Mečiar je pre amnestie na vážkach

Generálna prokuratúra posúdi, či zastavenie trestného stíhania Vladimíra Mečiara, je zákonné. V kauze zavlečenia Michala Kováča ml. polícia odmietla bývalého trojnásobného premiéra stíhať už dvakrát. Raz argumentovala premlčanosťou skutku, teraz hovorí, že skutok nie je trestným činom.

06.08.2019 11:37 , aktualizované: 07.08.2019 10:14
debata (87)

Cestu k vyšetrovaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa otvorilo na jar 2017 zrušenie tzv. Mečiarových amnestií ústavným zákonom, ktoré odobril aj Ústavný súd. Bývalého premiéra vyšetrovala bratislavská polícia v júli 2017 na bratislavskom krajskom riaditeľstve. Už v auguste však stíhanie zastavili s tým, že skutok je premlčaný. Generálna prokuratúra vyšetrovateľovo uznesenie odmietla a rozhodla, že polícia sa musí k prípadu vrátiť. Takmer po roku vyšetrovateľ rozhodol rovnako. Tentoraz však konštatoval, že skutok nie je trestným činom.

„Generálna prokuratúra si vyžiadala správu o stave veci za účelom posúdenia zákonnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní. Dozorovú právomoc v predmetnej trestnej veci vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý je oprávnený samostatne rozhodnutie vyšetrovateľa preskúmať a rozhodnúť o ňom,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Zdôraznila, že generálny prokurátor do vyšetrovania nezasahoval, ani "neodobroval“ rozhodnutie vyšetrovateľa či dozorového prokurátora. „Ich rozhodovacia činnosť a postup vo vyšetrovaní bol autonómny bez akýchkoľvek zásahov generálneho prokurátora,“ dodala Predajňová.

Strana SaS žiada Čižnára, aby zastavenie Mečiarovho trestného stíhania nedovolil. „Mečiar je v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska jeden z podozrivých. To znamená, že amnestie mohol udeliť aj sebe,“ uviedol hovorca strany Róbert Buček.

Ústavný súd vo svojom Náleze z 31. mája 2017 konštatuje existenciu dôvodného podozrenia, že pri únose a zavlečení prezidentovho syna došlo k viacnásobnému zneužitiu právomocí verejných činiteľov a že sa na spáchaní tohto skutku podieľala Slovenská informačná služba.

„Je možné vysloviť oprávnenú domnienku, že v prípade účasti SIS na skutkoch, o vykonávaní týchto skutkov vedel, resp. tieto skutky boli vykonané na pokyn, alebo so súhlasom predsedu vlády V. Mečiara,“ píše sa v náleze. No hovorí aj to, že "bez relevantných pochybností možno konštatovať, že v tomto prípade išlo o tzv. samoamnestiu, ktorej účelom bolo vyňať z trestnej zodpovednosti, ak už nie seba, tak minimálne riaditeľa SIS Ivana Lexu a ďalších príslušníkov SIS, ktorí násilné zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny mali vykonať“.

Sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko sa nálezu venoval v odbornom právnom časopise. Pre Pravdu vysvetlil, že k možnosti stíhať Mečiara sa Ústavný súd vlastne ani nevyjadroval. „Keď sa k tomu Ústavný súd vyjadroval, robil tak nad rámec toho, čo bolo jeho úlohou. Podstatou jeho rozhodovania bolo posúdiť zrušenie amnestií parlamentom. Bližšie sa k tomu ani nemohli vyjadrovať, pretože Ústavný súdu nie je orgán činný v trestnom konaní, nemá právomoc vyšetrovať,“ zdôraznil sudca.

„Vyšetrovateľ ani prokurátor nie sú viazaní tým, čo povie Ústavný súd, pretože ten neposudzuje, či je niečo trestným činom. Oni majú posúdiť a vyhodnotiť, či to je trestný čin, a ak áno, či by páchateľom mohol byť Mečiar, tak až potom sa môžu zaoberať tým, či je skutok premlčaný, resp. či mohla byť nejaká lehota prerušená,“ priblížil Šamko s tým, že bez znalosti dôvodov sa k prípadu nevie bližšie vyjadriť.

Mečiarove amnestie udelené 3. marca a 7. júla 1998 sa týkajú zavlečenia Kováča ml. do cudziny a zmareného referenda. Zo zavlečenia bolo podozrivé vtedajšie vedenie SIS pod vedením Ivana Lexu. Prokurátor Michal Serbin v tejto veci v roku 2000 obžaloval z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa a zo zavlečenia do cudziny, z lúpeže a vydierania okrem Lexu aj ďalších 12 páchateľov, z nich bolo osem príslušníkov SIS a štyria z prostredia podsvetia.

SaS žiada Čižnára, aby nedovolil odložiť prípad

Strana SaS žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby nedovolil zastavenie trestného stíhania Vladimíra Mečiara v kauze udelenia amnestií za únos Michala Kováča ml. Informoval o tom hovorca SaS Róbert Buček.

Podľa SaS dosiahol Mečiar udelením amnestií stupeň pohŕdania právom a spravodlivosťou, ktorý nemôže zostať nepotrestaný. „Platí to o to viac, že Vladimír Mečiar je v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska jedným z podozrivých. To znamená, že amnestie mohol udeliť aj sebe,“ uviedlo vedenie SaS.

Polícia trestné stíhanie zastavila, na čo upozornila TV Markíza. „Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorá vo veci vykonáva dozor, vyhodnotila uvedené rozhodnutie ako dôvodné a v súlade so zákonom,“ uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič.

Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. v roku 1995. Na tento skutok udelil Mečiar svojho času amnestie, ktoré boli zrušené. Následne začala polícia pre tento skutok v júli 2017 vyšetrovanie, ktoré bolo zastavené v auguste toho roka vzhľadom na údajné premlčanie. Od októbra 2017 sa však vyšetrovalo opäť.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Vladimír Mečiar #Mečiarove amnestie #únos prezidentovho syna #SASKA