Búrky spôsobili komplikácie v doprave

Búrky a prudký dážď, ktoré od rána bičujú Slovensko, spôsobujú problémy mnohým motoristom. V Bratislave sú zatopené podjazdy, na niektorých miestach územia Slovenska sú zaplavené cesty.

27.07.2019 11:50 , aktualizované: 14:21
debata (12)
Pozrite si, ako to vyzeralo pri zaplavenej ceste v Bratislave.
Video

Najviac búrok je na západnom Slovensku, kde sú usporiadané do línie, no tá je orientovaná v smere jej postupu na východ. Inak povedané, cez rovnakú lokalitu prechádza niekoľko búrok, čo môže zapríčiniť vyššie úhrny zrážok v týchto oblastiach (niekoľko staníc už malo úhrn okolo 40 mm/2 h). Najmenej zrážok máme na východe, kde zatiaľ nie sú podmienky na búrky veľmi vhodné, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V Bratislave sú zatopené podjazdy

V Bratislave sú zatopené podjazdy na Bajkalskej, Ružinovskej aj Vajnorskej, sú prejazdné, ale Zelená vlna sa im na svojom Twitteri odporúčame vyhnúť.

Bratislavskí policajti informovali, že v súvislosti s dažďom usmerňujú premávku. „Križovatka "rondel“ pod Prístavným mostom je úplne neprejazdná. Pezinská Baba je prejazdná v jednom jazdnom pruhu," uviedlo na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) hlási, že približne od 11.04 h do 11.30 h v meste nepremávali električky linky číslo 4 v úseku Železničná stanica Nové Mesto – Zlaté piesky z dôvodu nepriaznivého počasia a prerušenia dodávky elektrického prúdu. V tomto čase bola prerušená aj premávka trolejbusov 204 v úseku Trnavské mýto – Rádiova. Prívalový dážď spôsobil zatopenie a poruchu koľajovej výhybky, pre ktorú bola prerušená premávka električiek na Námestí SNP v smere na Obchodnú ulicu od 11.14 h zhruba na 11 minút. Dispečing DPB zabezpečil náhradnú autobusovú dopravu.

Od 12.13 h dispečing odklonil linky mestskej hromadnej dopravy 201, 202 a 65 pre zaplavenú komunikáciu na Gagarinovej ulici pod železničným prejazdom. „Odklon stále trvá, linky premávajú po Mierovej ulici,“ informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

V Kátlovciach je vyhlásený mimoriadny stav, voda zatopila domy

Približne 50 výjazdov súvisiacich s počasím absolvovali doteraz hasiči v Trnavskom kraji. Odčerpávajú vodu zo zatopených domov a pivníc, komunikácií, zasahujú pri popadaných stromoch na cestách. Krátko po 10.30 hodine bola v dôsledku nepriaznivého počasia prerušená železničná doprava medzi Trnavou a Bolerázom, obnoviť sa ju podarilo po 12.00 hodine.

Podľa informácie hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlie Kedrovej je v súčasnosti najhoršia situácia v obci Kátlovce v okrese Trnava, kde je vyhlásený mimoriadny stav. Ohrozený je celý koniec obce, kde steká voda z kopca a vytopila rodinné domy, uviedla Kedrová. Povodňovú situáciu riešili hasiči v obci Cífer v okrese Trnava, situácia by už mala byť stabilizovaná. Vytopené domy zachraňujú hasiči aj v obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda.

Počet výjazdov hasičov pre búrky sa zvýšil na 60

Hasiči v sobotu zaznamenali nárast výjazdov k technickým udalostiam, spôsobených lokálnymi búrkami. Za posledných päť hodín boli vyslaní na 60 miest. „Zasahovali najmä pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch a pri odstraňovaní popadaných stromov,“ informuje hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Najčastejšie bola pomoc hasičov potrebná v Trnavskom kraji, kde pomáhali v 33 prípadoch. V Bratislavskom kraji zasahovali na 18 miestach, v hlavnom meste najmä v mestských častiach Ružinov a Staré Mesto. V Nitrianskom kraji hasiči zasahovali pri ôsmich udalostiach, v Banskobystrickom, Košickom a Žilinskom kraji pomáhali jedenkrát.

Z celkového počtu 60 výjazdov hasiči podľa Farkasovej 44-krát odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií a 16-krát odstraňovali popadané stromy.

Situácia v Žilinskom kraji v súvislosti s dažďom je nateraz pokojná

Hasiči v Žilinskom kraji zatiaľ nezaznamenali zvýšený počet výjazdov v súvislosti so sobotňajšími dažďovými prehánkami. Pre TASR to povedal žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslav Kapusniak s tým, že situácia v kraji je nateraz pokojná.

Hasiči však absolvovali zopár výjazdov k dopravným nehodám, doplnil.

Strečnu sa radšej vyhnite

Pod Strečnom sa zdržíte v oboch smeroch v kolóne pre zosuv pôdy, navyše je na ceste veľa blata v vody, informovala Zelená vlna.

V búrkach treba dbať na bezpečnosť, radí sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra

V búrke nie je vhodné jazdiť po zaplavených cestách alebo mostoch, ak človek nevie odhadnúť hĺbku vody. „Prejazd cez zaplavené oblasti môže byť extrémne rizikový, keďže automobil pri ponorení karosérie ľahko stratí kontakt s vozovkou,“ informuje sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR na sociálnej sieti.

Pri silnom daždi je tiež vhodné zatvoriť všetky okná a odstrániť látky, ktoré môžu pri styku s vodou vyvolať chemickú reakciu, ako napríklad jedy, žieraviny, kyseliny. „Nachystajte si nepremokavú obuv pre prípad, že budete musieť ísť von a priebežne sledovať hydrometeorologické spravodajstvo,“ radí MV SR.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na sobotu výstrahy pred búrkami pre celé územie Slovenska.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky