Marian Kočner.

24.07.2019 09:30 , aktualizované: 17:05
SR súdy ŠTS zmenky Markíza Pavol R Marian K BAX Foto: ,
Štefan Ágh na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (118)

Ágh podporil verziu o Valkovi, reagoval aj na „slinoviny"

Pred súd sa postavil Kočnerov obchodný partner Štefan Ágh. V kauze televíznych zmeniek je obvinený, ale nie obžalovaný a odčlenený na samostatné konanie. V kauze Gamatex mal byť spolupáchateľom Kočnera a Ruska pri falšovaní zmeniek.

Podľa jeho slov Kočnera pozná od začiatku 90. rokov a stretávali sa dvakrát-trikrát za rok, naposledy asi týždeň pred jeho zadržaním. Rozhodnutie pokúsiť sa ovládnuť Markízu zdôvodnil tým, že spoločne s Kočnerom si boli istí, že všetko prebehne hladko. „Mali sme ubezpečenie od pani Volzovej,“ uviedol pri výpovedi Ágh.

Štefan Ágh na súde takisto zopakoval verziu obžalovaného Ruska o tom, že riešenie sporu skrz zmenky mal poradiť nebohý právnik Ernest Valko. Potvrdil tak obhajobnú verziu. Zároveň vyhlásil, že od Ruska požadovali 80 miliónov eur, ďalších 500 miliónov mal zaručiť formou zmeniek. „Štyridsať miliónov dostal na účet Kočner a štyridsať miliónov ja, ako fyzické osoby. Pán Valko mal pripravené zmluvy, pričom sme boli dohodnutí, že akonáhle nám prídu peniaze a za Gamatex budú môcť vystupovať oni, vydajú nám zmenky,“ popisuje Ágh. Splatnosť zmeniek bola podľa jeho slov 15 rokov s podmienkou, že bude predĺžená licencia a Pavol Rusko predá svoje podiely. „Pán Valko nás ale ubezpečil, že to bude skôr,“ dodal.

Zmenky následne previedli do firmy Inkasný servis, ktorej polovičný podiel vraj Ágh neskôr Kočnerovi odpredal. „So zmenkami som sa už nestretol, až niekedy v roku 2016, keď ma Kočner zavolal k notárovi, aby sme podpísali zápisnicu,“ vysvetlil ďalej Ágh. Potom sa vraj až z médií dozvedel, že Kočner „to dal na súd“. O zmenkách by podľa jeho slov mali vedieť aj Rusko, zavraždený Peter Čongrády a Sylvia Volzová. „Predpokladám, že aj Kováčik, možno Malchárek, určite aj pani Rusková, lebo tá vedela o všetkom v Markíze,“ doplnil. Vieru Ruskovú navrhuje obhajoba predvolať ako svedka. Dodal, že existovali dohody, že o zmenkách sa hovoriť nebude a uhradí ich Rusko.

„Valko nám hovoril, že ak Rusko dobre predá svoje podiely, vyplatí nám ich hneď. Pätnásť rokov bola maximálna doba splatnosti,“ povedal Ágh. Dodal, že nevie, ako sa vypočítali sumy na dvoch nevyplnených zmenkách. Podľa jeho slov to pravdepodobne vychádzalo zo sprievodných zmlúv.

„Keď Kočner podal zmenky na súd, mal som z toho obavy. Bavil som sa s ním o tom aj osobne aj telefonicky, však smsky máte, nie?“ pýtal sa svedok prokurátora.

Za posledných 15 rokov som sa s pánom Ruskom stretol len dvakrát. To sme si len kývli na pozdrav, uviedol pred súdom Ágh. S Kočnerom sa stretol asi týždeň pred minuloročným zadržaním. Podľa jeho slov sa bavili aj o zmenkách.

