Gašpar sa pustil do premiéra a odporúča mu politický prestup

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar by nemal byť súčasťou kandidačnej listiny Smeru v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, myslí si predseda vlády a podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Podľa jeho názoru by sa mal Gašpar najskôr usilovať o očistenie svojho mena. Šéf Smeru Robert Fico minulý týždeň kandidatúru Gašpara nevylúčil, ani nepotvrdil.

13.08.2019 11:45 , aktualizované: 22:22
Gašpar - Pellegrini Foto:
Bývalý prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar (vľavo) a premiér SR Peter Pellegrini.
debata (294)

Gašpar pripustil svoj vstup do politiky koncom júla. Na sociálnej sieti uviedol, že by sa musel veľmi zamyslieť nad tým, ktorá zo strán má program a hodnoty blízke tým jeho. V kuloároch sa začalo hovoriť o tom, že Gašpar by si mohol nájsť miesto na kandidátke Smeru.

Video: „Mal by som odpovedať že to je priskoro a kandidátka sa bude riešiť až v októbri. Ale ja to poviem priamo,“ povedal Pellegrini a potvrdil, že si nemyslí, že by mal byť bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na kandidátke Smeru.

Video

Premiér to nepovažuje za najlepší nápad. „Na základe aktuálnej situácie si nemyslím, že by mal byť pán bývalý policajný prezident súčasťou kandidátky našej strany. Možno budúcnosť ukáže niečo iné, ale ja si myslím, že pán bývalý prezident by sa možno skôr mal sústrediť na to, čo aj sám avizoval a ja mu v tom držím palce, na vyvrátenie všetkých podozrení, aby očistil svoje meno,“ vyhlásil dnes Pellegrini.

Líder najsilnejšej strany Robert Fico minulý týždeň reagoval na otázku novinárov, či bude Gašpar kandidovať za Smer. Nepotvrdil to ani nevylúčil. „Sme ďaleko od zostavovania kandidátky a to je vnútorná vec každého politického subjektu. Asi by bolo netaktické dopredu hovoriť, kto bude a kto nebude na kandidátke strany. Kandidátka sa predloží v termíne, ktorý je stanovený zákonom,“ povedal Fico s tým, že touto témou sa ešte nezaoberali.

Zatiaľ nie je isté ani to, či bude za Smer kandidovať samotný Pellegrini. Ten dnes pripomenul, že tento pondelok sa stretol s Ficom.

„Tieto týždne chcem využiť na to, aby sme si povedali, s akým programom Smer pôjde, akým spôsobom zabojuje vo voľbách. Priznávam, hovoríme aj o tom, aké by mohlo byť moje miesto a moje postavenie v tom celom. Ale ak dovolíte, zatiaľ sme naozaj len v diskusii, to rozhodnutie ešte nie je, a preto by som nerád teraz cez médiá zase pokračoval v nejakej diskusii,“ uviedol predseda vlády. Naznačil, že debatujú o svojich názoroch a hľadajú rozumný prienik. Pripomenul, že v Smere strávil všetky svoje aktívne politické roky.

Otázky ohľadom svojej možnej budúcnosti v strane Tomáša Druckera podpredseda Smeru komentovať nechcel, skonštatoval len, že o nej s Druckerom ešte nehovoril. Drucker v pondelok pre Pravdu povedal, že sa aktuálne s Pellegrinim nestretáva.

Gašpar reaguje

Na sociálnej sieti dnes bývalý policajný prezident Tibor Gašpar reagoval na slová premiéra Petra Pellegriniho, ktorý vyhlásil, že by nemal byť súčasťou kandidačnej listiny Smeru v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

„To, že sa liberálny bulvár a opoziční politici pasujú do pozície sudcov, a bez dôkazov obviňujú každého kto má iný názor, ma už bohužiaľ neprekvapuje. Je mi však veľmi ľúto, keď sa na ich úroveň zníži predseda vlády,“ napísal na sociálnej sieti Gašpar.

Ako ďalej vo svojom statuse na sociálnej sieti Gašpar uviedol, vo funkcii policajného prezidenta pôsobil šesť rokov počas ktorých sa s premiérom Pellegrinim stretol veľakrát na spoločných pracovných, či osobných stretnutiach. „Počas celého tohto obdobia sa nikdy nevyjadroval kriticky k mojej práci, a ani osobe. Keď som sa pred viac než rokom, aj v jeho prospech, rozhodol skončiť na tejto pozícii, lúčil sa so mnou slovami: „Ja nemením svoje názory, a ako som povedal na osobu tu prítomného pána prezidenta, že ho považujem za profesionála na správnom mieste, tak ja si za týmito vyjadreniami stojím aj teraz.“ Tiež sa o mne vyjadril, že by bol rád keby boli takí schopní a odborní ľudia aj v iných rezortoch“, opísal Gašpar situáciu okolo vzťahu Pellegriniho k jeho osobe.

