Iniciatíva Za slušné Slovensko uznala, že spravila chybu, ktorú politici využili

Iniciatíva Za slušné Slovensko uznala, že spravila chybu, ktorú politici využili. Ako píšu na svojom facebookovom profile, „v posledných dňoch sme spravili chybu, keď sme zverejnili neoverenú informáciu o neochote prenechať námestie občianskej spoločnosti a ľuďom Novembra. Chceme sa Vám všetkým, ľuďom, ktorí ste to pred 30 rokmi organizovali, Vám všetkým, ktorí ste tam stáli, ospravedlniť. Spravili sme chybu a politici našu chybu okamžite využili.“

25.07.2019 17:47 , aktualizované: 18:32
debata (107)

Iniciatíva zdôrazňuje, že ju tvorí kolektív ľudí, ktorí sa pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nepoznali. „Spojili nás a odvtedy sa snažíme spoločne bojovať za slušné a spravodlivé Slovensko. Nemáme mediálne tréningy ako naši politici, nemáme zahraničných sponzorov a už vôbec sa nesnažíme o štátny prevrat tak, ako to prezentovali niektorí najvyšší ústavní činitelia,“ objasňujú predstavitelia iniciatívy.

Zároveň zdôrazňujú, že sú úplne bežní ľudia a občania krajiny, ktorú nám uniesli politici, túžiaci iba po moci. „A tak ako aj iní ľudia, aj my robíme chyby. Chceme byť schopní pozrieť sa Vám do očí a preto, prosíme, prijmite naše ospravedlnenie. Spájajme sa, bojujme za slušné Slovensko, nech láska a pravda zvíťazí nad lžou a nenávisťou,“ píšu predstavitelia iniciatívy.

Zároveň sa poďakovali všetkým, ktorí 17. novembra 1989 stáli na námestiach, rodičom, starým rodičom, osobnostiam novembra '89, ktorých pozná celé Slovensko a množstvu organizátorov, ktorí Nežnú revolúciu organizovali v regiónoch, v menších mestách, v školách a na svojich pracoviskách. „Ďakujeme Vám za Vašu odvahu a odhodlanie bojovať za slobodnú krajinu,“ dodávajú predstavitelia iniciatívy.

Matovič prijal ospravedlnenie iniciatívy Za slušné Slovensko

Ospravedlnenie iniciatívy predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič prijal. V stanovisku, ktoré poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky, Matovič uviedol, že v prípade nepravdivých obvinení voči jeho osobe ako aj voči hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti prijíma ospravedlnenie iniciatívy.

„Zároveň opakujem moje pozvanie na stretnutie, aby sme so všetkými, ktorým na demokracii záleží, spoločne usporiadali dôstojné oslavy 30. výročia Nežnej revolúcie,“ uviedol predseda OĽaNO.

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič v súvislosti s kritikou faktu, že si pred výročím 17. novembra rezervoval bratislavské Námestie SNP od 14. do 19. novembra, v utorok uviedol, že po smrti novinára Jána Kuciaka OĽaNO rezervovalo Námestie SNP na tri piatky a následne priestor prenechalo iniciatíve Za slušné Slovensko.

Video TV Pravda: Igor Matovič vysvetľuje zámer rezervovať si námestie SNP v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. Matovič nechápe kritiku aktivistov Za slušné Slovensko a na výročie pozýva všetkých občanov, každého politického spektra, okrem fašistov a komunistov. (vysielané 23.7. 2019)

Video

„Prvé tri veľké protesty. Bez najmenších problémov sme im termíny prepustili. Považovali sme za správne, aby takéto zhromaždenia organizovala organizácia, ktorá mala znaky občianskeho združenia,“ povedal Matovič s tým, že medzičasom sa ukázalo, že Za slušné Slovensko nie je občianska iniciatíva, ale politická organizácia strany Andreja Kisku Za ľudí a strán PS a Spolu.

Za slušné Slovensko Matoviča v súvislosti s krokom spojeným so 17. novembrom kritizovalo a vyzývali ho, aby odovzdal Námestie SNP im. „Matovič odmieta Námestie SNP prenechať organizátorom a hlavným osobnostiam Nežnej revolúcie – a ja sa pýtam, kde, kedy som ja odmietol prenechať Námestie SNP,“ priblížil Matovič s tým, že Za slušné Slovensko klame.

„Nežná revolúcia a Námestie SNP a aj výročie patrí všetkým ľuďom,“ povedal. „Platí naša ponuka pre Za slušné Slovensko, pre demokratické politické strany. Pozývame vás, poďte a urobme spolu peknú oslavu 30. výročia Nežnej revolúcie,“ uviedol.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Námestie SNP #Za slušné Slovensko