„Petra Tótha poznám prostredníctvom Kočnera, ktorý ho doviedol ako dôveryhodného človeka. Keď boli dané v roku 2016 na súd žaloby, asi trikrát sme sa stretli. V telefóne ho mám 20 rokov uloženého ako agent,“ vypovedal svedok. Ďalej priznal, že Kočner ho nechal z väzby cez Tótha pozdraviť. Poprel však, že by mu Tóth od Kočnera odkazoval, ako vypovedať o zmenkách. „Stretli sme sa asi dva dni pred tým, ako som šiel prvýkrát vypovedať,“ uviedol Ágh. „Vždy sme sa bavili o tom, aká je situácia. Ja som sa pýtal na veci, ktoré sa týkajú mňa,“ priblížil. "Povedal mi, že nemám byť nervózny, že ja problém nemám,"popísal rozhovor s Tóthom, ktorému podľa vlastných slov nedôveroval.

Svedok ďalej uviedol, že o Gamatex s neistými právami na Markízu mali v roku 1998 záujem Alexander Rezeš či Juraj Široký.

Na otázku zástupcu Markízy Daniela Lipšica, či Ján Kováčik mal vedomosť o zmenkách, odpovedal, že mohol mať. Kováčik bol v tom čase akcionárom Markízy.

Ágh pred súdom povedal, že na spor o Markízu si s Kočnerom požičali 20 miliónov korún od Petra Steinhübela a „boli mu aj vrátené“.

Ágh priznal, že s Kočnerom volali Ruska Slintoš

Prokurátor Šanta sa počas výsluchu spýtal aj Ágha, či vie, čo znamenajú pojmy „slinoviny“ alebo „slintoš“. Ten reagoval, že to bol pojem, ktorý používal Kočner. Na otázku, či bol používaný v ich spoločnej komunikácii, odpovedal, že „to je možné“. Pojem mal Kočner používať, keď od neho žiadal dokumenty s podpisom obžalovaného Ruska. Pojem by sa mal nachádzať v komunikácii, ktorú predložil súdu Šanta a žiadal jeho prečítanie počas tejto svedeckej výpovede.

Šifrovaná komunikácia

Nemal som dobrý pocit a nemyslel som si, že dôjde k plneniu, odpovedal svedok na otázku, prečo sa vzdal zmeniek, ktoré dnes majú hodnotu skoro 35 miliónov eur. Počas výpovede tiež priznal, že používal šifrovaciu komunikáciu Theema. Komunikoval cez ňu iba s Kočnerom a Tóthom.

Členovia senátu sa opakovane vracali k otázke, prečo sa Ágh nesnažil zmenky v minimálnej hodnote 8 miliónov eur nikdy speňažiť a bezodplatne ich nechal Kočnerovi. Svedok to nedokázal jasne vysvetliť.

Ágh uviedol, že aj jeho obhajuje advokát Para.


VIDEO: Pozrite si, ako vyzerá zákulisie súdu v Pezinku v kauze zmeniek.

Video

Prokurátor predložil komunikáciu medzi Kočnerom a Ághom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil súdu údajnú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom Ághom. Súd rozhodol, že na stredajšom pojednávaní komunikáciu ako dôkaz predložiť neumožní, úplne ju však nezamietol a pravdepodobne bude predložená na ďalšom pojednávaní. Obhajca Mariana Kočnera preto navrhol zrušiť výsluch Štefana Ágha, ten sa však na rozhodnutie senátu konať bude. Kočnerov obchodný partner je tiež obvinený z falšovania zmeniek, je však vyčlenený na samostatné konanie.

Obhajca Pavla Ruska Marek Para na súde dôkaz namietal s tým, že postupné predkladanie nových dôkazov zasahuje do práva na obhajobu. Para zároveň žiadal, aby sa prepis komunikácie nedostal do médií.

Prokurátor odmietol po otázkach novinárov na obsah komunikácie reagovať, vzhľadom na to, že dôkaz ešte nebol vykonaný. Takisto nekomentoval, či bola otázka z pondelkového pojednávania (22. 7.) v súvislosti s výrazmi „slina“ a „slintoš“ smerovaná práve na údajnú komunikáciu Kočnera a Ágha.

