Afganky, ktoré utiekli po Pohode, chcú zostať žiť v Európe

Afganky zmizli po vystúpení na festivale Pohoda. Trenčianska polícia požiadala o pomoc pri pátraní po dievčatách aj Interpol. Šéf orchestra Zohra Ahmad Sarmast napokon potvrdil, že všetky štyri sú v poriadku.

09.08.2019 07:58
debata (124)

Informáciu priniesol portál aktuality.

Afgánske hudobníčky utiekli pred necelým mesiacom z hotela v Trenčianskych Tepliciach potom, ako orchester Zohra odohral svoje vystúpenie na multižánrovom festivale Pohoda v Trenčíne.

„Som s nimi v kontakte cez jedno dievča, ktoré s nimi komunikuje,“ povedal Ahmad Sarmast v krátkom telefonickom rozhovore. Niekoľkokrát pritom zdôraznil, že priamy kontakt s nimi nemá.

„Nič sa im nestalo, sú v poriadku a bezpečí, ale chcú už ostať v Európe,“ prezradil šéf orchestra.

Trenčianskej polícii sa ani po mesiaci nepodarilo zistiť, kde sa mladé hudobníčky nachádzajú.

„Používame všetky dostupné metódy a prostriedky na ich vypátranie. Pátranie doposiaľ nebolo odvolané,“ potvrdila hovorkyňa trenčianskej polície Elena Antalová.

Ako dodala, o pomoc pri hľadaní Afganiek požiadali aj Interpol, verejnosť však o pomoc pri pátraní nežiadali.

Zohra čelí útokom

Orchester Zohra je vôbec prvé hudobné zoskupenie v Afganistane, ktoré má výlučne ženské zloženie. Súbor tvorí vyše tridsať hudobníčok.

Jeho členky patria v domovine k priekopníčkam v boji za ľudské práva a sú vôbec prvé vo svojich rodinách i krajine, ktoré za posledných tridsať rokov mohli študovať hudbu.

Keď členky orchestra doma povedali, že sa chcú venovať hudbe, mnohé sa nestretli s pochopením. Skôr naopak a nezostalo len pri invektívach. Napríklad prvá ženská dirigentka Negin Khpalwakova sa musela vysporiadať s vyhrážkami smrti od svojej rodiny.

„Tých incidentov bolo v prípade členov nášho orchestra viac,“ priznal šéf orchestra Ahmad Sarmast

V roku 2014 čelil orchester bombovému útoku zo strany Talibanu. Teroristické hnutie zaútočilo uprostred koncertu, niekoľko ľudí prišlo o život.

„Mnoho ľudí vrátane členov nášho orchestra má z tohto incidentu doteraz traumu. A trvalo dlho, kým sa z nej dostali,“ priblížil Ahmad Sarmast, ktorý na následky útoku stratil sluch.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda festival #Afgánci