Kyselica v Gorile končí. Lipšic: Čestní idú do civilu a zostávajú tí, ktorí majú odísť

Vyšetrovací tím kauzy Gorila čaká zmena, jeho doterajší šéf Lukáš Kyselica po dva a pol roku na svojej pozícii končí a odchádza do civilu. Urobil tak v utorok na vlastnú žiadosť.

30.07.2019 11:36 , aktualizované: 17:52
debata (37)

„Dnešného dňa som podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru príslušníka Policajného zboru. Pokiaľ mi bude plynúť dvojmesačná výpovedná lehota, tak sa nebudem vyjadrovať k môjmu ďalšiemu pôsobeniu. Ak bude o to záujem, vyjadrím sa prvého októbra," vyhlásil Kyselica v stanovisku, ktoré sprostredkovalo policajné prezídium.

Video: Exminister vnútra Daniel Lipšic reaguje na odchod šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu.

Video

Kyselica je už druhým šéfom vyšetrovacieho tímu Gorila, ktorý odchádza. V decembri 2016 nahradil vo funkcii Marka Gajdoša, ktorý takisto odišiel z pozície na vlastnú žiadosť a momentálne šéfuje Mestskej polícii v Bratislave.

„Tím Gorila má naďalej plnú podporu vedenia NAKA. Bude ďalej pokračovať vo vyšetrovaní pod novým vedúcim, ktorý zatiaľ nie je určený," reagovalo Prezídium Policajného zboru.

Prácu odchádzajúceho šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila ocenil Daniel Lipšic, ktorý bol v čase prevalenia kauzy ministrom vnútra za KDH. „Nikdy som sa s ním nestretol, ale mal som naňho len veľmi dobré referencie. Je to asi svedectvo doby, v ktorej žijeme, že do civilu odchádzajú čestní, odborne zdatní a skúsení vyšetrovatelia a častokrát zostávajú vo funkciách v Policajnom zbore ľudia, ktorí tam nemajú čo hľadať. Je mi ľúto, že takýto čestný vyšetrovateľ z polície odchádza," zhodnotil Lipšic.

Kyselica patril k tímu, ktorý rozbehol vyšetrovanie prípravy vraždy Silvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko.

Kauza Gorila odštartovala v roku 2011, keď boli zverejnené utajené prepisy nahrávok odhaľujúcich korupciu. Špeciálny vyšetrovací tím na vyšetrovanie kauzy vznikol v roku 2012. Minulý rok získala polícia po ôsmich rokoch aj samotné nahrávky, nachádzali sa v trezore podnikateľa Mariana Kočnera.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #lukáš kyselica