Líder „progresívcov“ Michal Truban sa priznal k užívaniu marihuany

Sociálnymi sieťami sa šíri video, v ktorom líder Progresívneho Slovenska Michal Truban hovorí o tom, že užíval drogy. Video bolo zverejnené ešte v roku 2013 portálom eskalatoreu. Truban reagoval, že užíval marihuanu a chcel porozprávať študentom o zlých skúsenostiach s touto drogou. Marihuana je nelegálna droga.

31.07.2019 11:42 , aktualizované: 19:06
debata (61)

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie Trubana o drogách z roku 2013 a tiež, ako dané slová vysvetľuje teraz.

Video

Video bolo zverejnené portálom eskalatoreu 22. 11. 2013. Michal Truban v ňom vystupuje ako zakladateľ WebSupportSK, NiceReply, InHiro. V upútavke sa píše, že témou videa je – Všetko potrebné, čo potrebujete k podnikaniu a úspechu! Z videa vyplýva, že malo ísť o prednášku pre študentov na nitrianskej univerzite.

Truban hovoril najmä o svojich skúsenostiach z podnikania s úspešnou firmou, ktorá sa orientovala na internetové domény. Podobné prednášky sa na akademickej pôde konajú celkom pravidelne, ich záznamy sú dostupné tiež na facebooku.

Truban vysokoškolákom okrem iného porozprával, ako si už na strednej škole založil firmu, ako sa s kamarátmi opíjali, ako prechádzal na zdravý životný štýl a šport. Pomerne často jednotlivé životné situácie prirovnával k užívaniu drog.

„Čo mám rád na športe a drogách, je dopamín efekt. To si každý povie: lenže vstávanie a zdravá strava vôbec nie aj taká dobrá ako húlenie, lebo nemáte ten dobrý stav pri tom alebo po tom,“ opisoval svoju skúsenosť. Priznal sa ďalej, že nefajčí, ale „strašne sa namotávam na všelijaké látky“. „Základný bod pre mňa je dať si prvú malú dávku. Keď to bolo prvýkrát, tak som ich vyfajčil sedem a bolo mi nevoľno,“ pokračoval v ďalšom príklade, na ktorom chcel ukázať, že treba postupovať po malých krokoch.

Rozhovoril sa o bodoch, ktoré dodržiava na svojej ceste k úspechu. Aj o tých povedal, že sa ich „naučil pri užívaní drog“. „To, ako fungujú drogy, chľast a podobná študentská zábava, to isté viete aplikovať na úspech, na prácu,“ vysvetľoval študentom.

Neustále ich nabádal, aby dokázali vyjsť zo svojej komfortnej zóny. „To isté ako s tým chľastom alebo drogou, treba úplne jemnučko tú drogu vyskúšať, či ma tá droga bude vôbec baviť,“ uviedol príklad, ako si zvykať na nové veci, resp. pracovné návyky alebo športovanie.

Drogy ho však naučili aj niečo iné. Keď sa mu nedarí, vie, že tento stav raz prejde. „To mám zasa, čo ma drogy naučili, že keď máš bad trip (stav depresie po užití drog – pozn. red.), tak to nie je niečo, čo bude trvať celý život. Že to prejde, je to sínusoida… Najhorší je premúdrelý mozog, ktorý to cyklí. Človek sa trápi, čo sa mu oplatí teraz viac – robiť alebo si užívať. Snažím sa sústavne ohlupovať sa. Keď sú krízy, iba idem ďalej. Drogy ma to naučili, aj jeden tréner. Keď je zle, iba to urobiť a možno potom sa analyzovať, že už dlho trvá, až vtedy to riešim,“ vysvetľoval, ako prekonáva životné krízy.

Denník Pravda oslovil Progresívne Slovensko so žiadosťou o reakciu. Hovorca strany Ľubomír Ondrejkovič poslal stanovisko Trubana k danej téme.

Truban k tomu povedal: „Je to výsek z niektorej z prednášok, kde hovorím o svojich skúsenostiach z podnikania a o tom, aký to bol život, keď sme s kamošom na intráku rozbiehali firmu. Hovorím úprimne aj o mojej skúsenosti s marihuanou. Konkrétne v tom videu hovorím o zlom stave, ktorý prichádza po opadnutí jej účinku. Zdieľal som túto skúsenosť aj na prednáškach o podnikaní, aby si mladí ľudia nemysleli, že marihuana vyrieši ich problémy. Nemám problém o tom hovoriť otvorene, lebo ma hnevá, keď niekto trávu vyskúšal a potom sa tvári, že nie. Fascinuje ma, akú námahu si niekto dáva, keď pozerá moje staré blogy a videá a hľadá čokoľvek, čo sa dá vytrhnúť z kontextu a účelovo zneužiť proti mne. Toto je presne tá stará politika vyhrabávania špiny, ktorú chceme vymeniť.“

V skutočnosti však z vyjadrení Trubana vo videu vyplýva, že drogy bral opakovane. Vo videu hovorí o „drogách“, nie konkrétne o marihuane. Aj marihuana je však na Slovensku považovaná za drogu a jej užívanie či skladovanie v závislosti od rozsahu je protizákonné.

