V prvý deň SIAF prišlo zhruba 62-tisíc ľudí, ťahákom bola aj Frecce Tricolori

Približne 62 000 návštevníkov prišlo v prvý deň na Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF, ktoré sa v sobotu začali na základni Sliač a potrvajú do nedele (4. 8.). Najväčšie letecké podujatie na Slovensku už tradične odštartovali prelety pilotov Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR a počas celého dňa si ľudia mohli pozrieť majstrovstvo pilotov aj z ďalších 12 členských štátov NATO, Európskej únie vrátane členských štátov V4.

03.08.2019 17:10 , aktualizované: 19:10
SR Sliač SIAF 2019 letecké dni program BBX Foto: ,
FRECCE TRICOLORI Taliansko počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 na leteckej základni Sliač.
debata (47)

Ministerstvo obrany SR predstavilo ľuďom najmodernejšiu leteckú i pozemnú techniku, ktorú využívajú OS SR na zabezpečenie bezpečnosti občanov a celej krajiny 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Podľa generálneho tajomníka Služobného úradu MO SR a predsedu komisie pre tvorbu a posudzovanie strategických projektov Jána Hoľka nová moderná technika je v prvom rade určená pre domáci krízový manažment.

„Vďaka projektom, ktoré sme realizovali, máme dnes viac vrtuľníkov pripravených hasiť v ťažko dostupnom teréne a rovnako tak dopravné lietadlá sú kedykoľvek pripravené pre prípad krízovej situácie. Zároveň najväčším modernizačným projektom v novodobej histórii ozbrojených síl – obstaraním stíhacích lietadiel F-16 neprídeme o jednu z najdôležitejších spôsobilostí, ktorou je vlastná ochrana vzdušného priestoru,“ zdôraznil Hoľko.

Statická ukážka vrtuľníka MI-24 Vzdušných síl...
Návštevníci sledujú vzdušné vystúpenia počas...
+11Na snímke FRECCE TRICOLORI Taliansko počas...

Na MLD SIAF sa predstavili Letecké opravovne Trenčín po prvý raz ako strategický partner spoločnosti Lockheed Martin pre projekty F-16 a UH-60M Black Hawk, čo je podľa Hoľka obrovským úspechom. S tým súvisí aj zachovanie stoviek pracovných miest a rozvoj obranného priemyslu v SR.

Novinkou MLD SIAF bola samostatná šou vrtuľníka UH-60M Black Hawk. V rámci dynamiky mali návštevníci možnosť vidieť aj spoluprácu stíhacích lietadiel MiG-29 a pozemných bezpečnostných zložiek pri zásahu voči lietadlu C-27J Spartan a spôsobilosti síl pre špeciálne operácie s vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk, ktoré sú už súčasťou slovenských vzdušných síl.

Premiérovo sa na MLD SIAF predstavila špička sólovej akrobacie – grécky Zeus Demo Team či poľský Tiger Demo Team s lietadlami F-16 a popoludní oblohu nad sliačskym letiskom opäť po dvoch rokoch vo farbách svojej vlajky „zafarbila“ hviezdna talianska skupina Frecce Tricolori.

Pre návštevníkov sú aj na nedeľu pripravené atraktívne letecké i statické ukážky vojenskej techniky pozemných a špeciálnych síl vrátane výstroja, výzbroje a ručných zbraní, ťažkej kolesovej a pásovej techniky. Uvidia aj prototyp bojového obrneného vozidla 8×8 Vydra, ktorý je špičkovým produktom domáceho obranného priemyslu.

Gajdoš: Letecké dni sú príležitosťou ukázať reálny pokrok v modernizácii vzdušných síl

Letecké dni sú skvelou príležitosťou ukázať reálny pokrok v modernizácii vzdušných síl. Na otvorení 9. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 na Leteckej základni Sliač to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Hlavný program tohto najväčšieho leteckého podujatia na Slovensku už tradične odštartovali prelety pilotov Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

„Hlavná časť programu tohtoročných leteckých dní stojí vďaka novej a modernej technike práve na ukážkach slovenských vzdušných síl, čo by ešte pred pár rokmi nebolo ani zďaleka možné. Dnes sa môžeme pýšiť novými vrtuľníkmi Blak Hawk, dopravnými lietadlami Spartan a v neposlednom rade aj tým, že sme prijali strategické rozhodnutie o nákupe nových stíhacích lietadiel," konštatoval minister vo vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Gajdoš tiež pripomenul, že cieľom modernizácie vojenskej techniky je v prvom rade skvalitniť a zvýšiť pripravenosť ozbrojených síl garantovať bezpečnosť všetkých občanom Slovenska.

Generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko potvrdil, že nová moderná technika je v prvom rade určená pre domáci krízový manažment. „Vďaka projektom, ktoré sme realizovali, máme dnes viac vrtuľníkov pripravených hasiť v ťažko dostupnom teréne a rovnako tak dopravné lietadlá sú kedykoľvek pripravené pre prípad krízovej situácie. Zároveň najväčším modernizačným projektom v novodobej histórii ozbrojených síl – obstaraním stíhacích lietadiel F-16 – neprídeme o jednu z najdôležitejších spôsobilostí, ktorou je vlastná ochrana vzdušného priestoru,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že s tým súvisí aj zachovanie stoviek pracovných miest – špecialistov, ktorí pôsobia na Leteckej základni Sliač. „A obrovským úspechom je aj to, že naše Letecké opravovne Trenčín sa stali strategický partnerom výrobcu stíhacích lietadiel F-16 aj vrtuľníkov Black Hawk,“ doplnil.

Čo ukážu vzdušné sily?

Vzdušné sily predstavia na leteckých dňoch 15 kusov leteckej techniky. Novinkou bude samostatná show vrtuľníka UH-60M Black Hawk, pričom v rámci dynamiky budú mať návštevníci možnosť vidieť tiež spoluprácu stíhacích lietadiel Mig-29 a pozemných bezpečnostných zložiek pri zásahu voči lietadlu C-27J Spartan, alebo spôsobilosti síl pre špeciálne operácie s vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk. Pre návštevníkov sú počas dvoch dní pripravené tiež viaceré statické ukážky vojenskej techniky pozemných a špeciálnych síl vrátane výstroja, výzbroje a ručných zbraní, ťažkej kolesovej a pásovej techniky, či prototypu bojového obrneného vozidla 8×8 Vydra, ktorý je špičkovým produktom domáceho obranného priemyslu.

Okrem Vzdušných síl OS SR sa tento rok na leteckých dňoch predstavia aj piloti z 12 krajín.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #Medzinárodné letecké dni #Peter Gajdoš #SIAF