Šarvátku v opozícii hasia sulíkovci

Spoločnú reč už niekoľko dní nevedia nájsť predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič a líder mimoparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS) a Spolu Michal Truban. Ich konflikt sa už pokúša tlmiť aj najsilnejšia opozičná strana SaS. Podľa politologičky Anety Világi ešte existuje priestor na zmierenie, ústupky by však zrejme museli urobiť obe strany.

29.07.2019 12:42 , aktualizované: 17:51
truban, matovič Foto: , ,
Michal Truban (vľavo) a Igor Matovič
debata (65)

Spor medzi Trubanom a Matovičom má korene v momente, keď sa prevalilo, že hnutie OĽaNO si rezervovalo bratislavské Námestie SNP na oslavy 30. výročia nežnej revolúcie. Ostro na to reagovala iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá vtedy chcela na tomto mieste zorganizovať vlastné podujatie, Matovič ju však s rezerváciou námestia predbehol.

Iniciatíva vyhlásila, že líder obyčajných odmieta tento priestor prenechať osobnostiam revolúcie. Matovič im na to odkázal, že klamú, pretože ho o prepustenie námestia nikto nepožiadal. Iniciatívu Za slušné Slovensko označil za mládežnícku organizáciu Progresívneho Slovenska a strany Andreja Kisku Za ľudí.

Nato sa ozval Truban, ktorý to odmietol a odkázal, že práve Matovič patrí do generácie „starých“ politikov, ktorých chce PS po najbližších voľbách vystriedať.

Za slušné Slovensko sa medzitým Matovičovi ospravedlnilo. Spor medzi Matovičom a Trubanom, ktorí si možno po budúcoročných voľbách budú musieť sadnúť za spoločný rokovací stôl, napriek tomu vyústil do ďalších slovných prestreliek. Nanovo ich odštartovalo vyjadrenie Trubana, že si s Matovičom nevie predstaviť spoluprácu.

„Úprimne poviem, že si to neviem predstaviť, bude to náročné. Nepoznám ho (Matoviča, pozn. red.) dobre, ale nemyslím si, že sa dokáže zmeniť, keď takúto politiku robí dlhé roky,“ povedal v rozhovore pre agentúru TASR.

Podľa Matoviča „samozvaný budúci premiér“ Truban vopred kádruje ľudí na hodných a nehodných byť v jeho vláde. „Nerozumiem tomu, z čoho vznikol tento konflikt. Pána Trubana sa zrejme dotklo, že som sa ohradil voči tomu, že neustále prezentuje ľudí z PS/Spolu ako nových politikov, hoci jeho najbližší kolegovia Štefunko či Beblavý sú v skutočnosti v politike 20, respektíve 17 rokov a prestriedali kopu strán. Prípadne sa ho mohlo dotknúť, že aktívne obhajoval lož Za slušné Slovensko. Táto iniciatíva si však svoju chybu priznala a za svoju lož sa ospravedlnila, a tak Truban zostal zahanbený,“ skonštatoval Matovič.

„Ak chce pán Truban byť raz lídrom, ktorý prinesie skutočnú zmenu na Slovensku k lepšiemu, mohol by používať menej slov o slušnosti a spolupráci, ale o to viac takých činov. A hlavne menej nemiestnej pýchy a viac pokory,“ dodal líder OĽaNO.

Dnes Truban rétoriku zmiernil. Vyhlásil, že ak bude môcť vzniknúť vláda a jej súčasťou bude aj Igor Matovič, koalícia PS a Spolu sa bude snažiť o spoluprácu s ním.

„Moje vyjadrenie o spolupráci s Igorom Matovičom vychádza z môjho presvedčenia, že bude náročné spolupracovať s kýmkoľvek, kto ma útočný štýl politiky. Útoky na koalíciu PS a Spolu, ktoré od pána Matoviča prichádzajú už dlhú dobu, vrátane konšpirácií o Pente a Za slušné Slovensko bohužiaľ neukazujú jeho záujem o spoluprácu a konštruktívny dialóg. Snažíme sa mu preto vysvetliť, že tento starý štýl robenia politiky je skôr prekážkou ako predpokladom dobrej spolupráce,“ objasnil pre Pravdu Truban.

Politologička Aneta Világi pripomína, že už viacerí politici sa vyjadrovali, že spolupráca s Igorom Matovičom je problematická. „V posledných dňoch sa konflikt značne vyostril, ale do volieb je ešte dosť času. Pokiaľ by títo politickí lídri chceli spolupracovať, ešte by sa to dalo zachrániť,“ mieni Világi.

Podľa jej názoru je na ústupky priestor na oboch stranách sporu. „Ak by pán Matovič, ktorý vyzýva k väčšej pokore a menšej pýche, priznal, že mu ide o politickú stranu, jej ideu a preferencie a nie o neho ako o konkrétnu osobu, tak vie urobiť ústretový krok voči ďalším aktérom a napríklad ponúknuť partnerstvo jeho strany bez jeho osoby, čo by pre mnohých bolo možné riešenie,“ skonštatovala politologička.

Ústupky si vie predstaviť aj na druhej strane. „Politickí aktéri, ktorí chcú vstupovať do koaličných rokovaní s hnutím OĽaNO, sa môžu rozhodnúť nereagovať konfrontačne na niektoré vyjadrenia a politické kroky zo strany Igora Matoviča, a to práve v snahe získať koaličného partnera. Keď však tieto konfrontačné vyjadrenia budú postupovať a budú živené ďalšími kauzami a potýčkami, potom ďalšia spolupráca bude veľmi ťažká,“ upozorňuje politologička Világi.

Uvedomuje si to zrejme aj najsilnejšia opozičná strana SaS. Jej predstavitelia na sociálnej sieti Trubanovi a Matovičovi odkázali, aby so šarvátkou prestali, kým je čas. „Otcovská rada pre našich kolegov z opozície: Sústreďme sa na program, na pozitívne témy, ako zlepšiť život ľudí na Slovensku,“ uviedla SaS.

Világi komentuje, že tento krok SaS vychádza z predchádzajúcich skúseností s tým, aké je ťažké zostaviť vládu, ktorá by mohla byť alternatívou voči Smeru. „Uvedomujú si, že pokiaľ sa opozičné sily budú štiepiť, bude to o to ťažšie. Zrejme sa do toho snaží vstupovať ako mediátor aj kvôli možným politickým ziskom, lebo rola mierotvorcu, ktorému ide o viac ako o svoje osobné politické záujmy, vždy pôsobí dobre na voličov,“ nazdáva sa politologička.

„Jej výzvy zmierlivosti sú na jednej strane pragmatické, lebo ak chcú byť opozičné sily alternatívou, musia sa spájať. Zároveň to môže byť aj určitý politický kalkul v tom zmysle, že seba dajú do roly toho, kto nebude rozdúchavať pahrebu, ale má byť tmelom, ktorý budú strany sporu potrebovať na to, aby mohli spolupracovať,“ uzavrela Aneta Világi.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Michal Truban #SASKA