Bödör mal Kočnerovi dodávať informácie z polície, prokuratúry aj o politikoch

Podnikateľ Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára. Premiér Peter Pellegrini uviedol, že informácie naznačujúce niekdajší neprimeraný neprijateľný vplyv niektorých ľudí na chod orgánov štátu vníma "s veľkým znepokojením".

01.08.2019 11:24 , aktualizované: 19:31
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (233)

Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta, napísal mu 3. októbra 2017. Tvrdí to Denník N. Odvoláva sa na ich komunikáciu, ktorú zaistila polícia. Hovorí aj o komunikácii Mariana Kočnera s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a odvoláva sa na úradné záznamy polície.

Denník tiež informoval, že lustrácie novinárov mal pre Mariana Kočnera zabezpečovať práve Bödör. V policajnom zázname sa podľa portálu píše, že sa mali rozprávať o situácii v SIS, v polícii, o zabezpečení informácií z trestných konaní a manipulácii trestných vecí. Rovnaký vzťah mal mať Marian Kočner aj k prokuratúre, kde mali rozhodovať o pridelení konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom.

Marian Kočner mal žiadať aj o bližšie informácie o vyšetrovateľoch a takzvaného pavúka, teda výpis z registra obyvateľov. Chcel tak získať informácie o ich príbuzných, deťoch a podobne.

Veľkú časť komunikácie tvoria správy o politike. Ľudia okolo podnikateľa mali konať v prospech Smeru-SD. „Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku,“ píše sa podľa denníka v policajnom zázname. Bödörovi mal Marian Kočner 6. januára 2018 napísať: „Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť.“ Bödör mu mal odpísať, že „to na 100 percent.“

Marian Kočner mal tiež napísať, že „vlekár nemôže ísť do ďalších volieb“. Po vražde novinára mal mať obavy o budúcnosť Smeru. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ, ktorú pripravoval a pomáhal mu Bödör. Úspech predpokladal už vo voľbách v roku 2020. Podpisy mu mala pomáhať zbierať aj Alena Zs.

Marian Kočner mal komunikovať aj so Štefanom Ághom, ktorý je spolu s ním obvinený v kauze televíznych zmeniek. Hovoriť mali aj o nevzatí Pavla Ruska do väzby v roku 2017 pre prípravu vraždy Sylvie Volzovej. Spomínali aj „slinoviny“ a „slintoša“ v súvislosti s Pavlom Ruskom.

„Papier, na ktorý sme robili slinoviny u teba, neostal žiaden?“ pýtal sa Kočner. Štefan Ágh odpísal, že ho pohľadá. „Lebo ja mám taký fascikel, ale v ňom tento druh neostal, pokračuje Kočner. "Pozri, čo máš a napíš, či ti nejaký ostal. Ak áno, stretneme sa a porovnáme,“ dodal v správach.

Para: Úplnosť komunikácie nie je preukázaná

Komunikácia o politike nie je úplne preukázaná. Pre TASR to uviedol obhajca Mariana Kočnera Marek Para.

„Nie je úplne preukázaná úplnosť komunikácie ani okolnosť, kto s kým komunikuje, a ani zákonnosť získania dôkazu. Obhajoba má prostriedky vysporiadať sa s týmto dôkazným prostriedkom,“ povedal Para.

„Som vyslovene znechutený trvajúcimi únikmi z vyšetrovacieho spisu poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nielen z dôvodu, že mne ako obhajcovi orgány činné v trestnom konaní existenciu a obsah tejto komunikácie zamlčali, pričom až budúci týždeň, po zásahu prokuratúry, budem mať možnosť sa s týmito dôkazmi oboznamovať,“ zdôraznil obhajca. Dodal, že 13. augusta má ku komunikácii vypovedať obvinený Marian Kočner.

Lipšica konverzácia neprekvapila

Daniela Lipšica komunikácia neprekvapila. „Zločinecké skupiny a biele goliere sa už od času môjho pôsobenia vo funkcii ministra spravodlivosti snažia o moju diskreditáciu, kriminalizáciu a likvidáciu,“ uviedol pre TASR advokát Daniel Lipšic.

V pondelok (29. 7.) uviedol, že z komunikácie vyplýva existencia zločineckej skupiny. „Na Slovensku fungovala zločinecká skupina zložená aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorá dlhodobo spolupracovala s organizovaným zločinom a bielymi goliermi na Slovensku“.

„Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku,“ uvádza policajt, ktorý analyzoval prepis komunikácie.

Kiska hovorí o mafiánskom štáte

Exprezident Andrej Kiska hovorí o mafiánskom štáte počas vlády Smeru. Marian Kočner a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör mal podľa Kisku mať „pod palcom“ políciu a zneužívať ju v prospech Smeru. Kiska to uviedol na sociálnej sieti.