Truban neodpovedal ani na otázku, či absolvoval protidrogové liečenie alebo či chodí pravidelne na podobné prednášky. Truban len nedávno oznámil, že má ambíciu stať sa po budúcoročných voľbách novým slovenským premiérom.

VIDEO: Celú prednášku Trubana si môžete pozrieť tu. Vyjadrenie o drogách je od času 57:00 min. Po danom vyjadrení Truban následne drogy spomína opakovane. V prednáške pred študentami z roku 2013 Truban použil veľa vulgárnych výrazov.

Podľa Ľubomíra Okruhlicu, hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti, niet pochybností, že marihuana je návyková. Jej potenciál vyvolať závislosť je rovnaký ako pri alkohole.

„Účinky užívania marihuany závisia od toho, aká je jej koncentrácia, za posledných 10 až 15 rokov táto koncentrácia prudko stúpla. Marihuana spôsobuje často psychózy, paranoizmus, halucinácie a podobne. Hovorí sa, že marihuana je pravdou, samotná nespôsobuje smrteľnú otravu, ale môže vyvolať stav intoxikácie, kedy ľudia spáchajú samovraždu. Takéto prípady evidujeme aj u nás," opisuje Okruhlica. Zároveň však dodáva, že keď to porovnáme s účinkami alkoholu, riziko spáchania samovraždy pod vplyvom marihuany je omnoho menšie.

Ľudia pod vplyvom marihuany zvyčajne nebývajú agresívni. „Agresívni sú vtedy, keď nemajú svoju dávku a keď sú závislí. Väčšina sú konzumenti bez závislosti, ale keď niekto užíva marihuanu dva- a viackrát do týždňa, tak tam sa tá závislosť vyvinie. Na rozdiel od alkoholu, cigariet alebo heroínu totiž pri marihuane dlho trvá, kým sa z tela vylúči a závislý človek si myslí, že nie je závislý, lebo on si to dáva len dvakrát do týždňa rekreačne. Keby však prestal, tak vtedy vznikajú stavy agresivity, je nervózny, napätý, miera agresivity však závisí od samotnej osobnosti užívateľa," vysvetľuje Okruhlica. Podľa neho je vyvinutie závislosti od marihuany už pri prvom užití veľmi zriedkavé, ale nie nemožné, najmä ak má niekto sklony k vytvoreniu závislosti.

V súčasnosti, rovnako ako v roku 2013, platí nulová tolerancia a držanie akéhokoľvek množstva akejkoľvek drogy je považované za trestný čin. Nedovolenú výrobu omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi zákon trestá odňatím slobody na tri roky. V prípade väčšieho množstva drogy až na päť rokov. Polícia však musí v takom prípade dokázať najmä jej držanie, čo môže byť pri dodatočnom priznaní problematické. Až 90 percent takýchto páchateľov je zadržaných s jedným gramom konope. Samotné drogy zákon nerieši.

Zo slovenských politikov sa otvorene k skúsenostiam pervitínom a heroínom priznal v roku 2012 Martin Poliačik (vtedy SaS, teraz Progresívne Slovensko). Podozreniam z užívania čelil aj šéf SaS Richard Sulík či bývalý minister za Smer Ján Počiatek. V kuloároch sa však klebetí aj o ďalších súčasných a bývalých politikoch. Na verejnosť však skôr prenikajú správy o opileckých výčinoch našich parlamentných zástupcov či členov vlády.

Čo je to bad trip?

Je to stav, ktorý je spôsobený akútnou intoxikáciou (otravou) halucinogénmi. Psychedelické účinky sú efektom halucinogénov ako napríklad LSD či lysohlávky. Vo väčšine prípadov takéto látky nevyvolávajú závislosť na rozdiel od kokaínu, heroínu a podobne, ale môžu spôsobiť, že spustia u ľudí, ktorí majú genetické vlohy, trvalú duševnú poruchu – psychózu.

Halucinogénne látky vyvolávajú halucinácie, dezorientáciu, poruchy vnímania, myslenia, často aj prudké výkyvy nálad. Tie môžu byť niekedy príjemné a niekedy nepríjemné. Človek môže byť neprimerane veselý alebo, naopak, úzkostný a plačlivý.

Pojem bad trip sa spája práve s negatívnymi zážitkami. Ide o nepríjemné halucinácie spojené s veľmi zlým prežívaním, to sa nazýva psychedelická kríza, emócie sú pri nej nekontrolovateľné. Aj marihuana vo vyšších koncentráciách môže vyvolať halucinácie, aj keď nepatrí medzi halucinogénne drogy, uviedol Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #marihuana #Michal Truban #Progresívne Slovensko #drogová aféra Michala Trubana