Mal Kočner prsty v ďalšom falšovaní?

Deň po zverejnení časti výbušnej komunikácie Mariana Kočnera, priviezla väzenská eskorta kontroverzného podnikateľa z Leopoldova na policajné prezídium. Vypovedať bol v ďalšom prípade falšovania cenných listín. Má ísť údajne o ďalšiu zmenku, na ktorú mal Kočner vystaviť falošné potvrdenie o uhradení, tzv. kvitanciu, že dlh bol splatený.

02.08.2019 11:46 , aktualizované: 03.08.2019 14:22
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (70)

Kočnerova návšteva bratislavského policajného prezídia čiastočne súvisí s kauzou Gatex. V tej bol Kočner 8. augusta 2017 obvinený z pokračovania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Má ísť o starý prípad ešte z roku 2006.

Podľa našich informácií si Pavol Jánošík s manželkou mali vtedy požičať od podnikateľa Adolfa Gyuríka na investičný zámer v okolí areálu bývalého pionierskeho tábora pri Pezinku. Za pôžičku mu ručili lukratívnymi pozemkami. Po tom, čo im investičný zámer nevyšiel, Kočner sa Gyuríkovi ponúkol, že vybaví v banke úver.

Žitný: Súd bude mať pri Kočnerovi a Ruskovi pomerne ľahkú prácu

Video

Ako konateľ spoločnosti Gatex si vzal Kočner bankový úver vo výške 25 miliónov korún (zhruba 830-tisíc eur) na kúpu a rekonštrukciu týchto nehnuteľností v Kučišdorfskej doline pri Pezinku. Gyuríkovi mal Gatex po získaní úveru za pozemky vyplatiť 16 miliónov korún (533-tisíc eur).

Kočner z nej mal však vybrať 4,5 milióna korún (150-tisíc eur), údajne ako províziu za sprostredkovanie úveru, a spoločnosť obratom predal svojej bývalej účtovníčke Simone Mojžišovej. Tá sa o prevodoch dozvedela, až keď uzatvárala zmluvu na kúpu pohľadávkou zaťaženými nehnuteľností. Banka po nejakom čase podobne ako v prípade golfového areálu Welten, však túto pohľadávku podľa Jánošíka nezvyčajne rýchlo predala inej firme za 200-tisíc eur, bez toho, aby ju o tom informovala.

Pohľadávka, ktorá bola založená pozemkami, mala nakoniec skončiť vo firme Midas, registrovanej na karibskom ostrove Nevis. Jej majiteľom mal byť údajne Kočner aj keď ten jej vlastníctvo popieral. Obaja podnikatelia podali trestné oznámenia pre podozrenie z podvodu a tiež z nebezpečného vydierania.

„Chcel (Kočner, pozn. red.) od Gyuríka, aby mu ‚zkvitoval‘ pohľadávku, ktorá vznikla v roku 2006 a ešte chcel samozrejme aj získať kontrolu nad pozemkami,“ sťažoval sa Jánošík ešte v roku 2013 v médiách. Polícia ani prokuratúra výsluch podnikateľa nekomentovali.

Kočnerov právnik Marek Para úlohu svojho klienta v tejto trestnej veci zľahčoval. „Potvrdzujem, že vypovedá ako svedok v trestnej veci, ktorá sa týka hospodárskej kriminality iných osôb. Ide o dlhodobo plánovaný úkon, pričom jeho svedeckú výpoveď nepovažujem za rozhodujúci dôkaz,“ povedal Para pre TASR.

Druhý Kočnerov právnik Michal Mandzák obsah či výsledok výsluchu komentovať tiež nechcel. „Boli sme na výsluchu. Ide o vopred plánovaný úkon v trestnej veci. Podľa znenia skutkovej veci nesmeruje toto trestné obvinenie voči môjmu klientovi, teda že má mať procesné postavenie obvineného, ale vypovedal ako svedok. Je to živá vec, môžem povedať iba to, že ide o trestnú vec ekonomického charakteru,“ povedal pre Pravdu Mandzák.

