Expremiér Vladimír Mečiar zakladá politickú stranu

Expremiér Vladimír Mečiar sa chystá na svoj návrat do vysokej politiky. Povedal, že jeho politická strana bude vo všetkom iná, ako ostatné.

02.08.2019 12:13 , aktualizované: 14:02
mečiar Foto: ,
Bývalý premiér SR Vladimír Mečiar.
debata (806)

Bývalý trojnásobný predseda vlády Slovenskej republiky sa rozhodol vrátiť do vysokej politiky. Povedal to v rozhovore, ktorý poskytol portálu pluska.

„Nehovorím, že ja sa vrátim, ale tá strana. Bude nová a bude zaujímavá aj programovo, ale hlavne bude iná ako ostatné strany. Chýba tu strana, ktorá by vedela povedať, že Slovensko je pre ňu na prvom mieste,“ povedal Mečiar. „Možno to vyvrcholí tak, že budem niekde na 150. mieste na kandidátke, možno na prvom alebo druhom a možno nebudem vôbec,“ povedal v rozhovore. Strana má podľa neho dostatok lídrov a všetci sú verejne známi.

Nevylúčil ani to, že jedným z nich bude Štefan Harabin. Ako tvrdí Mečiar, s bývalým ministrom spravodlivosti a predsedom Najvyššieho súdu sa nestretávajú. „Osobný styk je zbytočný, navyše by bol každému podozrivý. Ale keď príde správny čas, budeme stáť vedľa seba,“ uzavrel.

Mečiar dodal, že nejde zakladať úplne nový politický subjekt ale prevziať a zmeniť už existujúcu stranu. „Tá strana existuje. Do týždňa zmení stanovy a názov,“ priznal.

Poďla jeho slov sa bude Mečiarova strana od iných líšiť hlavne v oblastiach chápania počiatkov demokracie a výstavby štátu cez sociálnu politiku a ekonomickú politiku, podotkol Mečiar. Jeho predstava systému volenia poslancov je formou priamej voľby väčšinou. „Vo volebnom období získaš buď väčšinu, alebo nie, ak máš väčšinu, si poslanec,“ povedal Mečiar. Myslí si, že ak poslanec nebude robiť čo má, občania ho budú môcť odvolať.

Mesežnikov Mečiarovej politickej strane nedáva veľké šance

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova reaktivácia neúspešného politika nemá nejaký výrazný politický výtlak. „Jeho strana zomrela, nedokázala prežiť bez Vladimíra Mečiara. Ťažko povedať, koho by vôbec oslovil, keďže značná časť jeho voličov už nežije a mládež, respektíve prvovoliči ani veľmi nevedia, kto Mečiar je," vysvetlil Mesežnikov. Podľa politológa by však Mečiarova strana mohla vziať nejaké percento národne a nacionalisticky orientovaným politickým stranám.

806 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar