Generálna prokuratúra sa vyjdaruje k zrušeniu príkazu na zadržanie Bödöra v roku 2018

Dozoroví prokurátori v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky postupovali, postupujú a aj do budúcnosti budú postupovať vždy len v súlade so zákonom, na základe zisteného skutkového stavu, a to bez ohľadu na to, koho sa konkrétny úkon trestného konania dotýka. Uvádza sa to vo vyhlásení Generálnej prokuratúry (GP) SR v súvislosti s medializovanými informáciami o zrušení príkazu na predvedenie podnikateľa Norberta Bödöra.

07.08.2019 11:59 , aktualizované: 16:15
debata (47)

Jediným cieľom konania dozorových prokurátorov je podľa vyhlásenia výhradne zistenie, usvedčenie a odsúdenie všetkých osôb, ktoré sa na tomto skutku akýmkoľvek spôsobom podieľali. Doterajší priebeh vyšetrovania podľa GP SR takémuto konštatovaniu jednoznačne nasvedčuje.

„Je pozoruhodné, že informácie spochybňujúce integritu členov vyšetrovacieho tímu v tejto trestnej veci, teda tak prokurátorov ako aj príslušníkov polície – vyšetrovateľov, sa objavujú práve v tomto období, keď boli počas prípravného konania zistené dôkazy nasvedčujúce spáchaniu závažného protiprávneho konania viacerými osobami pôsobiacimi na rôznych úrovniach policajných a justičných orgánov SR," konštatuje GP.

Prokuratúra zároveň zdôrazňuje, že medializované informácie vychádzajú len z jedného tzv. úradného záznamu, ktorý bol údajne spracovaný jedným z vtedajších bývalých členov vyšetrovacieho tímu, avšak pravosť tohto úradného záznamu nebola žiadnym spôsobom overená. GP SR doplnila, že informácie o stave prípravného konania v trestnej veci nebohého Jána Kuciaka a jeho partnerky, budú verejnosti poskytnuté na tlačovej besede v najbližšom období, keď to procesná situácia dovolí.

Denník N v utorok informoval, že príkaz na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka vydaný dozorovým prokurátorom platil v novembri 2018 len 27 minút. Následne údajne dozorový prokurátor telefonoval vyšetrovateľovi, že príkaz ruší. Časť komunikácie Mariana Kočnera, ktorá bola medializovaná, pritom naznačuje možné ovplyvňovanie trestného konania. Prípadom sa zaoberá aj Úrad inšpekčnej služby MV SR.

Šéf tímu vyšetrujúceho Kuciakove kauzy skončil

Šéf špeciálneho vyšetrovacieho tímu Novinár, ktorý riešil Kuciakom odhalené alebo dokumentované kauzy, musel skončiť.

Informuje o tom portál Aktuality.sk. Tím Novinár vznikol v januári tohto roku, aby riešil kauzy, o ktorých písal Ján Kuciak. Vo viacerých je zapletený Marian Kočner, obvinený z objednávky vraždy mladého reportéra. A práve v jeho komunikácii s Norbertom Bödörom sa mal spomínať aj doterajší šéf tímu.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Norbert Bödör