SaS projekt reformy slovenských nemocníc nepodporí

Opozičná strana SaS za ústavný zákon o reforme slovenských nemocníc, tzv. stratifikácii, hlasovať nebude. "Ak nejaká pozitívna zmena príde, tak až na základe rozhodnutia budúcej vlády," uviedla v stredu členka Výboru pre zdravotníctvo Národnej rady (NR) SR Jana Cigániková (SaS).

14.08.2019 14:53
debata (1)

„Strana SaS za tento ústavný zákon ani pri najlepšej vôli nemôže hlasovať, lebo je to vecne nezmysel a, navyše, prznenie našej i beztak ťažko skúšanej ústavnosti,“ mienia predstavitelia strany.

Sulíkovci tak dali za pravdu aj ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej (nominantka Smeru). Tá ešte v utorok (13. 8.) spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) priznala, že sa ešte uvažuje o tom, akým spôsobom sa bude realizovať jedna z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva. To, aby stratifikácia mala formu ústavného zákona, ešte v júni žiadal od Kalavskej predseda koaličnej strany Smer Robert Fico.

Ministerka zdravotníctva v nasledujúcich dňoch podľa slov premiéra pripraví rôzne varianty. „Pre mňa je dôležitý výsledok a nie forma. Je to potrebné. Ja sa nechcem dať zastaviť a ani odborníkov a ľudí, ktorí tomu venovali čas, aby sa táto potrebná a žiadaná reforma, a dokonca akceptovaná aj odborníkmi, zastavila na tom, že sa z toho chce robiť politika. Nechajte už na nás, aby sme to vymysleli,“ povedal Pellegrini.

Návrh zákona o reforme slovenských nemocníc, tzv. stratifikácia, má po medzirezortnom pripomienkovom konaní 99 pripomienok, z toho 43 zásadných. Ústavný zákon o nároku na kvalitu, bezpečnosť, miestnu a časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti legislatívne predložila ministerka zdravotníctva 29. júla. Zásadné pripomienky mali najmä odborové združenia, ale aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma zdravotníctva #SASKA