Radičová bude v kauze kupovania poslancov vypovedať v stredu

Kauza údajného kupovania poslaneckých hlasov počas vlády Ivety Radičovej opäť ožíva. Polícia začala trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora v roku 2010. Nové skutočnosti sa mali objaviť počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Niektorí poslanci, ktorí v tom čase sedeli v parlamente, už vypovedali na polícii. Vtedajšia premiérka Radičová pôjde vypovedať v stredu.

26.07.2019 18:36
Iveta Radičová Foto: ,
Bývalá premiérka Iveta Radičová
debata (170)

Údajné kupčenie s hlasmi poslancov vyšetrovala polícia už pred rokmi. Teraz sa vec vyšetruje nanovo. „V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej boli vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry zistené nové skutočnosti, oprávňujúce začať trestné stíhanie pre trestné činy podplácania a prijímania úplatku v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Aké nové skutočnosti polícia zistila, nie je známe. Nie je vylúčené, že nejaké materiály získala z trezoru Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka. Vypovedať už bol nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorý bol v roku 2010 poslancom vládnej koalície. Pre Pravdu povedal, že vypovedať boli aj ďalší, ich mená však neprezradil. „Viem, že ten pán vyšetrovateľ z Košíc kvôli tomu prišiel teraz na pár dní do Bratislavy a znova sa sem bude vracať, lebo vypočúva viacero ľudí, ktorí boli účastníkmi tých procesov v roku 2010, a medzi nimi aj poslancov NR SR,“ skonštatoval Poliačik.

Aj jeho bývalá stranícka kolegyňa Natália Blahová (SaS) priznala, že bola na výsluchu. „Vidím, že vyšetrovatelia NAKA veľmi dôsledne vyšetrujú akési nové skutočnosti, ktoré vyplávali v súvislosti s vraždou Jána a Martiny. Predpokladám, že zrejme medzi ľuďmi pohybujúcimi sa v tomto okruhu podozrivých sa nachádza človek, ktorý mal nejaké informácie, na základe ktorých sa začalo vyšetrovanie,“ povedala Blahová a dodala, že predvolaných je viacero politikov. Podľa jej slov bol výsluch vyčerpávajúci a trval niekoľko hodín.

Vtedajšia premiérka Iveta Radičová (vtedy SDKÚ) vypovedať zatiaľ nebola. „Práve ma kontaktovala NAKA, svedčiť budem v stredu,“ povedala v piatok podvečer pre Pravdu. „V minulosti som už bol vypočutý, teraz ma nepredvolali,“ povedal aj Béla Bugár, ktorého Most-Híd bol v roku 2010 vo vláde.

Predvolaný bol aj šéf SaS Richard Sulík, ktorý bol v tom čase predseda parlamentu. V súčasnosti je však na dovolenke.

Vypovedať nebol ani Robert Fico, ktorého Smer bol v tom čase v opozícii. „To je problém poslancov bývalej vládnej koalície, nie nás,“ doplnil s dôvetkom, že predvolanie na výsluch zatiaľ nedostal.

Podozrenie z kupovania poslaneckých hlasov pri voľbe generálneho prokurátora prepuklo na jeseň 2010. Vtedajšie koaličné strany SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd sa dohodli na spoločnom kandidátovi Jozefovi Čentéšovi. Jeho súperom bol Dobroslav Trnka, ani za jedného však nehlasovala nadpolovičná väčšina poslancov a generálny prokurátor preto zvolený nebol. Minimálne štyria koaliční poslanci hlasovali za Trnku, ktorého od zvolenia delil jediný hlas.

V parlamentných kuloároch sa hovorilo o kupovaní poslaneckých hlasov. Spomínala sa aj konkrétna suma 300-tisíc eur, ktorá mala byť ponúknutá za hlas. Dôvodom malo byť vyprovokovanie premiérky Radičovej k demisii. Tá hrozila odchodom z funkcie, ak bude zvolený Trnka. Aj vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic (vtedy KDH) hovoril o tom, že len vydieranie alebo korupcia mohli byť dôvodom, prečo niektorí poslanci vládnej koalície zaňho hlasovali. Polícia zastavila trestné stíhanie v máji 2011, výsledkom bolo konštatovanie Generálnej prokuratúry SR, že skutok sa nestal. Viacerí poslanci boli na výsluchu, vyšetrovateľ korupciu nezistil.

Meno kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý v súčasnosti sedí vo väzbe pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek, sa v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora v roku 2010 spomína už roky. Prevalili sa totiž informácie, že o tejto voľbe komunikoval s Richardom Sulíkom. Zverejnené boli aj esemesky, aj video, v ktorom preberali politické záležitosti. V deň voľby generálneho prokurátora žiadal Kočner Sulíka, aby ho hneď informoval o výsledku.

Sulík v roku 2012 vysvetľoval túto komunikáciu na svojom blogu. Priznal, že s Kočnerom komunikoval, a uviedol, že 4. decembra 2010 sa stretli, lebo mu Kočner povedal, že vie, kto boli zradcovia v koalícii pri voľbe generálneho prokurátora a má o tom jednoznačné listinné dôkazy. Sulík dodal, že listinné dôkazy napokon nevidel a informácie od Kočnera boli skôr fámy.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #kupovanie poslancov #Iveta Radičová