„Marian Kočner a Bodör mali pod palcom políciu na čele s Gašparom (bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, poznámka TASR), ktorú hrubo vo svoj prospech a v prospech Smeru zneužívali proti novinárom, advokátom, prezidentovi a mnohým iným,“ skonštatoval s tým, že od vraždy novinára Jána Kuciaka vychádza na povrch veľa skutočností o prepojení mafie s vládnou mocou.

Vo svojom vyjadrení Kiska, ktorý zakladá stranu Za ľudí, apeluje na premiéra Petra Pellegriniho (Smer). Pýta sa, kde je a „prečo nemá tlačovku a negarantuje, že takéto veci sa už nedejú a nebudú sa opakovať“.

Zločinecká skupina priamo zneužívala moc, tvrdí Kollár

Organizovaná zločinecká skupina cieľavedome zneužívala policajnú moc, niektorých okresných prokurátorov, sudcov a podsvetie na to, aby diskreditovala nepohodlných politikov, povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na zverejnenú komunikáciu.

Voči sebe zachytil Kollár tri trestné stíhania, ktoré mali viesť dnes už bývalí vyšetrovatelia Štefan Jombik a Jaroslav Barochovský. Podľa neho sa ho snažili zlikvidovať rovnako ako Daniela Lipšica, Igora Matoviča a Gábora Grendela (obaja OĽaNO): Záhadne to boli vždy Jombik a Barachovský, osobní vyšetrovatelia Mariana K., ktorí mu robili špinavú prácu. Podľa Kollára mu otvárali a zatvárali kauzy, keď začali stíhať údajne na jeho objednávku, poprípade zastavovali trestné stíhania vedené voči nemu.

Kollár na margo strany Smer uviedol, že po tejto skutočnosti je každému jasné, že hnutie Sme rodina predstavuje bezpečnostné riziko pre týchto gaunerov a gangstrov, ktorí majú skončiť v base, takže asi ťažko s týmito ľuďmi pôjdeme do spolupráce.

Policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému Kollár dôveruje s tým, že je to podľa neho človek, ktorý má výsledky. Dodal však, že prokurátori, vyšetrovatelia a sudcovia, ktorí s Marianom Kočnerom údajne spolupracovali, musia všetci do jedného skončiť v base.

Na otázku TASR k voľbe nového generálneho prokurátora, ktorá čaká novú vládu v roku 2020, uviedol, že súhlasí s návrhom prezidentky Zuzany Čaputovej, aby mohli kandidátov navrhovať aj profesijné organizácie, avšak musí to prejsť plénom parlamentu.

Pellegrini podporil policajtov, prokurátorov a sudcov

Na Slovensku musí platiť elementárna spravodlivosť, musí platiť padni komu padni. V reakcii na dnes zverejnenú komunikáciu medzi obvineným Marianom Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom to uviedol premiér Peter Pellegrini.

Tvrdí, že informácie naznačujúce niekdajší neprimeraný neprijateľný vplyv niektorých ľudí na chod orgánov štátu vníma „s veľkým znepokojením“. Tvrdí, že od zvolenia policajného prezidenta Milana Lučanského prináša práca policajtov a vyšetrovateľov výsledky a ľudia, ktorí si kedysi užívali slávu a mediálnu pozornosť, sú vo väzbe a pred súdom.

Premiér zároveň vyzval policajtov, prokurátorov a sudcov, aby konali čestne, riadili sa len zákonmi a predpismi, svojimi morálnymi zásadami a hodnotami spravodlivosti. Prisľúbil im zo strany vlády súčinnosť a podporu. Premiér svoje stanovisko zverejnil na svojom facebookovom profile.

Fico: Je to snaha o prekrytie Trubanovho škandálu

Predseda Smeru Robert Fico vo videu na sociálnej sieti hovorí, že médiá sa dnes pokúšajú prekryť škandál lídra Progresívneho Slovenska Michala Trubana, ktorý deťom na škole rozprával o svojich drogových excesoch. „Keďže ide o obrovský problém, mocní v pozadí slovenskej opozície a médií sa rozhodli vytvoriť pseudokauzu o vplyve M. Kočnera na políciu,“ tvrdí Fico.

Fakty podľa Fica hovoria jasne o opaku. „Kočner bol prvýkrát obvinený už v lete roku 2017, teda ešte pred vraždou. Dnes sedí vo väzbe a verím, že za vlády strany SMER-SD bude vynesený spravodlivý rozsudok,“ povedal predseda Smeru.

