Pellegrini na odchode?

Špekulácie o politickej budúcnosti premiéra Petra Pellegriniho (Smer) silnejú. O jeho naštrbených vzťahoch so šéfom Smeru Robertom Ficom sa hovorí už mesiace a je otázne, či je ich spoločné fungovanie v rámci jednej strany ešte vôbec možné. "Nemôžu pôsobiť rovnocenne, to v žiadnom prípade," konštatuje politický analytik Ján Baránek. Fico a Pellegrini dnes spolu rokovali za zavretými dverami, o výsledku verejnosť neinformovali.

12.08.2019 14:21 , aktualizované: 17:31
debata (213)

Dvaja najsilnejší muži Smeru sa stretli v centrále strany napoludnie. Zhovárali sa viac ako hodinu a pol. O konkrétnom výsledku mlčali, podľa Pellegriniho debatovali o návrhoch zákonov, ktorými sa budú zaoberať na jeseň.

„Mali sme pracovný obed, s pánom predsedom sme si vymieňali názory, konzultovali veci. Nič dramatické, štandardné stretnutie,“ komentoval premiér s tým, že sa plánujú stretávať často, aby prišli k definitívnemu výsledku, „ako ďalej“. Pri otázkach o svojej politickej budúcnosti nasadol do auta a odišiel. Inokedy pritom nemá problém zdržať sa pri novinároch dlhšie a odpovedať na rôzne otázky.

VIDEO: Pozrite si, ako Pellegrini zhodnotil pracovný obed v budove centrály strany Smer.

Video

O Pellegriniho ďalšom pôsobení v politike sa špekuluje čoraz viac. V kuloároch sa objavujú reči o jeho odchode zo Smeru a o posilnení pripravovanej strany exministra vnútra a zdravotníctva Tomáša Druckera.

Ten zatiaľ oficiálne založenie strany neoznámil, no naznačuje ho už niekoľko mesiacov. Ponuku na vstup do tejto strany minulý týždeň pre Pravdu potvrdila rektorka Akadémie Policajného zboru a špecialistka na trestné právo Lucia Kurilovská. K Druckerovi mieri aj dosluhujúci šéf tlačového oddelenia na Úrade vlády Tomáš Kuča. „Rozumiem príťažlivosti témy, ale aktuálne sa s pánom Pellegrinim nestretávam,“ reagoval Drucker na otázku Pravdy.

Fico sa k dnešnému rokovaniu s predsedom vlády nevyjadril. Hovorca Smeru Ján Mažgút odkázal, že Fico nemá dôvod stretnutie komentovať.

Nerozhodný Pellegrini?

Podľa politického analytika Jána Baránka nie je zatiaľ odchod Pellegriniho ani reálny, ani nereálny. „Myslím si, že je to zatiaľ v štádiu nerozhodného,“ odhaduje analytik s dôvetkom, že ak by premiér predsa len stranu opustil, malo by to na Smer negatívny dosah. „Tak, ako sa nič nestalo, keď odišiel zo Smeru Maďarič, tak toto by nebol ten istý prípad a Smeru by to mohlo do istej miery uškodiť. Hoci ešte stále v Smere viac voličov viaže Fico, ale pre nových a mladších voličov je určite prijateľnejšia voľba Pellegrini,“ prízvukuje Baránek.

Odpoveď na otázku, či môžu títo dvaja politici naďalej fungovať v rámci jednej strany, nie je jednoznačná. „Môžu pôsobiť len tak, že jeden z nich bude dominantný a druhý submisívny. Nemôžu pôsobiť rovnocenne, to v žiadnom prípade. A v tomto prípade to vychádza tak, že dominantný je stále Fico. A pokiaľ sa nechce Pellegrini s tou submisívnou polohou uspokojiť, tak mu neostane nič iné, len odísť,“ mieni politický analytik.

Kto bude volebným lídrom, ostáva otvorené. „Môže ním byť Pellegrini a predsedom Fico, ako sme to videli svojho času v SDKÚ. Len ide o to, či by na toto Fico pristal. Keby Fico rozmýšľal pragmaticky, tak by na to pristal, ale, samozrejme, nevidíme do ich hláv,“ uzavrel Baránek. Podľa predstaviteľov Smeru sa v strane nič vážne nedeje.

V čase rokovania Fica s Pellegrinim bol v centrále aj bývalý minister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák. Priznal, že pri ich rozhovore nebol prítomný, podľa jeho slov je však situácia v strane dobrá. Dodal, že o napätí medzi Pellegrinim a Ficom nevie. Bývalý šéf rezortu vnútra jednoznačne neodpovedal, či on sám bude kandidovať vo voľbách. „Som na dôchodku a na dôchodku zostanem,“ naznačil Kaliňák.

„Absolútne normálna, ako vždy, myslím si, že všetko je v poriadku,“ zhodnotil v odpovedi pre Pravdu situáciu v Smere člen jeho predsedníctva a podpredseda parlamentu Martin Glváč. K možnému odchodu Pellegriniho sa vyjadrovať nechcel. „Nikdy nešpekulujem, a keď sú nejaké veci, vždy si ich najprv vydebatujeme medzi sebou,“ dodal Glváč.

Podobne to vníma aj ďalší člen predsedníctva, europoslanec Miroslav Číž. O tom, že by sa schyľovalo k odchodu Pellegriniho, nevie. „Nikdy som také niečo nepočul. A to hovorím na čestné slovo,“ povedal Číž pre Pravdu. Situácia v strane je podľa neho v poriadku. „Ale, samozrejme, niektoré veci sú problémové, na niektoré veci sú rozdielne názory. Ale nič mimoriadne necítim ako problém, a už vôbec nie ako zásadný problém,“ zdôraznil Číž.

Názory sa rozchádzajú

Pellegrini a Fico prezentujú diametrálne odlišné názory na rôzne témy už dlhodobo. Naposledy sa tak stalo začiatkom augusta, keď sa prevalila komunikácia Mariana Kočnera z aplikácie Threema, ktorá naznačuje, že kontroverzný podnikateľ a jeho ľudia mali mať vplyv na orgány činné v trestnom konaní a malo im záležať na tom, aby sa Smer udržal pri moci.

Zatiaľ čo Robert Fico označil zverejnenie týchto správ ako chabý pokus prekryť priznanie šéfa Progresívneho Slovenska Michala Trubana k užívaniu drog, Peter Pellegrini skonštatoval, že zverejnené informácie vnímal s veľkým znepokojením a policajtom, prokurátorom a sudcom vyjadril podporu pri čestnom výkone ich práce.

Vzťahy medzi nimi zaškrípali aj vo februári, keď poslanecký klub Smeru na čele s Ficom sabotoval voľbu sudcov Ústavného súdu. Pellegrini nešetril kritikou do vlastných radov. „Nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub mojej vlastnej strany,“ vyhlásil.

V máji zase premiér otvorene napomenul poslanca Smeru Ľuboša Blahu za jeho vyjadrenia na Facebooku o Európskej únii. Fico sa, naopak, Blahu vždy zastával. Keď sa o niekoľko dní neskôr ozvala košická odnož Smeru s kritikou Fica, Pellegrini skonštatoval, že je potrebné v strane diskutovať. Svoje vzťahy s Ficom vtedy označil za „štandardne pracovné“.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini