Prievidzský okresný súd sa bude opäť zaoberať kauzou výbuchu v handlovskej bani

Prievidzský okresný súd (OS) sa bude opätovne zaoberať kauzou výbuchu v handlovskej bani z roku 2009, ktorý si vyžiadal životy 20 banských záchranárov a baníkov. Samosudca vytýčil termín pojednávania na 16. septembra, potvrdil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

11.08.2019 11:37
SR Handlová Deň bielych ruží spomienka TNX Foto: ,
Pamätník na pamiatku obetí banských nešťastí počas Dňa bielych ruží – pietnej spomienky na obete banských nešťastí, 10. augusta 2019 na cintoríne v Handlovej.
debata

Ďalšie pojednávanie by malo pokračovať dokazovaním v zmysle rozhodnutia odvolacieho súdu. Naposledy sa kauzou výbuchu OS v Prievidzi zaoberal vlani v novembri, pred súdom vypovedal vedúci oddelenia banskej bezpečnosti na Hlavnom banskom úrade (HBÚ) Vladimír Tejbus. Ten uviedol, že baníci a banskí záchranári mali zomrieť skôr ako pri výbuchu, pričom všetky dôkazy smerujú k tomu, že zomreli už pri hasení požiaru. K jeho výpovedi sa mala písomne vyjadriť obhajoba.

Prievidzský súd sa kauzou výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 ľudí, opätovne zaoberá potom, čo Krajský súd (KS) v Trenčíne zrušil jeho pôvodný rozsudok v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Rozhodnutie vydal ešte v marci 2017.

Obžalovaným kladie obžaloba za vinu, že svojím konaním v súvislosti s likvidáciou havárie zvýšili všeobecné nebezpečenstvo a sťažili jeho odvrátenie a zmiernenie. Podľa senátu KS je nevyhnutné preukázať príčinnú súvislosť medzi konaním obžalovaných a nešťastím, nakoľko nie každé porušenie povinnosti automaticky zakladá aj trestnoprávnu zodpovednosť.

OS v Prievidzi uznal trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. vinných z prečinu všeobecného ohrozenia ešte začiatkom mája 2015 a odsúdil ich na niekoľkoročné tresty odňatia slobody a zákazy činnosti vedúcich pracovníkov v bani.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini v sobotu pri príležitosti 10. výročia najväčšej tragédie v dejinách novodobého baníctva na Slovensku v Handlovej vyzval všetky príslušné súdy, aby čo najskôr prišli so spravodlivým rozsudkom týkajúcim sa banského nešťastia.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopolud­ňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. Pravdepodobne v dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Handlová #bane #banské nešťastie #Okresný súd v Prievidzi