„Dnešné vyjadrenia premiéra Pellegriniho na moju adresu preto považujem len za súčasť jeho novej mediálnej stratégie a veľmi nešťastné naháňanie politických bodov. O to viac keď komentuje záležitosti, ktoré nie sú v jeho kompetencii. Podlieha tlaku médií, aby chránil samého seba pred mediálnym lynčom, namiesto toho aby bránil zákonnosť a princípy demokracie. Nemyslím si, že tieto jeho „liberálne chvíľky“ oslovujú voličov Smeru, a podľa jeho posledných krokov by mal skôr uvažovať o vstupe do Progresívneho Slovenska. Určite majú veľa spoločného,“ uzavrel Gašpar.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

Pellegrini: Smer nebude presadzovať zmeny v potratoch

Pellegrini si myslí, že jeho strana nebude v pokračovať v téme zákonnej úpravy interrupcií a nebude sa ani snažiť presadzovať zmeny. Prípravu konkrétneho návrhu novely potvrdili ešte koncom júla koaličné strany Smer aj SNS. Pellegrini si myslí, že súčasná legislatíva týkajúca sa potratov je dostačujúca. Táto téma by sa podľa neho nemala iniciatívne otvárať, keďže ide skôr o politickú aktivitu.

„Legislatívna zmena bola viackrát novelizovaná, myslím si, že je dostačujúca a nemyslím si, že momentálne je problematika interrupcií témou, ktorá by sa mala iniciatívne otvárať. Ide skôr o politické aktivity. Ja si ani nemyslím, že Smer bude v tejto téme pokračovať a bude sa snažiť tieto zmeny presadzovať,“ povedal v utorok predseda vlády novinárom na brífingu na Rázsochách, kde má vyrásť nová Univerzitná nemocnica Bratislava.

Pellegrini argumentuje, že na Slovensku každoročne klesá počet potratov, nepanuje ani podľa neho akútna situácia, na základe ktorej by sa tejto téme mala akákoľvek politická strana venovať.

Kalavská potvrdila, že poslanci parlamentu zhruba pred rokom požiadali ministerstvo o participáciu na novele zákona. „Je to vysoko odborná téma pre lekárov, gynekológov, neonatológov. Na základe toho, čo oni povedia, sa môžeme baviť ďalej,“ uviedla ministerka. S názorom Kalavskej, že tejto téme by sa mali venovať odborníci, súhlasí aj premiér.

Konkrétny návrh novely zákona o umelom prerušení tehotenstva pripravujú Smer a SNS. Prerokovať ho majú v koalícii. Most-Híd takúto iniciatívu nepodporuje, zdôrazňuje, že ide o celospoločenskú normu, ktorá by nemala byť prijímaná počas predvolebnej kampane, zákon meniť nechce. Názory opozície sa líšia.

Detaily novely predstavia, keď bude známe konkrétne znenie. Predseda Smeru Robert Fico pred rokom nesúhlasil, aby sa žene obmedzovalo právo rozhodnúť sa, či do 12. týždňa interrupciu podstúpi, alebo nie. Tvrdil tiež, že po zmene zákona nie je spoločenská objednávka.

Podoba reformy slovenského zdravotníctva

Pellegrini (Smer) ešte uvažuje o tom, akým spôsobom sa bude realizovať jedna z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva, tzv. stratifikácia. Stratifikácia mala mať formu ústavného zákona, čo ešte v júni žiadal od Kalavskej predseda koaličnej strany Smer Robert Fico.

Ministerka zdravotníctva v nasledujúce dni podľa slov premiéra pripraví rôzne varianty. „Pre mňa je dôležitý výsledok a nie forma. Je to potrebné. Ja sa nechcem dať zastaviť a ani odborníkov a ľudí, ktorí tomu venovali čas, aby sa táto potrebná a žiadaná reforma, a dokonca akceptovaná aj odborníkmi, zastavila na tom, že sa z toho chce robiť politika. Nechajte už na nás, aby sme to vymysleli,“ povedal Pellegrini.

Zdôraznil, že zodpovednosť za to, o čom rozhodne vláda a o tom, čo napokon „pôjde alebo nepôjde do parlamentu“, je na Kalavskej a na ňom. „Preto nám nechajte ešte chvíľu čas. Lenčo budeme mať s pani ministerkou jasno, aký variant, aký spôsob naštartovania tejto zmeny zvolíme, potom by som vám odpovedal na všetky otázky,“ povedal. Ako dodal, v stredu 21. augusta je rozhodujúci termín, akým spôsobom sa s touto problematikou vyrovnajú. „My ideme s pani ministerkou urobiť všetko pre to, aby sa zdravá zmena započala,“ prízvukoval.

Tiež priblížil, že v rámci reformy sa napríklad do 1. apríla 2021 majú „zásadným spôsobom“ zbierať o slovenských nemocniciach dáta o tom, koľko a akých úkonov robia a v akej kvalite. Až po tomto termíne by sa mali podľa Pellegriniho realizovať ďalšie kroky reformy. Premiér nepovažuje za správne ani to, že v súčasnosti „sa straší nejakým rušením či zatváraním nemocníc“.

Návrh zákona o reforme slovenských nemocníc, tzv. stratifikácia, má po medzirezortnom pripomienkovom konaní 99 pripomienok, z toho 43 zásadných. Ústavný zákon o nároku na kvalitu, bezpečnosť, miestnu a časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti legislatívne predložila ministerka zdravotníctva 29. júla. Zásadné pripomienky mali najmä odborové združenia, ale aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

Navrhovaná reforma ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa Kalavskej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov. Zdravotné poisťovne nezazmluvnia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia ústavného zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

(TASR)

© Autorské práva vyhradené

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Tibor Gašpar #Peter Pellegrini #kandidátka