Kauza zmenky: Prokurátor predložil komunikáciu Kočnera s Bödörom

V kauze údajného falšovania miliónových zmeniek sa skončil štvrtý deň pojednávania. V priebehu pondelka vypovedal bývalý riaditeľ Markízy Vladimír Repčík a bývalá riaditeľka Rady pre vysielanie a retransmisiu Jarmila Grujbárová. Do priestorov súdu prišiel aj obvinený Štefan Ágh. Sadol si medzi novinárov a verejnosť.

29.07.2019 08:54 , aktualizované: 15:19
debata (45)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda ako v kauze zmeniek argumentuje Pavol Rusko a čo hovorí právny zástupca Markízy Daniel Lipšic.

Video

Bývalá obchodná partnerka Pavla Ruska Sylvia Volzová v priebehu nasledujúcich dvoch dní vypovedať nepríde. Keď totiž Okresný súd Bratislava II, ktorý pojednáva prípad objednávky jej vraždy avizoval, že by mala vypovedať, jej právny zástupca uviedol, že sa obáva o život. Rovnako tak sa ospravedlnil aj Ján Kováčik.

O tom, že by Valko niekoho zastupoval, nemám vedomosť, tvrdí Grujbárová

Pred súdom vypovedá Jarmila Grujbárová, bývalá riaditeľka Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá tvrdí, že by pán Valko musel oznámiť konflikt záujmov, ak by ako člen rady zastupoval niekoho z Markízy alebo z firmy Gamatex. „Nemám vedomosť o tom, že by niekoho zastupoval. Formálne určite nie, neformálne neviem,“ povedala.

Na snímke niekdajšia riaditeľka kancelárie Rady... Foto: TASR, Martin Baumann
jarmila grujbárová Na snímke niekdajšia riaditeľka kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Jarmila Grujbárová prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Na margo tvrdenia Pavla Ruska, že rada pripravovala odňatie licencie Markíze, sa svedkyňa vyjadrila tak, že by bolo „čudné, ak by im Ernest Valko ako člen rady pomáhal.“ Licencia Markízy nebola podľa bývalej riaditeľky Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Jarmily Grujbárovej ohrozená.

Svedkyňa nemala, tak ako viacerí, ktorí zatiaľ vypovedali, o sporných zmenkách žiadne vedomosti, kým neboli po roku 2016 spomínané v médiách.

Po monológu svedkyne obhajca Mariana Kočnera žiadal čítanie zo zápisnice zo zasadania RVR, čo prokurátor aj obhajoba Markízy okamžite namietala. Zástupca televízie Daniel Lipšic pripomenul, že s prepisom komunikácie Mariana Kočnera na jednom liste A4 sa chcel jeho obhajca oboznamovať, a preto sa nečítal. Dostali sme kilovú obsielku," povedal na margo zápisnice RVR. Zásadu rovnosti zbraní taktiež namietal Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Po svojej výpovedí povedala Grujbárová novinárom, že nerozumie obvineniam Pavla Ruska. Ten na súde tvrdí, že RVR pripravovala prechod licencie na Gamatex.

Repčík: O zmenkách som nikdy nepočul

Pred senát sa postavil bývalý riaditeľ Markízy Vladimír Repčík, ktorý v nej pôsobil od roku 1995, pričom generálnym riaditeľom sa stal v roku 2000. S obvineným Pavlom Ruskom sa podľa vlastných slov pozná ešte zo školy, študovali spolu žurnalistiku. „Pokiaľ ste spolužiaci na vysokej škole a spoločne jedávate paštétu so suchým chlebom, viete si predstaviť, aké boli naše vzťahy,“ poznamenal Repčík.

Vzťah s Kočnerom vraj nemal žiaden. „S pánom Kočnerom som nikdy neudržoval žiadny kontakt, ani pracovný, ani osobný,“ vypovedal Repčík.

Na snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Vladimír... Foto: TASR, Martin Baumann
vladimír repčík Na snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza

V súvislosti so zmenkami len dodal, že ich nikdy nevidel a nikdy o nich ani nepočul. „Je úplne normálne, že o takýchto transakciách som nebol vôbec informovaný,“ dodal bývalý riaditeľ vzhľadom na svoje postavenie v Markíze. "Zdôrazňujem, že som nebol konateľom tejto spoločnosti a akékoľvek obchodné transakcie, majetky ľudí, ktorí stáli v pozícii spolumajiteľov Markízy, neboli v mojej kompetencii, spresnil Repčík. Naposledy sa s Ruskom stretol asi pred mesiacom, o zmenkách sa vraj ale nerozprávali.

Pavol Rusko zopakoval, že absencia vedomostí bývalých riaditeľov a zamestnancov televízie o predmetných zmenkách neznamená, že neexistujú, čo je argument, ktorý opakuje od začiatku hlavného pojednávania

Na otázku Kočnerovho obhajcu, aby popísal obsadenie Markízy v roku 1998 skonštatoval, že „si nie je istý, či to súvisí s kauzou, kvôli ktorej sem dnes prišiel.“ Práve ním však Rusko vysvetľuje podpísanie sporných zmeniek. Repčík v roku 2000 pokladal spor s Gamatexom za vyriešený.

