Odsúdený Pachinger žiada v kauze nebankoviek o obnovu konania

Patrik Pachinger, odsúdený na sedem rokov väzenia v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, žiada o obnovu konania v tejto kauze. O jeho žiadosti by mal Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej Bystrici rozhodovať 26. septembra.

12.08.2019 11:36
pezinok, specialny sud, majsky, pachinger, Foto: ,
Patrik Pachinger.
debata (4)

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak „vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa".

Pachinger nedávno žiadal na Okresnom súde v Trnave o podmienečné prepustenie z výkonu trestu, súd mu však nevyhovel. Dávida Brtvu, ktorý bol spolu s ním odsúdený na deväťročný trest odňatia slobody, Okresný súd v Trnave pred rokom prepustil na slobodu.

V kauze skrachovaných nebankových spoločností Špecializovaný trestný súd odsúdil Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa M., Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

V prípade Pachingera a Brtvu potvrdil tresty aj Najvyšší súd SR. Jozefa M. najskôr pre jeho zdravotný stav vyčlenili na samostatné konanie. V marci tohto roku NS SR oznámil, že konanie proti Jozefovi M. z dôvodu jeho zdravotného stavu zastavili. Patrik Pachinger čelí aj obžalobe zo sprenevery na Okresnom súde Bratislava I.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nebankové spoločnosti #Patrik Pachinger