Akvizícia pohľadávky sa mala udiať násilným spôsobom

Pred senát sa ako svedkyňa postavila aj niekdajšia zamestnankyňa licenčnej rady Anna Hausknotzová. Podľa jej slov bola licenčná rada v kontraste s Ruskovými tvrdeniami televízii Markíza skôr naklonená. Priznala tiež politické snahy o ovplyvňovanie licenčnej rady. Spomenula aj prvú žiadosť Markízy o licenciu, v ktorej Rusko opomenul svoju spoločníčku Volzovú.

Hausknotzová pred senátom opísala, ako mal Kočner kúpiť pohľadávku, na základe ktorej obsadil Markízu. „Ľahko sa vám podpisuje zmluva, keď máte pištoľ pri hlave,“ odpovedal jej údajne Siloš Pohanka na otázku, prečo Kočnerovmu Gamatextu predal pohľadávku voči Markíze za jedinú korunu. Pohanku mala Hausknotzová stretnúť na premiére filmu o jeho otcovi.

Pohankova firma ESPE štúdio predala Gamatexu pohľadávku voči Markíze. Aj na základe tejto pohľadávky sa uskutočnilo násilné obsadenie Markízy v roku 1998. Toto obsadenie sa malo vyrovnať podľa Ruska aj spornými zmenkami. Siloš Pohanka už nežije.

Odňatie licencií Markíze podľa jej slov nehrozilo. „Rada sa nezaberala ničím takým, že by mala byť Markíze odňatá licencia. Takéto konanie tam nebolo, ani len návrh,“ povedala svedkyňa. V licenčnej rade bola od roku 1993 do 2000. Väčšinu času pracovala ako šéfka licenčného odboru Rady pre vysielanie.

Náhla zmena majiteľov televízie bez súhlasu rady mohla podľa svedkyne vyústiť v odňatie licencií. „Majiteľ bol povinný to ohlásiť,“ vysvetlila.

Svedkyňa sa nevedela vyjadriť k Ruskovmu tvrdeniu, že zavraždený Ernest Valko ako člen licenčnej rady robil právnika Volzovej. „Neviem o tom, nepočula som o niečom takom,“ uviedla.

Na otázky novinárov po výpovedi odmietla odpovedať.

Účtovníčka Markízy vypovedala, že o zmenkách nemala vedomosť

Pred senát sa hneď ráno ako svedkyňa postavila Anna Miklošovičová, ktorá mala na konci 90. rokov na starosti účtovníctvo Markízy.

„O zmenkách som nepočula, ani mi ich nikto nepredložil. Dozvedela som sa o nich až z neskoršieho vyšetrovania. Mne predkladala doklady Silvia Volzová (bývalá spoločníčka v TV Markíze – pozn. red.) a tie som následne zaúčtovala,“ povedala niekoľkokrát Miklošovičová.

Na otázky, či pozná obvinených, odpovedala, že iba pracovne. „S pánom Pavlom R. sme sa videli niekoľkokrát pri príležitosti pracovných povinností. Osobné vzťahy tam neboli vôbec žiadne a pri tých pracovných sa nemám dôvod sťažovať. S Marianom K. a Štefanom A. som sa stretla jediný raz, keď prišli do mojej kancelárie. Prišli vtedy s pani Volzovou aj preto, aby som pripravila účtovníctvo na odovzdanie,“ doplnila účtovníčka.

Právni zástupcovia obvinených sa snažili preukázať, že v účtovníctve televízie chýbali aj iné záležitosti. Rusko zopakoval, že to, že niečo chýba v účtovníctve, neznamená, že to neexistuje. „Účtovníctvo bolo aj vďaka pani Volzovej v katastrofálnom stave a reálne bolo v poriadku až po roku 2001. Nemal som žiadnu vedomosť o tom, že zmenky majú byť súčasťou vedených dokumentov,“ zopakoval Rusko.

Ostro sledovaná kauza

Proces sa začal v pondelok. Vypovedal najmä obžalovaný Pavol Rusko, ktorý naďalej trvá na svojej nevine a zvaľuje vinu na svoju niekdajšiu spoločníčku Sylviu Volzovú. Obžalovaný Marian Kočner je momentálne umiestnený v Ústave na výkon väzby v Leopoldove a požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Jeho právnik uviedol, že Kočner je ochotný vypovedať pred súdom. Podmienkou však je, aby sa jeho výpoveď uskutočnila v bratislavskom Ústave na výkon väzby.


