Ovplyvňovanie orgánov verejnej moci nie je zlúčiteľné s princípmi právneho štátu, vyhlásila Čaputová

Stav, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie, nie je zlúčiteľný s princípmi právneho štátu. Vyplýva to zo stanoviska prezidentky Zuzany Čaputovej k zverejnenej komunikácii Mariana K. a policajnej analýze, ktoré agentúre SITA poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

02.08.2019 12:23
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (37)

Čaputová očakáva, že sa príslušné orgány budú medializovanými podozreniami dôkladne zaoberať. „Prezidentka so znepokojením vníma medializované informácie, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie. Takýto stav nie je zlučiteľný s princípmi právneho štátu. Prezidentka preto očakáva, že sa príslušné orgány budú medializovanými podozreniami dôkladne zaoberať,“ uvádza sa v stanovisku s tým, že rýchle, objektívne a detailné vyšetrenie celého prípadu sa pre políciu a prokuratúru musí stať najvyššou prioritou. Podľa Čaputovej sú zodpovední činitelia a funkcionári povinní postupovať tak, aby im verejnosť mohla plne dôverovať.

Denník N zverejnil časti komunikácie medzi obžalovaným Marianom Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, ktoré sú súčasťou policajných spisov. Polícia vo vzťahu ku komunikácii podľa denníka konštatuje, že obžalovaný sa „výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (prezývaného v komunikácii Lipstein alebo Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku. Podľa denníka napríklad v súvislosti s Lipšicom napísal v roku 2018: „Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť.“ V súvislosti s Kollárom zase, že „vlekár nemôže ísť do ďalších volieb“. Podľa polície tiež Marian K. konal spoločne s Bödörom v prospech politickej strany Smer a bol ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Zuzana Čaputová