Ďalšie trestné oznámenie na primátorku Prievidze

Na primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú je podané už druhé trestné oznámenie v súvislosti s bývalými mestskými pozemkami, na ktorých stojí jej rodinný dom. Podala ho niekdajšia hlavná kontrolórka mesta Jana Michaličková. Primátorka Macháčková je tiež poslankyňou Národnej rady a podpredsedníčkou strany Spolu.

11.08.2019 20:00
SR Prievidza Macháčková Foto: ,
Primátorka Katarína Macháčková po svojom zvolení v roku 2014.
debata (65)

Pozemky sú v lukratívnej zóne s výhľadom na Prievidzu a Bojnice. V roku 2006, keď bola Macháčková ešte poslankyňou mesta, ich za výhodnú cenu získali ľudia s ňou prepojení. Zmluvy pre nových vlastníkov, z ktorých jeden je s Macháčkovou v rodinnom vzťahu, robila právna kancelária súčasnej primátorky. O niečo neskôr kúpil pozemky Jozef Kobela, Macháčkovej vtedajší poslanecký kolega, dnes zamestnanec mesta, ktorého tiež právne zastupovala.

V roku 2015 Kobela pozemok, už aj s rozostavaným domom, previedol na dcéru primátorky Barboru Kútnu, oficiálne za 89-tisíc eur. O rok neskôr si Macháčková s dcérou vymenili svoje nehnuteľnosti zámennou zmluvou. Šéfka radnice sa z bytu presťahovala do domu, dcéra išla do matkinho bytu.

Časť mestských poslancov nedávno poukázala na to, že na získanie nehnuteľnosti využila súčasná primátorka pozíciu verejnej funkcionárky. Kolegom v zastupiteľstve odporučili schváliť pre ňu pokutu vo výške 1 255 eur, čo bol kedysi jej ročný poslanecký plat. Návrh neprešiel – podľa jeho iniciátorov sa to dalo čakať, keďže v zastupiteľstve prevládajú poslanci Spolu.

Jana Michaličková bola hlavnou kontrolórkou mesta Prievidza v rokoch 2003 až 2013. Tvrdí, že v čase výkonu svojej funkcie nemala dosť informácií. Dnes je tiež presvedčená, že Macháčková sa k pozemkom dostala nezákonne. „Keď poslanci schválili prevody pozemkov pre nových majiteľov, vôbec som netušila, že ide o ľudí prepojených s Macháčkovou. Zákonné informácie o tom, ako sa ďalej nakladalo s bývalými pozemkami mesta, som ako hlavná kontrolórka nemala,“ vysvetlila. O všetkých ďalších prevodoch pozemkov sa vraj dozvedela len nedávno z médií.

Oznámenie pre podozrenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a trestného činu podvodu na dnešnú primátorku podala Michaličková na Okresnú prokuratúru v Prievidzi. „V júni, keď sa v zastupiteľstve prerokovávalo udelenie sankcie primátorke, mi poslanci zo strany Spolu neumožnili vystúpiť v rozprave. Som ale presvedčená, že trestný čin nemôže zostať nepotrestaný. Preto som sa rozhodla obrátiť na orgány činné v trestnom konaní,“ povedala.

„V období, keď som podľa nej mala protizákonne postupovať v prípade predmetného pozemku, bola mestskou kontrolórkou. Je preto pozoruhodné, že trestné oznámenie nepodala ešte v roku 2006. Prichádza s ním po mojom vysvetlení prípadu a po opadnutí mediálnej bubliny,“ uviedla primátorka na adresu bývalej kontrolórky. „Už dávno sa tým zaoberá polícia. Nie je možné v jednej a tej istej veci podať ďalšie trestné oznámenia,“ podotkla Macháčková. Pripomenula tiež, že Michaličková bola v ostatných komunálnych voľbách jej protikandidátkou.

Polícia aktuálne oznámenie Michaličkovej neeviduje, z prokuratúry ho zatiaľ nedoručili. „Čo sa týka staršieho konania, vyšetrovateľ v Prievidzi začal vlani v decembri trestné stíhanie vo veci podozrenia z prečinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva,“ uviedla trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. Konanie bolo podľa nej začaté na základe podnetu, ktorý doručili policajtom z Okresnej prokuratúry v Prievidzi, pričom oznamovateľom mala byť iniciatíva Za slušné Slovensko.

Iniciatíva Za slušné Slovensko však svoju aktivitu v tejto veci poprela. „Nepodávali sme žiadne trestné oznámenie na nikoho, s výnimkou Roberta Fica,“ reagovali je predstavitelia. Nie je vylúčené, že podnet mohol podať anonym pod ich menom.

Vlastimil Krokvička, zastupujúci hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne, pre Pravdu potvrdil, že na Okresnú prokuratúru v Prievidzi bolo koncom júla doručené príslušné podanie označené ako trestné oznámenie. „Prokurátor po jeho naštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v súlade s Trestným poriadkom,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Prievidza #Katarína Macháčková #mestský pozemok