Radičová nemá dôkazy o kupovaní poslancov

Tri hodiny strávila bývalá premiérka Iveta Radičová na polícii. Vypovedala v súvislosti s údajným kupovaním poslaneckých hlasov počas voľby generálneho prokurátora v roku 2010. Vyšetrovanie kupčenia s hlasmi poslancov už raz polícia zastavila, nanovo ožilo len nedávno.

31.07.2019 13:42 , aktualizované: 19:35
debata (89)

Expremiérka už v kauze podozrenia na obchodovanie s hlasmi vypovedala pred rokmi. Dnešná výpoveď bola podľa jej slov iná.

Video TV Pravda: „V tom čase to bol ťažký politický súboj,“ povedala Radičová novinárom po tom, ako vypovedala na polícii a vyhlásila, že nemá jediný dôkaz o kupovaní poslancov.

Video

„Bol to iný uhol pohľadu, iné otázky. Vypovedala som primárne o motíve, ktorý stál za celou situáciou v NR SR. Aké prebiehali alebo neprebiehali rokovania, oficiálne, neoficiálne, o možnej rekonštrukcii vlády, o možnom páde vlády v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora, ako to súviselo s vyhrážkami zo zavraždenia mojej osoby, s mojou zvýšenou ochrankou, s vyhrážaním zo zavraždenia mojej dcéry. Ako sa to premietalo následne do ďalších rozhodnutí o fungovaní vládnej koalície,“ priblížila Radičová.

Dodala, že dianie v roku 2010 bol ťažký politický súboj. „Dnes po toľkých rokoch preukázateľne vieme, aké existujú a existovali prepojenia ekonomických záujmov na najvyšších predstaviteľov prokuratúry, polície a súdnictva. Dnes už hádam chápete, prečo bol pre premiérku SR tento súboj absolútne zásadný,“ dodala bývalá predsedníčka vlády.

Zároveň priznala, že o kupovaní hlasov poslancov nemá jediný dôkaz. „Ja som počula, že jedna pani povedala alebo jeden pán povedal, že niekto niekedy nejak išiel kupovať nejakých poslancov. Na tomto neviem oprieť žiadnu serióznu odpoveď,“ skonštatovala Radičová.

Expremiérka nespresnila, či vie, kto z vládnej koalície v tom čase mohol so svojimi hlasmi obchodovať. „Pri tejto voľbe chýbali oficiálne Smeru hlasy na znovuzvolenie pána Trnku. Takže nech sa páči, pýtať sa tejto strany politického spektra, akým spôsobom sa pokúšali získať ďalšie hlasy na potvrdenie generálneho prokurátora v jeho funkcii,“ doplnila Radičová.

Fico: Polícia ma nepredvolala

Predseda Smeru Robert Fico sa opakovane vyjadril, že polícia ho nepredvolala. „Nerozumiem, prečo by sme v tejto veci mali byť kontaktovaní. Kupovanie poslancov sa týkalo vtedajšej vládnej koalície. To nebola naša koalícia. To bola koalícia Ivety Radičovej,“ povedal dnes Fico. „Nemám absolútne žiadny dôvod, aby som išiel v tejto veci vypovedať,“ zdôraznil.

Okrem Radičovej dnes pred policajným vyšetrovateľom vypovedal aj bývalý poslanec František Šebej (Most-Híd). „Nespomínam si, že by som priamo vedel, že niekto niekoho kúpil. Ale hovorilo sa všeličo. Bolo to také divné obdobie,“ povedal Šebej pred svojou výpoveďou.

Sulík považuje za správne, že sa obnovilo vyšetrovanie

Predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje za správne, že sa obnovilo vyšetrovanie údajného kupovania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Informuje o tom spravodajský portál TV JOJ noviny.sk. So Sulíkom sa už spojil vyšetrovateľ, ktorý ho kontaktoval na dovolenke. „Dohodol som sa s ním, že po dovolenke pôjdem vypovedať. Moja dovolenka skončila a čakám, keď sa mi znova ozve a dohodnem si s ním termín a budem vypovedať," uviedol predseda SaS a zdôraznil, že kupovať poslancov je priamy útok na naše demokratické zriadenie.

