Ombudsmanka sa bude zaoberať poplatkami za deti v materských školách

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa bude zaoberať odlišnými poplatkami za deti v materských školách na základe ich trvalého pobytu. S problémom sa na ňu obrátili rodičia dotknutých detí. Ombudsmanka preto požiadala o stanovisko mestskú časť Bratislava-Petržalka, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a tiež Generálnu prokuratúru SR, ktorá nepovažuje poplatky na základe trvalého pobytu za diskriminačné. Informovala o tom na sociálnej sieti.

12.08.2019 11:21
mária patakyová Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
debata (7)

Rodičia nesúhlasia s tým, že sumy sú výrazne rozdielne a líšia sa len na základe miesta trvalého pobytu detí. Pri preskúmavaní podnetu som sa stretla s problémom odlišného postoja viacerých inštitúcií k ústavnej akceptovateľnosti takejto právnej úpravy, uviedla Patakyová. Stanovisko zaujme po doručení vyjadrení a ich vyhodnotení.

Zvážim aj uplatnenie svojich ďalších kompetencií vrátane možnosti iniciovať konanie o súlade právnych predpisov na Ústavnom súde SR, povedala ombudsmanka.

Združenie miest a obcí požiadalo Generálnu prokuratúru SR o stanovisko v dôsledku rozdielneho názoru MŠVVaŠ SR pri určovaní výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu so zohľadnením trvalého bydliska. Generálna prokuratúra tvrdí, že o diskrimináciu v tomto prípade nejde.

Téma rozdielnych poplatkov za škôlku podľa trvalého bydliska rezonovala v nedávnom období i prostredníctvom medializovaných prípadov z bratislavských mestských častí Petržalka a Staré Mesto. Poslanci najväčšej bratislavskej mestskej časti 25. júna rozhodli o tom, že rodičia bez trvalého pobytu v mestskej časti budú za škôlku platiť od novembra 2019 mesačne 100 eur, pre miestnych zostane poplatok v doterajšej výške 30 eur. Aj nerezidenti však môžu požiadať o 70-percentnú zľavu.

Podobnú úpravu vo svojom všeobecnom záväznom nariadení prijali aj poslanci Starého Mesta. Podľa ich rozhodnutia budú rodičia s trvalým pobytom v Starom Mesto dlhšom ako jeden rok platiť mesačne 45 eur, ostatní 90 eur. Rozhodnutia, ktoré vyvolali búrlivú diskusiu, vychádzajú z problému nedostatočných kapacít predškolských zariadení a snahy zabezpečiť prijatie čo najväčšieho počtu detí s trvalým pobytom v danej mestskej časti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #ombudsmanka #materské školy