Rovnako vraj nemá žiadnu vedomosť o tom, že by bol do kauzy zapojený Ernest Valko.

Prokurátor predložil utajovanú komunikáciu

Komunikáciu obvineného podnikateľa Mariana Kočnera s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom predložil na súde prokurátor Ján Šanta. Podľa vlastných slov by chcel, aby sa komunikácia čítala v priebehu stredajšieho pojednávania, keď je naplánovaný aj výsluch bývalého príslušníka SIS Petra Tótha. Prepis komunikácie preto predložil aj obhajobe, aby sa s dokumentom stihla oboznámiť. Súd však rovnako ako v prípade komunikácie medzi Kočnerom a obvineným Ághom ešte nerozhodol, či dôkaz v konaní pripustí. Na novinársku otázku, či trestné stíhanie hrozí aj Bödörovi, prokurátor odmietol odpovedať.

Právny zástupca Markíza Daniel Lipšic si však myslí, že daná „komunikácia vyplaví strašne veľa bahna, ktoré môže mať očistný účinok.“ Advokát Mariana Kočnera požiadal o jej sprístupnenie. Prokurátor však reagoval slovami, že „obhajoba dostáva všetko, čo má dostať a nič iné nedostane.“

Prokurátor zároveň súd informoval, že vzniesol obvinenie voči jednej z osôb, ktorá mala doteraz postavenie svedka. Nespresnil o koho ide.

Pavol Rusko v pondelok povedal, že nemá záujem rozprávať sa so svojou vtedajšou spoločníčkou Sylviou Volzovou. „Ja ju nechcem ani vidieť,“ povedal obžalovaný.

Jeho advokát Marek Para pred súdom oznámil, že na Generálnu prokuratúru SR podal trestné oznámenie pre tzv. „piatu zmenku“. Ide o kópiu zmenky, na ktorú sa ešte minulý týždeň prokurátor pýtal v rámci výsluchu Ruska. Uviedol pritom, že dokument bol získaný organmi činnými v trestnom konaní. Ako oficiálny dôkaz pred súdom však „piata zmenka“ nebol použitá a Pavol Rusko uviedol, že o nej nič nevie.

V pondelok mal svedčiť bývalý viceprezident CME Frederic Thomas Klinkhammer, ktorý je dlhodobo v zahraničí. Nedostavil sa však.

Ostro sledovaný proces

Súd v kauze zmeniek za prvé tri pojednávacie dni stihol vypočuť obžalovaného Pavla Ruska ako aj štyroch svedkov vrátane obvineného Štefana Ágha, ktorý bol vyčlenený na samostatné konanie, alebo exriaditeľa Markízy Václava Miku.

Pavol Rusko pred súdom zopakoval svoje tvrdenia z občianskoprávnych konaní, ktoré pojednával Okresný súd Bratislava V. Podľa neho vystavením zmeniek zachránil televíziu Markíza, ktorej hrozila strata licencie. Jej majetok totiž exekúciou prešiel na spoločnosť Gamatex. Do účtovníctva televízie zmenky podľa vlastných slov neuviedol, pretože bolo v zlom stave vinou jeho vtedajšej obchodnej partnerky Volzovej. Tá podľa Ruska niesla vinu aj za to, že sa televízia dostala do exekúcie, keďže sa zaviazala vyplatiť v skutočnosti neexistujúci dlh. Riešiť situáciu vyplatením čiastočnej sumy a následným vystavením zmeniek podľa Pavla Ruska navrhol právnik Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval Gamatex. Štefan Ágh pred súdom potvrdil verziu o tom, že zmenky vznikli v roku 2000 v súvislosti s riešením kauzy Gamatex. Mika, ktorý bol v rokoch 2006 až 2010 generálnym riaditeľom Markízy poprel, že by mal vedomosť o existencii zmeniek.


VIDEO: Milan Žitný bol očitým svedkom dohody o prevode zmluvy od Siloša Pohanku na Mariana Kočnera. Kočner sľúbil, že peniaze z Ruska vytlčie. Celé sa to odohralo v reštaurácii na Zámockej ulici v Bratislave a zmluvu sa dohodli previesť za symbolickú korunu. Pozrite si vo videu, ako situáciu opísal sám Milan Žitný.

Video

Marian Kočner a Pavol Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Kočner spolu s Ruskom ako aj Ághom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol R. ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Advokát Marek Para zastupuje Pavla Ruska. Na...
Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...
+8Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...

Pavol Rusko trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. Tá však dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Marian Kočner požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.

VIDEO: Súdny proces v kauze zmeniek podľa obhajcu Pavla Ruska Mareka Paru pripomína politickú arénu. Poukázal na údajne nesúvisiacu predloženú komunikáciu s Viktorom Stromčekom (Smer). Pozrite si viac vo videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza #sms komunikácia Mariana Kočnera