Alenu Zs. a spol. obvinili v kauze prípravy vraždy Lipšica a prokurátorov

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči Alene Zs. a ďalším štyrom osobám, Tomášovi Sz., Zoltánovi A., Adamovi H. a Dávidovi Sz., za spáchanie zločinu Nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

26.07.2019 14:23 , aktualizované: 15:17
alena zs. Foto: ,
Obvinená Alena Zs.
debata (20)

Informáciu na svojej facebookovej stránke priniesla Polícia Slovenskej republiky.

Z toho tri osoby, konkrétne Alena Zs., Tomáš Sz. a Zoltán A. sa už nachádzajú vo výkone väzby ako obvinený v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Vzhľadom na prebiehajúce úkony nie je možné poskytnúť ďalšie informácie. Obvinenie sa má podľa dostupných informácií RTVS týkať plánovaných príprav vrážd advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

Portál noviny.sk priniesol podrobnosti o obvinení piatich osôb v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Polícia obvinenie zakladá na dvoch zaistených samopaloch, ktoré mali byť použité na vraždu prokurátora Maroša Žilinku. Podľa zistení portálu noviny.sk sa k samopalom priznal Miroslav M., ktorý tvrdí, že zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Miroslav M. začal spolupracovať s políciou a o samopaloch vyšetrovateľovi podrobne porozprával na výsluchu dňa 11. apríla 2019.

Oba samopaly vzor 61 škorpión dobrovoľne odovzdal polícii v deň pri jeho zadržaní v Kolárove. „Tieto dva samopaly som mal u seba doma asi od augusta 2018. Dal mi ich Zoltán A. Pôvodne mali byť použité na prácu na pána Žilinku, ale nefungovali,“ povedal podľa portálu obvinený Miroslav M. a dodal, že samopaly vyskúšali, no zasekávali sa.

Podľa Miroslava M. neboli samopaly použité na žiadnu trestnú činnosť a nevie, pre aké dôvody si ich vlastne Zoltán A. zaobstarával. Miroslav M. je jeden z dvoch obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí spolupracujú s políciou. Druhým spolupracujúcim je údajný sprostredkovateľ vraždy Zoltán A. Je veľmi pravdepodobné, že práve teraz obaja obvinení polícii odkryli ľudí, ktorí dokázali pre plánované vraždy zabezpečiť oba zaistené samopaly, uzavrel portál.

Zavraždený Ján Kuciak, na ktorého odstránení sa mala podieľať aj Alena Zs. a ostatní traja obvinení, bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur.

Obvinených je zatiaľ päť osôb Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Marian K., ktorý si mal vraždu novinára objednať. Všetci obvinení sú vo väzbe.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára #Alena Zs.