Boju proti nelegálnym cigaretám má pomôcť projekt Nekur fejky

Počet nelegálnych cigariet na slovenskom trhu rastie. Obchodom s nimi je najviac zasiahnuté východné Slovensko. Kým podiel nelegálnych cigariet na Slovensku je približne šesť percent, na východnom Slovensku presahuje jednu tretinu.

30.07.2019 16:49
cigareta / popolník / fajčenie / dym / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (24)

Podľa aktuálnych údajov zo začiatku tohto roka najvyšší počet nelegálnych cigariet evidovali v mestách Kráľovský Chlmec (43,2 %), Snina (37 %) či Sobrance (21 %). Reakciou na tento vývoj je projekt Nekur fejky, ktorého cieľom je informovať verejnosť o všetkom, čo s nelegálnymi cigaretami súvisí.

Ako informoval výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher, štatistiky hovoria o stúpajúcom počte nelegálnych cigariet na slovenskom trhu s tabakovými výrobkami. Kým v roku 2014 to bolo len jedno percento, v tomto roku sa ich podiel vyšplhal na takmer šesť percent.

Ako upozornil Tuchscher, slovenská spoločnosť má značnú mieru tolerancie voči nelegálnemu obchodu. „Konzumenti si neuvedomujú, že práve z takto získaných zdrojov zločinecké skupiny financujú svoje nelegálne aktivity,“ uviedol s tým, že na tento problém sa preto rozhodli aktívne upozorniť a všetky potrebné informácie zhromaždili na webovej stránke www.nekurfejky.sk.

„Jazyk na stránke sme prispôsobili mladšej generácii, aby všetky informácie boli podané jasne a zrozumiteľne. Názov Nekur fejky sme zvolili zámerne na upútanie pozornosti a aj preto, že problém nelegálnych cigariet sa týka najviac východného Slovenska, kde je podľa našich analýz nelegálnou každá tretia škatuľka,“ dodal Tuchscher.

Stránka obsahuje informácie o tom, ako sa dajú rozoznať ilegálne cigarety, aké môžu mať zdravotné, ekonomické aj spoločenské dopady a občania získajú návod, ako nahlásiť podnety na zelenú linku Kriminálneho úradu finančnej správy.

Finančná správa od začiatku roka 2019 identifikovala na východnej hranici s Ukrajinou vyše 826 prípadov, pri ktorých zaistili viac ako 2,17 milióna kusov nelegálnych cigariet.

Vysoký podiel nelegálnych cigariet na východe Slovenska súvisí najmä s blízkosťou Ukrajiny, kde sa veľké množstvo nelegálnych cigariet aj vyrába, ale aj so schengenskou hranicou a vonkajšou hranicou Európskej únie, po prekročení ktorej je už pohyb pašovaného tovaru pomerne jednoduchý až do cieľových krajín predaja, ako sú napríklad Anglicko či Nemecko.

„Príslušníci finančnej správy sa stretávajú s naozaj vynaliezavými úkrytmi, a to nielen v rôznych konštrukčných dutinách vozidiel, ale aj špeciálne vybudovaných úkrytoch, napríklad dvojitých strechách či podlahách vozidiel, upravenom motore, ale aj v chlebe, torte, bonboniérach, krabiciach od džúsov, drevených doskách, tvárniciach, ráme bicykla, v protéze, alebo jeden z posledných prípadov v sudoch od piva,“ uviedol Viktor Mihalčík, riaditeľ Colného úradu Michalovce, ktorý je dnes už jediným hraničným colným úradom na Slovensku.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #projekt #nelegálne cigarety #Nekur Fejky