Výjazd z leopoldovskej väznice do Bratislavy nasledoval len deň po tom, čo Denník N zverejnil šifrované správy z aplikácie Threema. Autenticita zverejnenej komunikácie zatiaľ nebola oficiálne potvrdená, môže sa tak však stať už v septembri na súdnom pojednávaní prípadu falšovania zmeniek. V tom je okrem Kočnera obžalovaný aj bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko. Kočnerov dlhoročný spoločník Štefan Áhg je zatiaľ iba obvinený.

Zverejenená časť komunikácie s Ághom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom čiastočne ukazuje, ako sa Kočner vďaka vplyvu na políciu a prokuratúru snažil ovplyvňovať vyšetrovanie podozrení, že zmenky sfalšovali. V komunikácii majú byť ďalšie správy, ktoré majú ukazovať aj na jeho úlohu pri vlaňajšej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Väčšinu zverejnených správ posielal Bödörovi. Ten sa k zverejneným správam vyjadrovať nechce. „Klient odmieta komentovať mediálne výstupy o jeho osobe v súvislosti s osobou M. Kočner, nakoľko tieto sa stávajú nástrojom alebo prostriedkom politického zápasu bez toho, aby bola potvrdená akákoľvek zákonnosť a vierohodnosť prezentovaných okolností ako dôkazov. Klient nemá žiadny vzťah k prejednávanej veci "zmeniek“ M. Kočnera a spol. na Špecializovanom trestnom súde,“ reagoval Bödörov právnik Adrián Kucek pre Pravdu.

Pomoc od Nory

V jednej zo správ Bödörovi sa v súvislosti s Krajským súdom v Bratislave spomína pomoc od nejakej Nory. „Keď bude potvrdený rozsudok KS (september-november) idú hneď do konkurzu. Všetko mám nachystané. Budeme možno potrebovať Norinu pomoc. Preberieme osobne,“ napísal Kočner 2. mája 2018.

VIDEO: Ublíži drogová kauza progresívcom a ich nádejnému premiérovi Trubanovi? Čo bude najviac ovplyvňovať politickú scénu na jeseň? Kauzy okolo Kočnera alebo prekročenie zákona Trubanom, ktorý opakovane užíval drogy? Pozrite si vo videu TV Pravda, čo očakáva politologička.

Video

Špekulovalo sa, že má ísť o sudkyňu Najvyššieho súdu Noru Halmovú. Tá dnes priznala, že Kočnera aj Bödöra pozná. „Odmietam akýkoľvek kontakt s Marianom Kočnerom. Poznal sa s ním len môj bývalý manžel, s ktorým som však od roku 2012 rozvedená. Čo sa týka mňa, spoločenským udalostiam, na ktoré bol Marian Kočner pozvaný som sa vyhýbala, a to aj z dôvodu, že ho nepovažujem za slušného človeka. Zároveň absolútne odmietam informácie, že by som sa poznala s médiami spomínanou nitrianskou skupinou bödörovcov. Je pravda, že pána Bödöra poznám, lenže už viac ako osem rokov nie sme v kontakte,“ uviedla.

Pomoc vo veci zmeniek sudkyňa Halmová rezolútne popiera. „Absolútne vylučujem, že by mohlo ísť o moju osobu. Nikto ma pri spomínanej kauze zmeniek nekontaktoval. Zásadne odmietam, že by som pre nich čokoľvek vybavovala, či im bola akokoľvek nápomocná,“ reagovala s tým, že možnosť ovplyvniť kauzu zmenky z jej strany nebola možná, pretože od roku 2014 už na krajskom súde nepôsobí.

„Na krajskom súde som v minulosti pôsobila, lenže ako sudkyňa správneho kolégia, ktoré sa v rámci svojej rozhodovacej činnosti zmenkami nezaoberá. Môžem s plnou zodpovednosťou vyhlásiť, že aj v prípade, ak by sa ma ktokoľvek snažil ovplyvniť vo svoj prospech, v žiadnom prípade by nebol úspešný,“ zdôraznila Halmová.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner