Cigánikovej kritiku zákona zmietli rodičia

Označenie bielenia zdravotnej karty za trestný čin sa opozícii nepozdáva. Poslankyňa za SaS Janka Cigániková novelu trestného zákona označila na sociálnej sieti za bič na zdravotníkov a zbytočný krok. Status vyvolal vlnu nevôle zo strany ministerstva spravodlivosti aj rodičov, ktorí prišli o dieťa pochybením zdravotníkov. Po kritike status okamžite zmizol.

01.08.2019 10:00
stretnutie, kalavska, rodic dieta Foto: ,
Rodičia detí, ktoré zomreli pre pochybenie zdravotníkov, protestovali vlani v novembri pred budovou ministerstva zdravotníctva v Bratislave.
debata (47)

Podľa Cigánikovej právna zmena nikomu nepomôže. Argumentovala tým, že rodičia neprišli o svoje deti preto, že im niekto chcel zámerne ublížiť, ale najskôr pre chyby spôsobené nevyhovujúcimi pracovnými podmienkami, vyhorením a únavou zdravotníkov. „Toto sa nijako nezlepší účinnosťou novely zákona, skôr zhorší. Viac zavretých sestričiek nám nevráti stratené životy, ale môžeme sa snažiť vytvoriť zdravotníkom také podmienky, aby robili čo najmenej chýb,“ vysvetľovala v statuse poslankyňa. Výsledkom podľa nej bude menej nešťastných rodín na strane zdravotníkov aj pacientov.

Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) reakcia poslankyne prekvapila. Pripomenul, že Cigániková kritizuje zmenu v zákone, ktorú rezort presadil preto, aby bol pacient a jeho zdravotná dokumentácia viac chránená, čo ocenili nielen rodičia, občania, ale aj odborná verejnosť vrátane advokátov venujúcich sa medicínskemu právu. „Je preto nepochopiteľné, prečo to pani poslankyni prekáža a prečo spája podmienky pracovníkov rezortu zdravotníctva so sprísnením postihu nezodpovedných lekárov. Veď predsa, zmena sa čestného a svedomitého zdravotníckeho personálu netýka,“ reagoval na sociálnej sieti Gál. Cigánikovej kritiku preto minister považuje za smiešnu a cielenú. „Pripomínam tiež, že rodičov sa zastal aj premiér Peter Pellegrini,“ dodal Gál.

Rodičia, ktorých dieťa usmrtil nesprávny postup zdravotníkov, označujú postoj Cigánikovej za zľahčovanie smrti ich detí. „Lekári nemenia dokumentáciu z vyčerpania! Ale preto, aby sa vyhli trestnému stíhaniu. Nech každý nesie za svoje chyby zodpovednosť,“ hnevala sa Dominika Sebinková, matka, ktorá pre nedostatočnú kontrolu zdravotného stavu na JIS-ke prišla o syna Sebastiána. Polícia obnovila vyšetrovanie jeho smrti, podozrivé sú dve lekárky. Obhajovanie trestného činu úpravy zdravotnej dokumentácie považuje Elena Ištvánová za nehoráznu drzosť. „Pokladáte za normálne, aby nejaký zdravotník falšoval dokumentáciu a dokonca sa to snažíte ospravedlňovať verejne,“ skonštatovala matka Maroška, ktorý zomrel v marci 2014 v dôsledku závažného pochybenia lekárky nemocnice v Revúcej. Lekárka si už odpykáva trest vo väzení.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotná dokumentácia #Jana Cigániková