SMK bude rokovať s Mostom-Híd, žiada však vysvetlenie Bugára

Strana maďarskej komunity (SMK) si je vedomá zodpovednosti voči jej voličom, a preto bude pokračovať v rokovaniach s Mostom-Híd. „Ale prvoradé určite bude žiadať vierohodné vysvetlenie vzniknutej situácie zo strany Mosta-Híd," povedal tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

16.08.2019 10:43
debata

Portál Aktuality.sk vo štvrtok informoval, že predseda Mosta-Híd Béla Bugár sa krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretol na Maldivách s Marianom Kočnerom.

Podľa SMK je rokovanie s Mostom-Híd záležitosť, ktorú riešia už dlhší čas. „Z našej strany ju chceme uzavrieť v blízkej budúcnosti korektným spôsobom. Jednota politických strán je podľa nedávno publikovaného reprezentatívneho prieskumu Inštitútu Fórum prioritnou požiadavkou väčšiny Maďarov žijúcich na Slovensku. Jednotné vystupovanie slušných politikov strán oslovujúcich maďarského voliča a maďarskej civilnej sféry je najdôležitejšou otázkou, základom úspechu a napredovania maďarskej menšiny na Slovenku," uviedol Králik.

Ďalšie stretnutie je naplánované na 19. august. „Na stretnutí sa naša delegácia zúčastní a zachováme sa podľa toho, aké vysvetlenie dostaneme na aktuálne otázky ťažiace našu komunitu aj celú spoločnosť. Riešenie spoločného postupu je dôležité, ale elementárna slušnosť a dôveryhodnosť je omnoho dôležitejšia," povedal Králik pre agentúru SITA.

Strany Most-Híd a SMK už rokovali o možnej spolupráci 11. júla a 29. júla. „Počas prvého rokovania boli nastolené štyri možnosti – kandidovať samostatne, spoločná kandidatúra na kandidátke Mosta-Híd, vytvorenie novej volebnej strany alebo koalícia, na ktorú sa vzťahuje sedempercentné kvórum. Počas rokovania sa potvrdilo, že dve z týchto riešení nie sú reálne, a to spoločná kandidatúra na kandidátke Mosta-Híd a vytvorenie novej volebnej strany," informovalo vtedy tlačové oddelenie Mosta-Híd.

Na druhom rokovaní 29. júla sa predstavitelia strán zhodli na tom, že ich spoločným cieľom je zabezpečenie parlamentného zastúpenia maďarskej komunity na Slovensku po voľbách v roku 2020. Delegácia strany Most-Híd prišla na stretnutie s pracovnou verziou dokumentu, ktorý načrtáva možné podmienky spolupráce. Účastníci rokovania sa dohodli, že po tom, ako Republikové predsedníctvo SMK prerokuje predložený dokument, si znovu sadnú za rokovací stôl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK