Pre búrky zasahovalo vyše 350 hasičov, odstraňovali najmä popadané stromy

V súvislosti s búrkami zasahovalo na Slovensku za uplynulých 24 hodín viac ako 350 profesionálnych a dobrovoľných hasičov pri 196 výjazdoch. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

08.08.2019 09:27 , aktualizované: 12:40
debata (7)

„Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji. Tam bola pomoc hasičov potrebná 55-krát, a to najmä v okresoch Galanta a Senica,“ priblížila Križanová.

Nasadených bolo viac ako sto príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a takmer 40 kusov techniky. Pri zásahoch išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov z budov, motorových vozidiel a z ciest.

„Hasiči z galantského okresného riaditeľstva HaZZ mali od 22.00 do 8.00 h spolu 22 výjazdov, z Dunajskej Stredy šesť, z Piešťan štyri, z Trnavy tri a zo Senice dva výjazdy,“ informoval vedúci oddelenia operačného riadenia Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Martin Krajčovič. Ostatné výjazdy absolvovali podľa jeho informácií dobrovoľní hasiči obcí Borský Mikuláš, Štefanov, Sobotište, Smolenice, Veľká Paka, Veľké Kostoľany, Kráľov Brod, Moravany nad Váhom, Veľké Orvište, Váhovce, Vrbové, Gáň, Buková, Šamorín, Šoporňa, Podbranč, Jablonica, Pata, Jurová a Tomášikovo.

Dodala, že v Nitrianskom kraji boli privolaní k 49 udalostiam, v Trenčianskom kraji k 25 a v Banskobystrickom a Košickom kraji k 18 udalostiam. V Prešovskom kraji pre počasie zasahovali desaťkrát, v Bratislavskom šesťkrát.

Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov zo striech a cestných komunikácií, odčerpávaní vody zo zatopených priestorov a odstraňovaní popadaných kusov striech.

Jelšovce zostali bez elektriny, vody aj kanalizácie

Obec Jelšovce v okrese Nitra je po nočnej veternej smršti a búrke bez elektrickej energie aj bez vody. V obci nie je zavedený obecný vodovod, obyvatelia využívajú vlastné studne, majú domáce elektrické vodárne. Obec bez elektriny má problémy aj s kanalizáciou.

Silný vietor a búrka sa prehnali obcou v noci pred 23. hodinou, z miestnej krčmy strhla víchrica plechovú strechu. Občania sú odvtedy bez elektriny, volajú na obecný úrad. Problém majú elektrárne, my ich urgujeme, aby ho odstránili. Dúfame, že sa im to v čo najkratšom čase podarí, no ovplyvniť to nevieme. Cisterny s pitnou vodou sme zatiaľ nezabezpečovali, no ak by problém pretrvával aj popoludní, určite ho budeme riešiť aj s vodárňami, uviedol starosta Jelšoviec Ladislav Hroššo.

V Nitre smršť rozbila historický vetroň a strhla strechu z hangára

Veterná smršť narušila aj stretnutie historických vetroňov na nitrianskom letisku v Janíkovciach, ktorá sa prehnala mestom v noci zo stredy na štvrtok. Silný vietor odtrhol približne tretinu strechy z hangára na letisku, zostali po ňom popadané stromy.

Tri české transportné vozy, do ktorých sa dávajú vetrone, sú poškodené, rovnako ako jedno súkromné motorové lietadlo. Najhoršie dopadlo bezmotorové historické lietadlo Blaník, ktoré odtrhlo od kotiev, preletelo 150 metrov ponad karavany a skončilo totálne rozbité, potvrdil organizátor stretnutia Igor Ott. Obrovským šťastím podľa jeho slov bolo, že smršť spôsobila len materiálne škody a nikto nebol zranený.

Na stretnutí historických vetroňov sa v rámci podujatia Oldtimer Pribina Star stretlo desať účastníkov zo Slovenska a z Českej republiky. K najzaujímavejším historickým vetroňom, ktoré sa na podujatí zúčastnili, patria lietadlo LG-125 Šohaj2, nemecké lietadlo Ka6 Cr a SF-27A, nemecký drevený stroj z 50. rokov minulého storočia. Oblohu nad Nitrou brázdili aj LG-425 Šohaj, lietadlá kovovej konštrukcie Blaníky, ale aj moderné VSO-10 „Osa“, ktoré má nosnú časť drevenú, či najstaršia replika vetroňa Zlín 23 Honza z roku 1947.

Následky búrky odstraňovalo v Trenčianskom kraji 61 hasičov

Profesionálni hasiči z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) absolvovali v súvislosti s búrkovou činnosťou a silným vetrom v stredu (7. 8.) v noci a vo štvrtok nadránom celkom 17 výjazdov.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík, išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov z ciest a miestnych komunikácií.

V rámci Trenčianskeho kraja v súvislosti s počasím zasahovalo 61 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených spolu 18 kusov hasičskej techniky, doplnil Petrík.

Ako dodal, hasiči zasahovali štyrikrát v okrese Prievidza, po trikrát v okresoch Bánovce nad Bebravou a Partizánske, po dvakrát vyrážali k mimoriadnym udalostiam v Trenčianskom, Myjavskom a Ilavskom okrese a jeden zásah absolvovali v okrese Považská Bystrica.

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali 16-krát, odstraňovali popadané stromy

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali od stredy (7. 8.) do štvrtka rána v súvislosti s poveternostnou situáciou celkom 16-krát. Ako povedal žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslav Kapusniak, išlo o odstraňovanie stromov, ktoré popadali na vozovku, ale tiež o spadnutý strom na rodinný dom či zabezpečenie strhnutého plechu z radových garáží.

Podľa Kapusniaka najviac zasahovali príslušníci Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Martine, celkom šesťkrát, OR HaZZ v Žiline štyrikrát, OR HaZZ v Liptovskom Mikuláši a Ružomberku po dvakrát a Dobrovoľný hasičský zbor obcí Sučany a Kotešová po jeden raz.

V teréne bolo 32 príslušníkov HaZZ a šesť členov dobrovoľných hasičských zborov s 13 kusmi hasičskej techniky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #búrky