Tóth svedčiť neprišiel. Pojednávanie bude pokračovať v septembri

Niekdajší novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth neprišiel svedčiť na stredajšie pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek televízie Markíza. Tóth to oznámil prostredníctvom sociálnej siete.

31.07.2019 07:51 , aktualizované: 19:09
Peter Toth Foto: ,
Publicista a bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth.
debata (114)

Pojednávanie bude pokračovať v septembri s tým, že súd požiada políciu, aby ho 9. septembra predviedla do Justičného paláca, kde bude pojednávanie prebiehať, pričom by sa ho mal zúčastniť aj Marian Kočner.

Ďalšie pojednávania stanovil senát ŠTS na novembrové, októbrové a decembrové termíny.

Kočner sa dosiaľ pojednávaní nezúčastnil, jeho advokáti dookola vysvetľujú, že ich pri stretnutiach vo väznici v Leopoldove odpočúvajú. Michal Mandzák, ktorý podnikateľa zastupuje, avizoval, že po presune by už Kočner nemal odopierať výpoveď.

„Musia sa dodržať vysoké bezpečnostné štandardy, pretože určité bezpečnostné riziká tu sú a sme o tom informovaní,“ vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Katarína Nováková z Generálneho riaditeľstva ZVJS však pre Pravdu poprela vyjadrenia Kočnerových obhajcov o odpočúvaní. Dodala, že ZVJS „nie je oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie procesných úkonov orgánov činných v trestnom konaní a obhajcov s väznenou osobou“.

VIDEO: Pozrite si, čo povedal prokurátor Ján Šanta o možnostiach vypočutia Petra Tótha.

Video

Predkladanie dôkazov

Advokát Pavla Ruska Marek Para žiadal, aby bol medzi dôkazy zaradený aj Tóthov list Generálnej prokuratúre, v ktorom sa sťažuje na svoje vyťažovanie SIS-kou.

Bez prítomnosti svedkov nechal sudca pokračovať v čítaní listinných dôkazných materiálov. Obhajca Mariana Kočnera Martin Pohovej pokračoval v čítaní obsiahlych dokumentov z roku 1999, ktoré majú ilustrovať spor medzi Markízou a Gamatexom a medzi Pavlom Ruskom a Sylviou Volzovou.

Podľa Pavla Ruska majú všetky obsiahlo čítané spisy súdnych konaní medzi Markízou a Gamatexom význam, lebo ukazujú, ako sa dalo prísť k miliónovým majetkom a že Markíza mohla pri exekúcii prísť o vysielaciu licenciu.

Daniel Lipšic pri predkladaní dôkazov obhajoby pripomenul súdu, že stále nerozhodol o prokurátorom predložených dôkazoch – šifrovanej komunikácii z Kočnerových telefónov.

Šanta: Zo svedka sa ľahko môže stať obvinený

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta pre Tóthove obavy nemá až toľko pochopenia a avizoval skôr jeho predvedenie. „Ak by tu bolo nejaké riziko, je tu policajná ochrana, ktorá sa mu môže poskytnúť,“ zdôraznil.

Neobáva sa, že by sa Tóth vyhol pojednávaniu aj v budúcnosti. „My ho zabezpečíme. Zo svedka sa ľahko môže stať obvinený a na obvineného môže byť vydaný európsky vyšetrovací príkaz či zatýkací rozkaz a vieme si poradiť,“ povedal zatiaľ len v teoretickej rovine Šanta.

Predseda senátu avizoval, že požiada políciu o predvedenie Tótha. „Súd neobdržal žiadne ospravedlnenie, to, čo napísal, nemôžem pokladať za ospravedlnenie, a súdu preto neostáva nič iné, ako postupovať podľa trestného poriadku,“ vysvetlil predseda senátu Emil Klemanič.

Tóth o neúčasti aj rozpracovaní SIS

Peter Tóth v stredu na sociálnej sieti uviedol, že naďalej považuje Kočnera za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka. „Naďalej trvám na tom, že Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi pomohol vyrobiť antedatované zmenky Jozef Dučák starší. Takisto naďalej trvám na tom, že Marianom Kočnerom písané motáky z vyšetrovacej väzby vynášal advokát Andrej Šabík a tak ďalej a tak podobne,“ napísal Tóth.