Sulík priblížil, že povie všetko, čo bude vedieť. „Ja sa neobávam ničoho. Pán Kočner si dal záležať, aby všetky pikantnosti zverejnil. To sa aj stalo, ja to už mám za sebou. Pani Zsuzsovú nepoznám, v živote som sa s ňou nerozprával, nikdy som si s ňou nepísal. Ani s pánom Bašternákom, ani žiadnymi inými basistami, ja som v tomto úplne čistý. Spravil som chybu, že som lozil tam, kam som loziť nemal," odpovedal Sulík na otázku, či sa nebojí, že sa v dôkazoch objaví ešte niečo, na čo si nepamätá.

Predseda SaS sa v inkriminovanom čase stretol s Marianom Kočnerom. Hovorili spolu aj o voľbe generálneho prokurátora. Sulík stretnutie označil za začiatočnícku chybu. „On mi rozprával rôzne veci. Už vtedy som tomu príliš neveril. To bolo to stretnutie, kde si ma nahral a ja som k nemu aj prestal chodiť a tu ma doslova vylákal, že mi prezradí, kto sú zradcovia. Rozprával mi úplne hlúposti. Keď som niektoré mená potom povedal Ivete Radičovej, tak ma odzbrojila neviem akým argumentom. Je to deväť rokov dozadu, ale nedávam tomu, čo on mi povedal, príliš veľký význam," vysvetlil Sulík. Konkrétne sumy, za ktoré sa mali kupovať poslanci, nepozná.

Kým predseda SaS hovorí, že bývalú premiérku Ivetu Radičovú informoval o menách, ktoré mu prezradil Marian Kočner, Radičová tvrdí opak. „Pán Sulík ma navštívil na úrade vlády ex post, keď už bolo po stretnutiach s pánom Kočnerom a neinformoval ma o obsahu týchto stretnutí. Len o tom, že sa konali tieto stretnutia. Len vzápätí vyšla sasanka a azda si nemyslíte, že odo mňa počul nejaké prívetivé vety," priblížila Radičová.

SITA

Pozadie prípadu

Podozrenie z kupovania poslaneckých hlasov súvisí s voľbou generálneho prokurátora v roku 2010. Vtedajšie koaličné strany SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd sa dohodli na spoločnom kandidátovi Jozefovi Čentéšovi. Jeho súperom bol Dobroslav Trnka. Zvolený nebol ani jeden, no minimálne štyria koaliční poslanci hlasovali za Trnku. Otvorene sa začalo hovoriť o kupovaní koaličných hlasov, spomínala sa suma 300-tisíc eur za hlas. Polícia vyšetrovanie zastavila v roku 2011 s konšta­tovaním, že skutok sa nestal.

Obnovené vyšetrovanie odštartovali nové zistenia, ktoré polícia získala pri objasňovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo konkrétne má NAKA v rukách, nie je známe. Nie je vylúčené, že nejaké materiály získala z trezoru Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednania vraždy Kuciaka.

Kočner v roku 2010 komunikoval o voľbe generálneho prokurátora s vtedajším šéfom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS). Sulík komunikáciu priznal a uviedol, že sa stretli, lebo mu Kočner povedal, že vie, kto boli zradcovia v koalícii a má o tom dôkazy. Sulík dodal, že ich napokon nevidel a informácie od Kočnera boli skôr fámy.

V obnovenom konaní už boli vypovedať viacerí poslanci vtedajšej koalície. Oznámil to Martin Poliačik, ktorý bol v tom čase členom SaS. Vypovedať bola aj jeho bývalá stranícka kolegyňa Natália Blahová (SaS). Predvolaný bol aj Sulík.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Radičová #voľba generálneho prokurátora