Lídri PS/Spolu, KDH a Za ľudí chcú nahradiť generáciu 'Kočnerových politikov' a priniesť zmenu

Lídri koalície PS/Spolu, KDH a Za ľudí na brífingu na bratislavskom Námestí SNP predniesli vyhlásenie k zverejnenej komunikácii Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou, z ktorej vyplývajú prepojenia podnikateľa obvineného vo viacerých kauzách, aj v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, s predstaviteľmi vládnej koalície.

16.08.2019 09:32 , aktualizované: 13:42
debata (223)

Naša krajina je ešte v horšom stave ako za Vladimíra Mečiara. Myslí si to exprezident Slovenska a líder vznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska. „Vtedy zabili Róberta Remiáša a teraz zahynuli dvaja mladí ľudia. Ten pocit, že vládna moc je prepojená na kriminálnikov a oligarchov, že pár ľudí má pocit, že krajinu vlastnia, že môžu všetko, je strašný. Po uniknutých informáciách si myslím, že si každý človek vytvoril vlastný názor na to, aký je náš štát," povedal Kiska na spoločnom brífingu koalície Progresívne Slovensko/Spolu, KDH a Za ľudí.

Podľa lídra Progresívneho Slovenska Michala Trubana sa politici za posledných dvadsať rokov nezmenili. „Samé kšefty, vopred vyhrané tendre. Potom nedokázali riešiť nemocnice, školstvo, ani pracovať pre ľudí. Po prečítaní Kočnerovej komunikácie sme si uvedomili, aká veľká to je obludnosť. Pre týchto politikov sme šli do politiky – aby sme priniesli zmenu. Nie je to jednoduché, pretože máme silných súperov, ktorí roky rozkrádali krajinu. Na zmenu potrebujeme vedieť spolupracovať a dať naše egá do úzadia," povedal Truban.

Truban tvrdí, že sú otvorení na spoluprácu aj s ďalšími stranami, napríklad aj so SaS. „Každá strana, aj SaS má svoj snem. Uvidíme, ako dopadne a podľa toho sa budeme baviť ďalej,“ spresnil. Na otázku, či im neprekážajú stretnutia Richarda Sulíka s obvineným podnikateľom Marianom K. v minulosti, skonštatoval, že SaS nepokladajú za „Kočnerovu generáciu politikov“ a za stretnutia s podnikateľom si musí Sulík zodpovedať sám.

Líder strany Spolu Miroslav Beblavý dnes povedal, že keby páni v koalícii dokázali povedať prepáčte, toto je neprijateľné pre krajinu Európskej únie, odstupujeme, nemal by ich kto nahradiť. „Kto by bol v ich okolí zárukou, že zmenia kurz krajiny?" pýtal sa Beblavý. Zároveň všetkým vyšetrovateľom odkázal, že majú podporu spoločnosti a drží im palce v snahe čistiť krajinu.

Predseda KDH Alojz Hlina je rád, že sa zjavuje alternatíva. Bude však podľa neho veľmi silno atakovaná. Bývalý prezident SR a líder vznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska skonštatoval, že sa na Slovensku prejavuje prepojenie vládnej moci s kriminálnikmi, oligarchami. „Tento pocit je strašný a po uniknutých informáciách si myslím, že každý jeden človek si vytvára názor, aký je tento štát,“ povedal Kiska.

Kiska je presvedčený, že Za ľudí vstúpi do parlamentu ako silná strana, volá však po spolupráci strán. „Som presvedčený, že tu s nami mali stáť aj SaS a OĽaNO,“ povedal s tým, že lídrov týchto strán kontaktoval, avšak bez ich odpovede.

Richard Sulík (SaS) uviedol, že návrh zmluvy od Kisku dostal len predvčerom podvečer. „O piatkovej tlačovej besede sa nezmienil, a keďže v týchto dňoch cestujem po Slovensku, plánoval som sa tomu venovať až v piatok. Samozrejme, ak by som vedel o tom, že zmluva sa ide verejne prezentovať už v piatok ráno, bol by som sa zúčastnil,“ skonštatoval Sulík. Igor Matovič (OĽaNO) reagoval na Kiskove slová na sociálnej sieti s tým, že Kiska klamal.

Vyhlásenie a výzva koalície PS/Spolu a strán KDH a Za ľudí

My, lídri demokratických politických strán, ktorí nepatria do Kočnerovej generácie politikov, sa zaväzujeme, že urobíme všetko preto, aby sme popretŕhali väzby medzi políciou, prokuratúrou, justíciou a ľuďmi, ktorí sú napojení na zločineckú sieť.

Uvedomujúc si neschopnosť a neochotu vládnej koalície umožniť bezpečnostným orgánom vyšetriť a potrestať všetkých zodpovedných, sľubujeme, že ak naše strany budú vo vládnej koalícii, stane sa najvyššou prioritou vlády, aby bezpečnostné zložky štátu mohli konať slobodne. Garantujeme, že polícia nebude nikdy konať v prospech osôb podozrivých zo závažných trestných činov a zneužívať svoje postavenie voči občanom, novinárom a politikom tak, ako je to dnes.

Až do volieb zostáva zodpovednosť za bezpečnosť občanov a postavenie vinníkov pred spravodlivosť na pleciach slušných a poctivých policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorých je na Slovensku veľká väčšina.

Chceme ich teda podporiť – nebojte sa dovtedy konať, vyšetrovať a hľadať pravdu. Ak sa stretnete s tlakom na vašu slobodnú prácu, vystúpte verejne a my sa Vás zastaneme. Všetci slušní ľudia na Slovensku stoja za Vami.

Po zmene, ktorá je po dnešných udalostiach neodvratiteľná, vytvoríme prostredie, v ktorom budete môcť slobodne vykonávať svoju prácu a budete môcť uplatňovať rovnaký meter pre všetkých. Zákon bude na Slovensku platiť pre každého rovnako.

© Autorské práva vyhradené

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #sms komunikácia Mariana Kočnera