Dunaj je antibiotikami najviac znečistená európska rieka

Najviac znečistená európska rieka antibiotikami je podľa britských vedcov Dunaj. Zistila to najnovšia štúdia znečistenia riek antibiotikami, ktorú vypracoval tím vedcov z britskej University of York. Jej výsledky zverejnil slovenský vedecký magazín Quark.

31.07.2019 09:45
bratislava, mesto, dunaj Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Štúdia prináša výsledky zo zisťovania prítomnosti 14 bežných antibiotík na 711 miestach v 72 krajinách. Antibiotiká sa našli až v 65 percentách odobratých vzoriek, v 111 vzorkách sa zistila koncentrácia antibiotík presahujúca akceptované limity. Z európskych riek najhoršie dopadol Dunaj.

Čistota našich riek a potokov sa výrazne zhoršuje najmä po dlhších či veľmi intenzívnych dažďoch, po ktorých hladiny vodných tokov rýchlo stúpnu a voda z brehov odnáša aj odpadky. Na vode najčastejšie plávajú rôzne plastové fľaše, kusy dreva a komunálny odpad, ale do tokov sa dostávajú aj rôzne nebezpečné odpadové látky z priemyselných tovární a poľnohospodárske hnojivá.

„Všetky spomenuté zdroje znečistenia sú verejnosti i odborníkom dobre známe, rovnako ako možnosti, ako tento druh kontaminácie tokov znižovať. Podrobnejšie skúmanie čistoty vodných tokov však ukázalo, že existuje ešte jeden zdroj ich znečistenia – antibiotiká,“ uviedol Quark s tým, že antibiotiká sa dostávajú do vodných tokov z produktov nášho metabolizmu, keďže prejdú aj čistiacimi stanicami. „V súčasnosti vieme veľmi málo o globálnom rozsahu tohto problému,“ konštatovala na záver štúdia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #antibiotiká