Hlina: Po voľbách za registrované partnerstvá hlasovať nebudeme

Lídri KDH a koalície PS/Spolu mali prvé rokovanie o spolupráci. Riešili otázky spojené s témou podpory rodiny.

09.08.2019 12:23 , aktualizované: 16:14
PS/Spolu, KDH, Foto: ,
Predseda strany Spolu Miroslav Beblavý (zľava), predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban a predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina počas tlačovej konferencie po rokovaní koalície PS/Spolu a KDH v Bratislave 9. augusta 2019.
debata (50)

Video: Hlina sa vyjadril aj k otázke registrovaných partnerstiev. Avizoval, že KDH za takýto zákon nezahlasuje, ale ak by napríklad po komunálnych voľbách v roku 2022 bolo v parlamente dosť hlasov na to, aby takýto zákon prešiel, KDH by si vzalo mesiac na premyslenie, či bude ďalej v koalícii pokračovať.

Video

KDH za registrované partnerstvá po voľbách v roku 2020 hlasovať nebude, uviedol Alojz Hlina. „KDH nemôže zahlasovať za registrované partnerstvá, ani za ne nezahlasuje,“ vyhlásil Hlina. Koalícii PS – Spolu však predstavil svoj návrh, ako sporný bod vyriešiť. Ak bude chcieť koalícia po regionálnych voľbách hlasovať o registrovaných partnerstvách, KDH si zoberie 30 dní čas na rozmyslenie. Rada KDH sa potom vyjadrí, či ostane v koalícii.

Miroslav Beblavý, programový líder koalície PS/Spolu povedal, že téma registrovaných partnerstiev nie je pre koalíciu prioritná, ale je to hodnotová téma, ktorú nechcú prenechať extrémistom.

Koalícia chce garantovať škôlku pre každú rodinu. Podporovať chce aj tehotné ženy.

Lídri koalície PS/Spolu a predseda KDH na brífingu odpovedali aj na novinárske otázky týkajúce sa drogovej aféry Michala Trubana. Miroslav Beblavý ubezpečil, že výmena Trubana ako volebného lídra koalícienie je na programe dňa.

Video: Michal Truban a Alojz Hlina v TV Pravda o pakte o neútočení. (Vysielané 10. 7. 2019)

Video
50 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #registrované partnerstvá