V prípade tigríčat nešlo o pašovanie

V zoologickej záhrade vo viedenskom Schönbrunne si chce Yveta Iršová vyzdvihnúť dve tigrie mláďatá. Rakúska polícia ich zhabala vo štvrtok nadránom v Hainburgu. Tam sa o ne starala ošetrovateľka Yagmur Yilmaz, ktorá tvrdí, že tigríčatá boli iba u veterinára.

12.08.2019 22:00
tigríčatá, tiger Foto:
Tigríčatá v Rakúsku opatrovala Yilmaz, dávala im pravidelne jesť, starala sa o ne ako o novorodencov.
debata (1)

Iršová od roku 1999 vedie Oázu sibírskeho tigra v Kostolnej pri Dunaji a rovnomenné občianske združenie. Hovorí, že 1. augusta sa tigrici Lune narodili tri mláďatá. Odvrhla ich však, preto tigríčatá odobrali a začali prikrmovať. „Prechod na umelú stravu vždy sprevádzajú komplikácie. Najväčšie z nich to zvládalo v pohode. Keď však jedno z menších začalo vracať, klesla mu teplota a zostalo apatické, dohodli sme sa s ošetrovateľkou, že idú na veterinu,“ vysvetľuje Iršová.

Tigríčatá naložili do auta a zaviezli do Rakúska. „Tam ich veterinár vyšetril, dostali infúzie a povedal, že ich treba sledovať a na druhý deň prísť na kontrolu. Tak sme sa s ošetrovateľkou dohodli, že zostanú v Rakúsku, aby tigríkom neublížilo prevážanie hore-dolu,“ pokračuje s tým, že Yilmaz síce pracuje v oáze na Slovensku, ale žije v Rakúsku.

Tam im pripravila prostredie s teplotou 36 stupňov, kŕmila ich a sledovala. Kým do bytu neprišli policajti v sprievode rakúskej organizácie na ochranu zvierat. „O štvrtej nadránom ich vyvliekli von, kde bolo dvadsať stupňov, fotografovali sa… Do zoo ich odovzdali až popoludní krátko pred štvrtou, keď už boli podchladené a museli im dať infúzie,“ opisuje zákrok Iršová.

Yagmur Yilmaz vytvorila tigríkom prostredie s... Foto: Yagmur Yilmaz
tigríčatá, infračervené svetlo, tiger Yagmur Yilmaz vytvorila tigríkom prostredie s infračerveným svetlom, aby mali teplotu 36 stupňov, ktorú potrebovali.

Spolu s ošetrovateľkou sa ohradzujú voči špekuláciám, že pašujú zvieratá. „Hovorím, že ich ukradli. Nepočúvali ošetrovateľku, keď ich chcela nakŕmiť, masírovať, aby sa vyprázdnili, upozorňovala, že mláďatá treba držať v teple,“ hnevá sa Iršová, ktorá sa už spojila s rakúskym právnikom a chce si mláďatá vziať späť.

Ošetrovateľka Yilmaz dodáva, že polícia vychádzala z predpokladu, že kupčí so zvieratami. „Vieme však všetko zdokladovať,“ hovorí. Predpokladá, že bude v Rakúsku obvinená z nelegálneho držania tigríčat, preto má síce dokumenty potrebné na vývoz zvierat, nie však na ich pobyt. „Viem, že v Rakúsku sa šelmy môžu chovať iba v zoologických záhradách, mláďatá som však priviezla nie na chov, ale kvôli ich záchrane,“ zanietene sa bráni. Pridáva sa aj Iršová, podľa ktorej bola prednejšia záchrana osemdňových tigríčat, ako vybehávanie papierov. Naopak, obe vyčítajú rakúskym ochrancom zvierat, že s mláďatami neopatrne a neodborne manipulovali a dostali ich do zlého stavu. Preto chcú, ako hovorí Iršová, bojovať o tigríčatá ako tigrice.

Slovenky argumentujú, že u nás nie je klinika špecializovaná na tigre, preto spolupracujú s klinikou v Rakúsku. V tom im dáva za pravdu aj veterinárny lekár Jozef Babčan z Trenčianskej Teplej. „V Bojnickej zoologickej záhrade sú veľmi šikovní, čo sa týka starostlivosti o takéto exotické zvieratá, ale to nie je veterinárna klinika,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zoo #tigre