Zmenky môžu Kočnera zničiť

Súd bude mať pri Kočnerovi a Ruskovi a zmenkovom spore pomerne ľahkú prácu, hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný. Dôkazom je aj komunikácia Mariana Kočnera a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Tieto prepisy hovoria o tom, že zmenky boli vyrobené a neboli skutočné, hovorí Žitný. O pravosti zmeniek TV Markíza súd v Pezinku presviedča Kočner a exriaditeľ televízie Pavol Rusko.

01.08.2019 18:25
debata (69)

VIDEO: Pozrite si vo videu, aký rozsudok bezpečnostný analytik Milan Žitný očakáva v zmenkovom spore a aké súvislosti vidí v danom prípade s presahom na politiku, ale aj vraždu novinára Jána Kuciaka.

Video

Podľa Žitného je už teraz zo všetkých dôkazov jasné, že ako Kuciak mali skončiť ďalší. Za vraždou novinára vidí Žitný práve Kočnera, ktorý tak môže doplatiť tak na zmenkovú aféru ako aj na zverejnenie prepisov rozhovorov, ktoré odhalili ďalšie skutočnosti.

Kauza má aj politický rozmer. Z prepisov komunikácie Kočnera a Bödöra vyplýva snaha o ovplyvňovanie policajtov, prokurátorov, či sudcov. Slová o mafiánskom štáte sú však podľa Žitného veľmi silné. „Treba ich ale chápať v politickom kontexte. Podľa toho ako sa na tom vezú politické strany, môžeme povedať, že už beží predvolebná kampaň. Silné slová sú to preto, že politici majú vždy tendenciu preháňať, na tom sa chytajú body. Keď ale tieto tvrdenia očistíme na holé fakty, je jasné, že Kočner a skupina okolo neho mala vplyv na niektorých ľudí. Na ďalších iných ale nemala. Môžeme menovať policajného prezidenta Milana Lučanského a mnohých ďalších,“ upozornil analytik.

„Keď sa pozrieme na to, že Kočner kvôli zmenkám skončil vo väzbe a aj ďalšie prípady, ktorých vyšetrovania vedú k úspešnému koncu v jeho neprospech. Nemožno ale povedať, že sme mafiánsky štát. Aj v okolitých krajinách vidíme, že rôzni lobisti a ľudia z polopodsvetia usilujú o niečo podobné, ak dáme bokom tú vraždu, to bol naozaj extrém, aj s relatívne podobnými výsledkami,“ dodal Žitný.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky