Truban priznal, že vyskúšal aj LSD. Bolo chybou hovoriť o drogách so študentmi, povedal

Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban vo štvrtok zverejnil na sociálnej sieti facebook video, v ktorom priznal, že užil marihuanu viackrát a pred 12 rokmi vyskúšal aj LSD. Reagoval tak na staršie video, v ktorom rozpráva o svojich skúsenostiach s drogami. Ide o prednášku z roku 2013, ktorá sa uskutočnila v priestoroch nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa. Truban vysokoškolákom prednášal o svojich podnikateľských začiatkoch, priznal sa vtedy aj k užívaniu drog. Analytik Ján Baránek pre TV Pravda konštatoval, že priznanie nemení nič na skutkovej podstate Trubanovho problému.

08.08.2019 13:05 , aktualizované: 16:57
debata (734)

Truban sa v aktuálnom videu vyjadril, že „v posledné dni veľa uvažoval o tom, či reagoval na video zo svojej prednášky správne“. Nemal z toho dobrý pocit a preto nahral video, kde všetko otvorene povedal a priznal si chybu.

„Aj toto obdobie je súčasťou môjho príbehu, nie sú to len podnikateľské úspechy, šport a triatlon, ale aj takéto chyby. Priznávam, že takto sa však o drogách pred študentmi nemá rozprávať. Je veľmi veľa ľudí, ktorí denne fajčia trávu a berú to ako samozrejmosť, ale zároveň drogy sú veľmi škodlivé a je veľa rodín a ľudí, ktorým zničili život,“ vysvetlil Truban. Podľa neho totiž o ťažkých a zložitých témach treba hovoriť otvorene, no zároveň citlivo a zodpovedne.

„Ja som urobil veľmi veľa chýb a chcem sa z nich poučiť a už ich neopakovať. Takto chcem aj našu krajinu posunúť dopredu, hovoriť veci úprimne, pomenovávať problémy a priznať si chyby. To je základ toho, ako sa vieme odpichnúť ďalej a posunúť sa dopredu,“ priblížil líder PS. „Zachoval som sa presne ako politik, ktorým nikdy nechcem byť,“ povedal Truban v aktuálnom videu.

Beblavý: Schopnosť priznať si chyby pomáha budovať dôveru

Líder strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý na Facebooku poďakoval Trubanovi. „Nebolo ľahké postaviť sa takto otvorene vlastnej minulosti. Želal by som si, aby všetci politici, ktorí na neho útočia, dokázali pri svojich zlyhaniach urobiť to isté. Chceme nový štýl politiky, otvorený k ľuďom. Všetci robíme chyby, ale schopnosť si ich priznať osobne aj verejne je to, čo pomáha budovať dôveru," napísal Beblavý.

Hlina: Rozdiel medzi Trubanom a vrcholovými politikmi je, že sa priznal

Zdá sa, že Truban úspešne urobil konkurz do slovenskej top vrcholovej politiky, v ktorej kvalifikačnými predpokladmi sú urobiť niečo zlé a nehovoriť pravdu. Reagoval tak na video predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Podľa Hlinu je medzi Trubanom a inými politikmi rozdiel v tom, že on sa aspoň k tomu priznal a ospravedlnil.

„Koho, ako a ako veľmi svojím konaním poškodil, budú hodnotiť ľudia a svoje hodnotenie vyjadria vo voľbách. Hovorí sa, „Poturčenec horší od Turka“, tak možno teraz Slovensko v osobe pána Trubana získalo veľkého bojovníka proti drogám. Konzervatívna pozícia je v problematike drog jasná. Obetiam treba pomáhať, páchateľov prísne trestať," uviedol Hlina.

Hlina sa má v piatok (9. 8.) stretnúť s koalíciou Progresívne Slovensko (PS)/Spolu, s ktorou má rokovať o prípadnej spolupráci. Nedávno strany uzavreli tzv. pakt o neútočení. Rokovania by podľa Hlinu mali ukázať, či sú strany schopné aj povolebnej spolupráce.


TV Pravda: „Z toho sa vykrútiť nedalo, tak zvolil cestu, že to priznal. Vyhovárať sa z niečoho, čo je evidentné, by vyvolalo len ďalšie otázky a ďalšie komentáre,“ myslí si politický analytik Ján Baránek o Trubanovom priznaní. „To, že to priznal a verejne o tom hovorí, nič nemení na skutkovej podstate problému,“ dodal Baránek.

Video
734 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #marihuana #Michal Truban #drogová aféra Michala Trubana