Alenu Zsuzsovú a spol. obvinili z prípravy vraždy prokurátorov a Lipšica

Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR z prípravy vraždy dvoch prokurátorov a advokáta. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Má ísť o prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

14.08.2019 13:04 , aktualizované: 19:34
debata (517)

"S odstupom času sa potvrdzujú informácie, ktoré som už uviedol na tlačovej besede v januári 2019 a to, že príprava môjho zavraždenia môže súvisieť s výkonom funkcie prokurátora,“ povedal pre Pravdu prokurátor Peter Šufliarsky.

Štvorica je obvinená aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica na 99 percent lustrovali. Podľa Čižnára sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľa inšpekcia MV.

Peter Šufliarsky okolnosti bližšie nekomentoval, pretože nepozná obsah rozhodnutia vyšetrovateľa. „S odstupom času sa potvrdzujú informácie, ktoré som už uviedol na tlačovej besede v januári 2019, a to, že príprava mojej vraždy môže súvisieť s výkonom funkcie prokurátora,“ reagoval pre Pravdu Šufliarsky.

Podľa Žitného môže byť Kočner do prípadu zapletený

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že Kočner môže byť zapletený aj do tohto prípadu. „Dá sa predpokladať, že ak bol Kočner naozaj objednávateľom v prípade vraždy Jána Kuciaka, nikto iný nemal dôvod objednávať vraždy aj v tých ostatných prípadoch. Musíme si ale ešte počkať. To, že Kočnera teraz neobvinili, môže svedčiť o tom, že tak ďaleko s dôkazmi ešte nie sú,“ predpokladá Žitný.

Právnici sa v minulosti dostali do konfliktu s Kočnerom. Žilinka dozoruje kauzu Technopol II, kde hrozí Kočnerovi trestné stíhanie. Špeciálny prokurátor sa tiež angažoval v prípade špekulatívnych prevodov hotelov na Donovaloch. Podnikateľ bol v tomto prípade v septembri 2017 obvinený z krátenia daní. Žilinka bol Lipšicovým štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra počas vlády Ivety Radičovej.

Lipšic ako minister vnútra zverejnil informáciu o kontrole finančnej polície v Privatbanke. Z nej vyplývalo, že Kočner si poslal z účtu na Malte tri milióny eur, čo banka nenahlásila a mohlo tak ísť o pranie špinavých peňazí. Kočner potom zverejnil Lipšicove SMS správy s niektorými novinármi a ponúkol odmenu 100-tisíc eur za kompromitujúce informácie o exministrovi.

Šufliarsky sa angažoval pri príprave Kočnerovej väzby. „Bol som činný v 23 trestných veciach, kde v 11 prípadoch som rozhodol v Kočnerov neprospech a jemu spriaznených osôb. V roku 2016 som dal napríklad preveriť činnosť jeho dvoch právnických osôb,“ povedal v júni Šufliarsky v rozhovore pre Pravdu.

Mal Žilinka na mále?

Z vyhliadnutých obetí mali páchatelia najviac rozpracovanú likvidáciu Maroša Žilinku. „V prípade jedného poškodeného tá príprava dospela až do takého štádia, že v podstate len zhoda šťastných okolností spôsobila, že táto osoba nebola zavraždená. Pokiaľ by k tomu došlo, môžem vám garantovať, že by sme sa nebavili o zavraždenom Jánovi Kuciakovi a zavraždenej Martine Kušnírovej, ale o úplne inej osobe, pretože tá vražda predbiehala tieto dve obete,“ prezradil vo februári tohto roka prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

„U pána Žilinku boli tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty,“ povedal vo februári Čižnár. Odhadoval vtedy, že sa vyšetrovania prípravy vrážd prokurátorov a advokáta a vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po čase pravdepodobne spoja a vrátia sa pôvodnému tímu.

Informácie o prokurátoroch získali páchatelia z policajných databáz za pomoci niektorých policajtov. Aj preto vyšetrovanie objednávky ich vrážd dostala do gescie policajná inšpekcia, čím bola časť spisu oddelená od Kuciakovho prípadu.

Alena Zsuzsová figuruje ako obvinená aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Spolu s Tomášom Szabóom a Zoltánom Andruskóom sú tiež obvinení zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

517 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #Daniel Lipšic #obvinenie z vraždy #Alena Zs.