VIDEO: Čoho sa Kočner zľakol? Advokát vysvetľuje, prečo neprišiel na súd.

Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta v pondelok ukázal súdu nový dôkaz v podobe údajnej piatej zmenky. Tá by mohla inkriminovať Pavla Ruska aj vzhľadom na to, že tvrdí, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek.


VIDEO: Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil údajnú kópiu piatej zmenky. Tú namietal obhajca Marek Para s tým, že nejde o originál. Týka sa piata zmenka televízie Markíza?

Video

Druhý deň pojednávania vypovedal z troch predvolaných svedkov iba exriaditeľ Markízy Václav Mika. Uviedol, že nemal o zmenkách vedomosť. Prvý predvolaný svedok, terajší riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, sa z účasti ospravedlnil dopredu. Niekdajšia riaditeľka Zuzana Ťapáková údajne nedostala predvolanie.

Advokát Marek Para zastupuje Pavla Ruska. Na...
Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...
+8Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...

Kauza zmenky

  • 26. apríla 2018 rozhodol Okresný súd Bratislava V v prospech Mariana Kočnera, išlo o prvú zo štyroch zmeniek. Podľa súdu mali Markíza a Rusko vyplatiť Kočnerovi takmer 8,3 milióna eur a úroky. Advokát Markízy Tomáš Kamenec navrhoval znalecké dokazovanie, že zmenka nebola podpísaná v roku 2000. Sudkyňa však návrh zamietla a v rozsudku zdôvodnila, že zmenka spĺňa všetky zákonné náležitosti. Súd rozhodovanie o zmenkách v hodnote takmer 70 miliónov rozdelil na tri spory;
  • 14. mája 2018 podala spoločnosť Markíza Slovakia trestné oznámenie na Kočnera a Ruska. Tvrdila, že zmenky sú sfalšované. NAKA začala trestné stíhanie začiatkom júna;
  • 20. júna 2018 zadržala polícia Mariana Kočnera, o deň neskôr aj Ruska. Vyšetrovateľ dal podnet na väzobné stíhanie podnikateľov. Na bratislavskom Okresnom súde Bratislava V mal pokračovať spor o zaplatenie ďalšej zmenky v hodnote viac ako 26 miliónov eur, termín pojednávania bol zrušený;
  • 23. júna sudca Špecializovaného súdu v Banskej Bystrici rozhodol, že Kočner a Rusko budú stíhaní na slobode. Prokurátor podal sťažnosť, 28. júna jej Najvyšší súd čiastočne vyhovel – Kočner putoval do väzby, Rusko zostal na slobode s monitorovacím zariadením, ktoré dostal po obvinení v kauze údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej;
  • 30. júla 2018 Kočner požiadal o prepustenie z väzby, Špecializovaný trestný súd žiadosť zamietol. Rovnako rozhodol aj Najvyšší súd SR, na ktorý sa Kočner obrátil;
  • 11. septembra 2018 senát Ústavného súdu odmietol sťažnosť Kočnera týkajúcu sa jeho väzby;
  • 8. októbra 2018 odovzdal Kočner do trezoru okresného súdu originály zmeniek. Žiadali ich od neho orgány činné v trestnom konaní;
  • 6. novembra 2018 žiadal Kočner opäť o prepustenie z väzby, ani tentoraz neuspel;
  • 15. novembra 2018 písmoznalkyňa na základe požiadavky NAKA na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdia Rusko a Kočner;
  • 20. decembra 2018 Špeciali­zovaný trestnú súd sprísnil a predĺžil Kočnerovi väzbu. Dôvodom boli tzv. motáky, ktoré posielal spoza mreží s inštrukciami, kto a ako by mu mohol pomôcť z väzby na slobodu;
  • v marci 2019 podal prokurátor Ján Šanta obžalobu na Kočnera a Ruska vo veci falšovania zmeniek;
  • 22. júla 2019 sa začalo hlavné pojednávanie, Rusko sa naň dostavil, Kočner požiadal o konanie v neprítomnosti.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza