Hasiči zasahovali pre počasie najmä na východe, najviac v Prešovskom kraji

Hasiči počas pondelka zasahovali v súvislosti s lokálnymi búrkami vo viacerých slovenských krajoch, najčastejšie na východe republiky. Najviac prípadov zaznamenali v Prešovskom kraji, kde ich vyslali k 23 udalostiam. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že rapídny nárast výjazdov tohto charakteru pribudol najmä po 17. hodine.

29.07.2019 20:40 , aktualizované: 30.07.2019 06:00
debata

„V Košickom kraji pomáhali hasiči na 18 miestach, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji zasahovali v súvislosti s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia pri deviatich udalostiach. V Bratislavskom kraji pomáhali príslušníci dvakrát, v Nitrianskom kraji raz,“ uviedla Farkasová.

Hasiči najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní popadaných stromov z domov a cestných komunikácií, odstraňovaní strhnutých striech a odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a pivníc. Počas dňa ich vyslali k 64 udalostiam spôsobeným nepriaznivým počasím, na niekoľkých miestach v pondelok neskoro večer stále zasahovali, doplnila Farkasová.

Búrky opäť spôsobili výpadky elektriny

Búrka na východnom Slovensku spôsobila v pondelok večer výpadky v distribúcii elektriny v niekoľkých tisíckach odberných miest. Uviedla to Andrea Forbergerová za Východoslovenskú distribučnú, a.s. (VSD). Podľa jej slov približne okolo 20.30 h zostalo nezásobených ešte 790 odberných mi­est.

„Silná búrka s bleskami pováľala stromy na elektrické vedenia a potrhala vodiče. Najväčšie výpadky sme zaznamenali v Petrovanoch, Bidovciach, Ďurďošíku, Malej Ide, Čečejovciach, Letanovciach a Novej Ľubovni,“ spresnila.

Výpadky elektriny spôsobila búrka s vetrom aj v nedeľu (28. 7.) večer. „Súhrnne VSD na svojom distribučnom území obnovila distribúciu elektriny priebežne približne v 23 000 odberných miestach a počas dňa odstránila aj posledných zopár stovák,“ dodala. V oboch prípadoch podľa jej slov okamžite vyrazili do terénu pohotovostné zložky VSD a odstraňovali poruchy vplyvom extrémneho počasia priebežne.

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na utorok (30. 7.) pre väčšinu územia Slovenska. Na svojom webe tiež varoval pred povodňami v obciach na strednom a východnom Slovensku.

Pre väčšinu stredného a východného Slovenska platia výstrahy pred búrkami aj po zvyšok pondelka. Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ pre okresy Prievidza, Gelnica, Turčianske Teplice, Rožňava a tiež pre Košice a okolie.

Na utorok vydali meteorológovia pre celé Slovensko výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platiť by mala od 13.00 h do 22.00 h.

Na možné prívalové povodne upozorňovala SHMÚ v lokalitách Turčianske Teplice, Prievidza, Spišská Nová Ves a Gelnica. Pre okresy Turčianske Teplice a Prievidza vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #búrky #povodne