Dodal, že na to, aby mohol svoje slová potvrdiť pred súdom, musia sa „zmeniť bezpečnostné a ďalšie podmienky na Slovensku.“

Na svojom portáli datel.sk ďalej uviedol, že „v dôsledku zlej bezpečnostnej situácie sa ukrývam na utajenom mieste, a preto mi prípadné predvolanie nemohlo byť doručené. Ak som bol naozaj súdom predvolaný, touto netradičnou cestou sa za neúčasť ospravedlňujem senátu, predstaviteľom obžaloby i obhajoby a na vysvetlenie pripájam nasledovné stanovisko,“ uviedol Tóth.

Vo svojom stanovisku kritizuje kroky polície, novinárov či SIS. „Veľmi krátko po tom, ako som prvýkrát vypovedal v procesnom postavení utajovaného svedka v trestnej veci vraždy novinára a jeho snúbenice, na podnet civila s kriminálnou povesťou Petra Košča vydal riaditeľ sekcie vnútornej bezpečnosti Slovenskej informačnej služby Boris Beňa nezákonný pokyn na moje spravodajské rozpracovanie,“ napísal Tóth.

Tóth mal pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vypovedať v stredu, rovnako ako Jozef Dučák, ktorý je obvinený aj v kauze Technopol Servis spolu s Marianom Kočnerom. Predvolanie na súd sa však Tóthovi nepodarilo doručiť. Tóthov syn políciu informoval, že jeho otec je v zahraničí a nevie, kedy sa vráti. Vypovedať nepríde ani Dučák, oznámil, že sa nemôže zúčastniť zo zdravotných dôvodov.

Ostro sledovaný proces

Súd v kauze zmeniek za uplynulé pojednávacie dni stihol vypočuť obžalovaného Pavla Ruska ako aj niekoľko svedkov vrátane obvineného Štefana Ágha, ktorý bol vyčlenený na samostatné konanie, alebo exriaditeľa Markízy Václava Miku, Vladimíra Repčíka, bývalú riaditeľku Rady pre vysielanie a retransmisiu Jarmilu Grujbárovú aj bývalú finančnú riaditeľku Markízy Radku Doehring.

Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže požiadalo o zváženie možností zmeny miesta pojednávania do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Poukazuje na vysoké riziko ohrozenia bezpečnosti.


VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda, ako v kauze zmeniek argumentuje Pavol Rusko a čo hovorí právny zástupca Markízy Daniel Lipšic.

Video

Pavol Rusko pred súdom zopakoval svoje tvrdenia z občianskoprávnych konaní, ktoré pojednával Okresný súd Bratislava V. Podľa neho vystavením zmeniek zachránil televíziu Markíza, ktorej hrozila strata licencie. Jej majetok totiž exekúciou prešiel na spoločnosť Gamatex. Do účtovníctva televízie zmenky podľa vlastných slov neuviedol, pretože bolo v zlom stave vinou jeho vtedajšej obchodnej partnerky Volzovej. Tá podľa Ruska niesla vinu aj za to, že sa televízia dostala do exekúcie, keďže sa zaviazala vyplatiť v skutočnosti neexistujúci dlh. Riešiť situáciu vyplatením čiastočnej sumy a následným vystavením zmeniek podľa Pavla Ruska navrhol právnik Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval Gamatex. Štefan Ágh pred súdom potvrdil verziu o tom, že zmenky vznikli v roku 2000 v súvislosti s riešením kauzy Gamatex. Mika, ktorý bol v rokoch 2006 až 2010 generálnym riaditeľom Markízy poprel, že by mal vedomosť o existencii zmeniek, rovnako tak urobil aj ďalší generálny riaditeľ Vladimír Repčík a bývalá riaditeľka Rady pre vysielanie a retransmisiu Jarmila Grujbárová.


VIDEO: Milan Žitný bol očitým svedkom dohody o prevode zmluvy od Siloša Pohanku na Mariana Kočnera. Kočner sľúbil, že peniaze z Ruska vytlčie. Celé sa to odohralo v reštaurácii na Zámockej ulici v Bratislave a zmluvu sa dohodli previesť za symbolickú korunu. Pozrite si vo videu, ako situáciu opísal sám Milan Žitný.

Video

Marian Kočner a Pavol Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Kočner spolu s Ruskom ako aj Ághom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Advokát Marek Para zastupuje Pavla Ruska. Na...
Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...
+8Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...

Pavol Rusko trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. Tá však dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Marian Kočner požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.


VIDEO: Súdny proces v kauze zmeniek podľa obhajcu Pavla Ruska Mareka Paru pripomína politickú arénu. Poukázal na údajne nesúvisiacu predloženú komunikáciu s Viktorom Stromčekom (Smer). Pozrite si viac vo videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Peter Tóth #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza