Čaputová: Zistenia o komunikácii Kočnera sú tragické

Prezidentka Čaputová sa k najnovším zisteniam o komunikácii Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou vyjadrila po stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Zopakovala aj svoje stanovisko, že chýbajúcich ústavných sudcov bude menovať až potom, čo dostane kompletný zoznam kandidátov. Čaputová trvá na tom, aby sa zmenil aj spôsob voľby generálneho prokurátora.

14.08.2019 15:01 , aktualizované: 17:30
Zuzana Čaputová, Gábor Gál Foto: ,
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister spravodlivosti SR Gábor Gál počas prijatia v Bratislave 14. augusta 2019.
debata (370)

Prezidentka povedala, že „spravodlivosť nesmie byť predmetom obchodu a nesmie slúžiť individuálnym záujmom.“ Informácie zverejňované v poslednom čase podľa nej naznačujú, že fungovanie justičných orgánov má vážne trhliny. „Je neprípustné a nebezpečné, ak orgány činné v trestnom konaní ovplyvňovali ľudia v pozadí. Je to výsmech spravodlivosti. Tieto spôsoby musia odísť do minulosti,“ dodala.

VIDEO TV Pravda: Prezidentka Zuzana Čaputová sa po stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) vyjadrila aj k ústavným sudcom a voľbe nového generálneho prokurátora.

Video

Jej prvé myšlienky po tom, ako sa dozvedela o obsahu ďalšej uniknutej komunikácie patrili rodičom zavraždených mladých ľudí, Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

V rozšifrovaných správach z aplikácie Threema, ktoré má polícia k dispozícii, sú aj správy medzi Marianom Kočnerom a obvinenou z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Aleny Zsuzsovej. V správach, ktoré zverejnil Denník N, si Kočner so Zsuzsovou písali aj o Kuciakovi. Sú v nich nemiestne posmešky, nenávisť a intrigy.

Z vraždy mali Kočner a Zsuzsová zábavu

Výsmech a vulgarizmy mali smerovať Marian Kočner a Alena Zsuzsová po vražde Jána Kuciaka na adresu mŕtveho. Ich údajnú komunikáciu z aplikácie Threema včera zverejnil Denník N. Kočner a Zsuzsová sú obvinení z toho, že si Kuciakovu popravu objednali. Ich priznanie v komunikácii nie je. Kočnerov advokát Marek Para spochybňuje autenticitu správ.

„Každú chvíľu nové prekvapko. Proti tomuto sú články o tebe trt makový,“ mala napísať Zsuzsová po zverejnení posledného Kuciakovho článku o talianskej mafii. „Neviem, či ma to neserie :),“ odpovedal Kočner. „Kam sa ty pcháš na kšefty talianskej mafie:),“ kontrovala Zsuzsová, na čo mal Kočner odpovedať vulgarizmom. „Som zvedavá jak budú v Taliansku hľadať vraha,“ napísala v komunikácii Zsuzsová. Keď mama zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová hovorila o tom, že k vražde prišlo zrejme už v stredu večer, lebo odvtedy sa jej dcéra neozývala, Kočner mal reagovať vulgárne. „Len zabudla na to, že mohli o 21:30 aj je…ť. Tzv. posledný pich :))) Fuj, jak som hnusný,“ údajne napísal obvinený podnikateľ.

So Zsuzsovou sa mali zabávať aj na samotnej smrti mladého novinára. „Vyhlásia ho za svätého :)“ písal Kočner počas masových protestov. „Bude patrónom novinárov,“ odpovedala Zsuzsová. „Kua. To je dobrý nápad. Založím nadáciu sv. Jána Kuciaka – patróna novinárov. Kto bude lepší patrón, ako ten, čo má v sebe patrón? Fuj, aký som hnusný. Dal som si hneď aj po hube,“ mal napísať Kočner.

Podľa Čaputovej však stále v justícii a silových zložkách pôsobí dostatočné množstvo kvalitných ľudí, čo je dobrou vyhliadkou do budúcnosti.

Čižnárov nástupca až po voľbách

Čaputová s Gálom hovorila aj o celkovom fungovaní rezortu spravodlivosti. Prezidentka tiež spomenula obsadzovanie kľúčových postov, napríklad voľbu ústavných sudcov či voľbu generálneho prokurátora.

Čo sa týka voľby sudcov Ústavného súdu, tých vyberie až z plného počtu kandidátov. Očakáva, že parlament na septembrovej schôdzi zvolí všetkých chýbajúcich kandidátov, potom mieni prezidentka okamžite konať, aby bol Ústavný súd čo najskôr plne funkčný.

„Nebudem sa ešte vyjadrovať skôr, ako bude navolená kompletná sada kandidátov na sudcov ústavného súdu. Moja pozícia sa nemení, budem postupovať v súlade s ústavou. Ústava hovorí jasne, že Národná rada má zvoliť dvojnásobný počet kandidátov k počtu uprázdnených miest,“ povedala Čaputová po stredajšom stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd).

Hlava štátu podľa vlastných slov dúfa a verí, že takmer po pol roku sa podarí na septembrovej schôdzi dovoliť zvyšných kandidátov. „Vzápätí sa to stane pre mňa absolútnou prioritou, aby som ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné, nezdržiavala kompletné obsadenie ústavného súdu a pristúpila by som k menovaniu,“ dodala.

Čaputová trvá na tom, aby sa zmenil aj spôsob voľby generálneho prokurátora. Podľa nej by sa voľba skvalitnila, keby návrhy na kandidátov podávali viaceré inštitúcie. „To, že dnes je to v rukách len parlamentu, je politickou voľbou.“ Na otázku Pravdy, kedy by mal byť volený nový generálny prokurátor (poznámka red.: funkčné obdobie Jaromíra Čižnára sa končí v júli 2020) hlava štátu vyjadrila presvedčenie, že je to úloha nového parlamentu po voľbách.

370 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Zuzana Čaputová #sms komunikácia Mariana Kočnera