Lubyová riadi školstvo systémom pokus – omyl, tvrdí SaS

„Slovenská národná strana a ministerka Martina Lubyová riadia školstvo zúfalo, metódou pokus – omyl. Najnovším dôkazom sú prešľapy pri asistentoch pre špeciálne školy,“ hodnotí prácu rezortu školstva poslanec za stranu Sloboda a solidarita (SaS) Branislav Gröhling.

06.08.2019 14:57
Ministerka školstva / Martina Lubyová / Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová
debata (15)

Uviedol to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca SaS. „Vyjadrenie pána poslanca Gröhlinga vnímame ako vytĺkanie politického kapitálu. Ministerka školstva Martina Lubyová už včera avizovala, že špeciálne školy nebudú ukrátené na počte asistentov učiteľa,“ reagoval na kritiku rezort školstva prostredníctvom tlačového odboru.

Podľa Gröhlinga ministerstvo najprv znížilo počet pridelených asistentov v špeciálnych školách, po verejnej kritike však tvrdí, že ide počet asistentov navýšiť. „Ministerka najskôr zrušila Inštitút vzdelávacej politiky, po kritike ho obnovila, nepremyslene chcela zrušiť povinnú angličtinu či vymýšľala predmety ako folkloristika,“ vytýka ministerke Gröhling.

Ministerstvo však trvá na svojom. „Ako sme už viackrát uviedli, financovanie asistentov učiteľa je viaczdrojové, preto je potrebné chápať ho komplexne. Túto mimoriadne citlivú tému, žiaľ, využili politici na osočovanie práce a úsilia ministerstva školstva a ministerky Martiny Lubyovej,“ reagoval tlačový odbor.

Poslanec bude iniciovať mimoriadne zasadnutie školského výboru. Od ministerky na ňom bude žiadať vysvetlenie, ako chce akútny nedostatok asistentov vyriešiť. „Na asistentov učiteľov sa musia nájsť adekvátne financie. Ministerstvo by sa malo začať riadiť s jasnou koncepciou a cieľom. To, čoho sme doteraz svedkami, sú len náhodné rozhodnutia, omyly, prešľapy a pochybenia. Takto sa neriadi žiaden úrad, nieto ešte rezort, ktorý má byť pre vládu prioritou,“ povedal Gröhling.

Tlačová správa SaS uvádza, že ministerstvo pokrylo požiadavky škôl na úväzky asistentov učiteľa na 37,8 percenta, pričom minulý rok to ešte uspokojilo na 41 percent. Rezortu sa za to ušla kritika aj od poslanca Miroslava Sopka z OľaNO, Jany Žitňanskej zo vznikajúcej strany Za ľudí a od Slovenskej komory učiteľov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo školstva #Martina Lubyová #SASKA