Smer nepredloží zákon o interrupciách, chce riešiť adopcie homosexuálnymi pármi

Robert Fico, predseda Smeru, na sociálnej sieti vyhlásil, že jeho strana nebude interrupcie riešiť vlastným návrhom zákona.

14.08.2019 18:21
debata (12)

„Za mňa môžem povedať, že som proti obmedzeniu práva žien slobodne sa rozhodnúť,“ vyhlásil Fico vo videu na sociálnej sieti.

Dodal, že Smer nepríde do parlamentu s vlastným návrhom zákona, ktorý by sa týkal úprav v oblasti interrupcií. Podľa neho však nemožno vylúčiť, že návrhom prídu zástupcovia iných strán a vtedy „platí zásada, že pri etických otázkach majú poslanci strany Smer voľnosť pri hlasovaní“.

Fico upozornil, že jeho stranu v tejto chvíli zaujímajú tri témy. Prvou je otázka, ako motivovať mladých ľudí mať rodiny. Druhou možnosť doplnenia Ústavy SR o vetu zo zákona o rodine, že „deti si môžu adoptovať len manželia a tak predchádzať zvrátenostiam typu adoptovania si deti homosexuálnymi pármi“. Treťou témou je právny spôsob vyriešenia zákazu svadieb homosexuálov, doplnil Fico s tým, že práve v tejto oblasti opozícia, najmä KDH, vajatá.

Ešte koncom júla pritom SNS a Smer tvrdili, že pripravujú zákon, ktorý by mal sprísňovať podmienky interrupcií.

„Návrh zákona prerokuje koalícia," uviedla vtedy hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová a dodala, že zákonom chcú zabrániť aj svojvoľným interrupciám. Podľa hovorcu Smeru Jána Mažgúta detaily návrhu mali predstaviť, keď bude známe jeho konkrétne znenie.

Tretí koaličný partner Most-Híd sa hneď postavil proti takémuto nápadu. „Aj vzhľadom na to, že počet interrupcií na Slovensku dlhodobo klesá, by sme uprednostnili korektnú celospoločenskú diskusiu pred predkladaním zákonných noriem v predvolebnom období. Sme presvedčení, že počas kampane nemôže vzniknúť taká celospoločensky akceptovaná norma, ktorá bude odrážať odbornú, právnu aj etickú rovinu tohto problému," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

V utorok aj premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini uviedol, že strana nebude pokračovať v tejto téme. „Legislatívna zmena bola viackrát novelizovaná, myslím si, že je dostačujúca a nemyslím si, že momentálne je problematika interrupcií témou, ktorá by sa mala iniciatívne otvárať. Ide skôr o politické aktivity,“ povedal Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #interrupcie