Čižnár považuje výzvy politikov za snahu o ovplyvňovanie prokuratúry a polície

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje výzvy politikov, či už z radov koalície alebo opozície, za snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní, uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

16.08.2019 11:45 , aktualizované: 13:34
debata (27)

Čižnár tak reaguje na výzvu predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý žiadal, aby sa urobil poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní.

Ak má podľa neho politik poznatky o porušovaní zákona zo strany prokurátorov, tak je nielen jeho právom, ale aj povinnosťou signalizovať tieto poznatky Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky.

Policajný prezident Milan Lučanský nemá informácie o tom, že by bol na policajtov vyvíjaný politický nátlak. „Hovoril som s vedením NAKA a ubezpečil som ich, že majú moju podporu a stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov," uviedol Lučanský na facebookovom profile polície s tým, že každý vyšetrovateľ je procesne samostatný, nad zákonnosťou drží ochrannú ruku prokurátor.

Ficovo štvrtok (15. 8.) vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministerku vnútra Denisu Sakovú (obaja Smer) na politickú zodpovednosť. Taktiež vyzval policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby urobili poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní. Žiada zistiť, do akej miery sú orgány činné v trestnom konaní pod politickým tlakom. Fico očakáva aj zvolanie brannobezpečnos­tného parlamentného výboru. Jeho šéf Anton Hrnko (SNS) už avizoval, že mimoriadny výbor sám zvolávať neplánuje.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor Jaromír Čižnár