Slovensko má podľa EK rozšíriť a zlepšiť sústavu Natura 2000, hrozí mu žaloba

Slovensko by malo rozšíriť sústavu chránených území Natura 2000 a dodržiavať povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo smernice o biotopoch. Upozorňuje na to Európska komisia, ktorá mu v tejto súvislosti zaslala odôvodnené stanovisko.

26.07.2019 13:47
debata (8)

Slovenské orgány majú teraz dva mesiace na odpoveď, potom EK môže podať žalobu na Súdny dvor EÚ. Envirorezort uviedol, že s Komisiou intenzívne komunikuje, ku konaniu sa však vyjadrovať nemôže.

„Zabezpečiť ochranu vzácnych území patrí medzi priority ministerstva životného prostredia. Ešte v roku 2017 vláda SR schválila doplnenie 169 lokalít do národného zoznamu území európskeho významu,“ konštatovala Zuzana Onufer z komunikačného odboru envirorezortu. Prisľúbila tiež, že keď bude môcť rezort informácie o konaní zverejniť, urobí tak. Zatiaľ však odôvodnené stanovisko rezort ani oficiálne nedostal.

Z vyjadrení Komisie vyplýva, že nedostatky napriek vyhláseniu nových lokalít pretrvávajú. Slovensko by podľa nej malo určiť ďalšie lokality pre dva typy biotopov a päť druhov. Niektoré určené lokality zasa Komisia odporúča lepšie vymedziť. Za potrebné považuje ďalšie vedecké štúdie na rozšírenie vedomostí o biotopoch a druhoch, ktoré sa vyskytujú na území Slovenska.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #chránené územia #natura 2000