Gál nenavrhne kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nenavrhne kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR, pretože nechce do procesu politicky zasahovať. Informovala o tom hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

08.08.2019 14:40 , aktualizované: 17:39
najvyšší súd Foto: ,
Najvyšší súd SR.
debata (2)

Minister pevne verí, že sa nájde vhodný a príkladný kandidát, ktorého členovia Súdnej rady SR zvolia, uviedla Drobová. Podľa zákona o Súdnej rade môže kandidátov na predsedu NS SR navrhnúť člen Súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov NS SR, sudca NS SR a minister spravodlivosti. Minister Gál tak svoje právo na návrh kandidáta nevyužije.

Podľa Gála by mal byť predseda NS SR nestranný, nezávislý a absolútne apolitický. Túto nezávislosť vníma minister aj ako nezávislosť od zložiek politického systému. Iba sudca, ktorý spĺňa takéto atribúty, by mal byť na čele jednej z najdôležitejších inštitúcií v rámci justície v SR.

Do voľby predsedu NS SR sa chce prihlásiť Štefan Harabin. „Motívom mojej kandidatúry je prebiehajúca mafianizácia Najvyššieho súdu SR. Personálne obsadzovanie sudcov na objednávku politických mafiánov,“ zdôvodnil svoju kandidatúru.

Kandidovať bude aj Jana Bajánková

Na post predsedu Najvyššieho súdu SR bude kandidovať aj bývalá šéfka súdnej rady Jana Bajánková. Informoval o tom spravodajský portál Hospodárskych novín hnonline.sk. Bajánková sa stala druhou oficiálnou kandidátkou. „Cítim zodpovednosť za budúci vývoj Najvyššieho súdu SR a najmä ochranu princípov predvídateľnosti a právnej istoty, čo je najdôležitejšou úlohou tohto súdu. Toto sú priority, na ktoré sa chcem sústrediť," píše vo svojom vyhlásení sudkyňa Najvyššieho súdu SR.

Bajánková je kritičkou Harabina, ktorý na ňu nedávno slovne zaútočil a označil ju za členku organizovanej zločineckej skupiny spoločne s Danielom Lipšicom a súčasnou predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou. Bajánková už v minulosti podala na Harabina podnety za jeho výroky. Na otázku, či tak urobí aj po jeho nedávnych vyjadreniach, odpovedala, že útoky zo strany exministra spravodlivosti nepovažuje za hodné reakcie. „V záujme ochrany dobrého mena justície však treba k týmto konaniam, ktoré sú v rozpore s princípmi sudcovskej etiky, zaujať jasný postoj," dodala.

Voľba predsedu Najvyššieho súdu SR bude 9. septembra. V októbri uplynie päťročné funkčné obdobie Daniele Švecovej. Kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu SR môže Súdnej rade SR navrhnúť člen rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov Najvyššieho súdu SR, sudca Najvyššieho súdu SR a minister spravodlivosti.

Voľba predsedu NS SR bude 9. septembra 2019. V októbri tohto roka uplynie päťročné funkčné obdobie aktuálnej predsedníčke NS SR Daniele Švecovej.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál #Najvyšší súd SR