Hlina: Stretnutie PS/Spolu s KDH ukáže schopnosť povolebnej spolupráce

Piatkové (9. 8.) stretnutie koalície Progresívne Slovensko/Spolu s KDH ukáže, či sú strany schopné aj povolebnej spolupráce. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda KDH Alojz Hlina. Naznačil, že k podpisu konkrétnej dohody pravdepodobne nedôjde.

07.08.2019 11:38 , aktualizované: 16:20
KDH, Elena Červeňáková a Soňa Gaborčáková,... Foto: ,
Poslankyne Elena Červeňáková a Soňa Gaborčáková (vzadu sprava), predseda KDH Alojz Hlina (vpredu), Caroline Líšková a Igor Janckulík.
debata (16)

Video: Šéf kresťanských demokratov predpovedá zrážku konzervatívcov s liberálmi. „Chcem zrážku, ktorá krajinu posunie dopredu,“ hovorí vo videu TV Pravda Alojz Hlina.

Video

„Bude to naše prvé stretnutie, ktoré bude hovoriť o tom, či sme, alebo nie sme schopní nájsť nejaké prieniky na povolebnú spoluprácu. Mám pocit, že to ide celkom dobrým smerom,“ skonštatoval Hlina. Ozrejmil, že budú hovoriť o svojich prioritách a o programe. Následne výsledky oznámia verejnosti.

Predseda KDH dodal, že hľadanie prienikov nebude jednoduché, verí však, že sa to podarí a že budú na Slovensku „vládnuť ľudia, ktorí rozumejú tomu, ako funguje demokracia, ktorí svoju politickú agendu nemajú postavenú na závisti a nenávisti“. Kritizoval populistické sociálne návrhy a opatrenia v súčasnej koalícii.

Spoluprácu konzervatívcov s liberálmi prirovnal k jadrovému reaktoru. „Bude to zrážka konzervatívneho a liberálneho videnia sveta. Otázka je, či ju urobíme neriadenú, bude to Černobyľ, alebo ju skúsime urobiť riadenú,“ povedal Hlina. Táto zrážka však podľa jeho slov môže byť riadená bez toho, aby nestratili časť svojej podstaty a môže posunúť krajinu dopredu.

Začiatkom júla predstavili lídri PS/Spolu a KDH spoločnú predvolebnú dohodu. Obsahuje dva konkrétne záväzky. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády.

Nová posila v KDH

Nezaradené poslankyne Národnej rady SR Elena Červeňáková a Soňa Gaborčáková budú v budúcoročných parlamentných voľbách kandidovať za mimoparlamentné Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH). Predseda KDH Alojz Hlina je presvedčený, že ideme do zlomových časov.

„Čaká nás zápas o to, aký svet tu chceme. Zápas medzi konzervatívcami a liberálmi a zápas o podobu konzervatívnej politiky," povedal na dnešnej tlačovej besede s tým, že preto potrebujú postaviť do parlamentných volieb ľudí, ktorí budú bojovať.

„Sme posilnení o dve posily a tomu sa veľmi teším. Poslankyne Gaborčáková a Červeňáková idú s nami spolupracovať. Idú pomáhať kresťanskej demokracii a my sa na to tešíme. KDH chce postaviť najsilnejšiu kandidátku tak ako v posledných eurovoľbách," dodal a podotkol, že na kandidátke budú ľudia podľa rôznych modulov ako napríklad modul primátori a starostovia či modul sila kresťanského sveta. V tomto module bude aj spomínaná dvojica poslankýň.

Poslanci Elena Červeňáková, Soňa Gaborčáková, Jozef Lukáč, Veronika Remišová a Anna Verešová v júni oznámili, že v parlamentných voľbách 2020 nebudú už kandidovať za hnutie OĽaNO. Veronika Remišová o tom informovala v utorok 18. júna s tým, že to bolo pre nich veľmi ťažké rozhodnutie.

„Hoci sme neboli členmi hnutia OĽaNO, práci pre hnutie sme venovali všetku energiu. K nášmu rozhodnutiu prispeli viaceré dôvody," uviedla. Pätica poslancov opustila poslanecký klub hnutia a v parlamente pôsobia ako nezaradení. Remišová pôsobila ako šéfka poslaneckého klubu OĽaNO, následne sa pridala k tímu exprezidenta Andreja Kisku, ktorý zakladá novú stranu s názvom Za ľudí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #OĽaNO #parlamentné voľby 2020