Truban: Fico a Kaliňák sa boja, že ich nahradia noví politici

Predseda Smeru Robert Fico a podpredseda strany Robert Kaliňák sa boja, že ich nahradia noví politici. Líder koalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu Michal Truban to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na ich vyjadrenia. Tvrdia totiž, že kauza komunikácie Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a s bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom má zakryť medializované informácie o drogových skúsenostiach Trubana.

„Podľa Fica a Kaliňáka sa všetci spojili: polícia, prokuratúra, súdy, Denník N, Bödör s Marianom K. a určite aj Eset so Sorošom – len aby prekryli môj joint z výšky,“ uviedol vo štvrtok na sociálnej sieti. V skutočnosti sa však podľa jeho slov v Smere boja, že ich po podobných kauzách vymenia „noví politici“.

Truban tvrdí, že správy z komunikácie Mariana Kočnera potvrdzujú, že Bödörov SBS Bonul zarába milióny na štátnych zákazkách od Smeru, ale aj to, že práve nitriansky podnikateľ zabezpečoval lustrácie novinárov pre Mariana Kočnera. Potvrdzuje sa podľa jeho slov aj previazanosť politikov Smeru, oligarchov, mafie a bezpečnostného aparátu štátu.

Matovič: Na stole máme dôkazy. že mafia ovláda štát

Na stole sú dôkazy, že mafia ovládla štát, povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Matovič tvrdí, že Bödör zabezpečoval za úplatok svedka, ktorý mal na súde svedčiť proti opozičnej strane a „zabezpečoval kompromitujúce informácie a diskreditáciu opozičných politikov.“

Za slušné Slovensko vyjadrilo podporu poctivým policajtom, vyšetrovateľom aj novinárom

Prepis komunikácie podľa iniciatívy Za slušné Slovensko dokazuje, že požiadavky zo zhromaždení – dôkladné vyšetrenie vrážd a nová dôveryhodná vláda – boli opodstatnené. Policajná správa totiž podľa iniciatívy konštatuje mimoriadnu blízkosť Mariana Kočnera a Bödöra s poslancom NR SR a predsedom Smeru Robertom Ficom a stranou Smer.

Za slušné Slovensko zároveň vyjadrilo podporu poctivým policajtom, vyšetrovateľom a novinárom. Stanovisko iniciatívy Za slušné Slovensko je zverejnené na ich facebookovej stránke. Zverejnenie komunikácie a policajná správa podľa iniciatívy dokazujú, že novinári píšuci o prepojení špičiek politiky s organizovaným zločinom mali celý čas pravdu. Iniciatíva zároveň avizuje ďalšie zhromaždenie.

„Práve vo chvíľach, ako sú tieto, je najdôležitejšie, aby ľudia nestrácali odvahu postaviť sa za správnu vec. Chceme preto vyjadriť podporu všetkým poctivým policajtom a vyšetrovateľom. Bez ich snahy by to nebolo možné. Ceníme si to o to viac, že vyšetrovanie napreduje napriek vláde Smeru, SNS a Mosta-Híd. Chceme vyjadriť podporu aj novinárom, ktorí odvážne pracujú na odkrývaní korupcie. Bez ich dôslednej práce by nič z toho, čo sa od marca 2018 podarilo dosiahnuť, nebolo možné," píše sa ďalej v stanovisku.

Zároveň ocenili, že najdôležitejšia požiadavka zhromaždení Za slušné Slovensko – vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa pomaly, ale isto, napĺňa. „Práve kvôli tomu všetkému sa už onedlho znova stretneme na námestiach. My všetci sme tí, na ktorých sme čakali," dodali na záver.

SaS: Zverejnené informácie pridávajú dôvody na preverenie bezpečnostnej previerky Bonulu

Prepisy komunikácie Mariana Kočnera s podnikateľom Norbertom Bödörom pridávajú dôvody na preverenie bezpečnostnej previerky súkromnej bezpečnostnej služby Bonul zo strany Národného bezpečnostného úradu. Uvádza sa to vo vyhlásení opozičnej strany SaS.

„To, že chápadlá Mariana Kočnera sú dlhé, nás neprekvapuje. Ale milo nás prekvapí, keď polícia a prokuratúra konečne voči tejto mafii začnú konať a v prvom rade od seba," zdôraznili liberáli.

Podnet na preverenie udelenia bezpečnostnej previerky spoločnosti Bonul podala na Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ ešte v polovici júla vznikajúca politická strana Za ľudí.

Podľa nich totiž existuje viacero dôvodných podozrení, ktoré naznačujú možnú protiprávnu činnosť súkromnej bezpečnostnej služby. Navyše ju vlastní rodina Bödörovcov, o ktorých aktivitách písal aj zavraždený Ján Kuciak.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Peter Tóth