Sme rodina navrhuje obmedziť hazard na Slovensku

Obmedziť hazard na Slovensku navrhujú poslanci NR SR za opozičné hnutie Sme rodina. Ako informovalo tlačové oddelenie strany, poslanecký klub Sme rodina na septembrovú schôdzu parlamentu predkladá návrh novely zákona o hazardných hrách, ktorého cieľom je doplniť pravidlá ochrany hráčov hazardných hier.

06.08.2019 15:22
debata (11)

Hnutie navrhuje zakázať stávkovanie tým osobám, ktoré sú evidované v registri fyzických osôb vylúčených z hrania hazardných hier. „Cieľom návrhu je naplniť zmysel registra vylúčených osôb, pretože prax ukazuje, že hráči, ktorým register neumožňuje vstup do herní a kasín, sa vo veľkej miere presunuli do stávkových kancelárií," objasnil poslanec Peter Pčolinský.

Register vylúčených osôb by hnutie Borisa Kollára po novom rozšírilo aj o stávkové hry. Pre prevádzkovateľa by následne vznikla povinnosť zamedziť prístup k hazardu osobám, ktoré už sú evidované v tomto registri. „Prísna regulácia všetkých foriem hazardu smerujúca k jeho postupnej eliminácii je jedným z dôležitých cieľov politiky Sme rodina,” uzavrel Kollár. V prípade schválenia novely, hnutie navrhuje účinnosť od 1. januára 2020.

Parlament koncom januára prelomil veto vtedajšieho prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválil nový zákon o hazardných hrách z dielne ministerstva financií. Táto legislatíva nanovo definuje štruktúry a hierarchie licencií hazardných hier a vymedzuje ich nové druhy. Zároveň sa podľa ministerstva financií zvyšuje ochrana hráčov hazardných hier a menia sa pravidlá na prevádzkovanie hazardných hier na internete. Za návrh zákona zahlasovali aj niektorí opoziční poslanci a parlamentom tak prešiel s podporou 86 hlasov.

Medzi základné zmeny, ktoré nový zákon o hazarde priniesol, patrí najmä umožnenie súkromným domácim spoločnostiam, ako aj firmám z Európskej únie uchádzať sa o licencie na hazardné hry na internete. Podľa predchádzajúcej legislatívy mala totiž na prevádzkovanie týchto hier monopol národná lotériová spoločnosť Tipos. Novinkou je aj nový Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý má kontrolu hazardu na starosti.

Nový zákon zaviedol novinky aj v oblasti ochrany hráčov. Zvýšil sa napríklad minimálny počet výherných prístrojov v prevádzke na 15 kusov a obmedzili sa prevádzkové hodiny herní s tým, že v čase od 3:00 do 10:00 je hranie zakázané. Rozšírili sa tiež kompetencie obcí, ktoré napríklad môžu počas určitého počtu dní v roku zakázať niektoré druhy hazardných hier. Obce tiež rozhodujú o tom, či budú mať herne v blízkosti škôl alebo škôlok. Zákonom sa tiež rozšíril okruh osôb so zákazom hrania hazardných hier.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #hazardné hry