Pri obhliadke Šufliarskeho domu zachytila zločincov kamera

Polícia disponuje kamerovým záznamom, ktorý zachytáva Kočnerovo komando zo Žitného ostrova pri predvražednej obhliadke okolia domu vtedajšieho prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Denníku Pravda to prezradil zdroj blízky vyšetrovaniu, prokuratúra túto informáciu zatiaľ nepotvrdila. Vyšetrovanie prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica sa vracia z policajnej inšpekcie na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).

16.08.2019 13:55 , aktualizované: 19:11
debata (99)

Policajná inšpekcia tento týždeň obvinila z plánovania likvidácie troch právnikov Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú. Ide o skupinu, ktorá figuruje vo vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, hlavným objednávateľom má byť v tomto prípade podľa polície podnikateľ Marian Kočner.

O úmysle zavraždiť dvoch vysokopostavených prokurátorov a známeho advokáta mal pred vyšetrovateľmi prehovoriť Andruskó. „Overovali sa výpovede jedného z obvinených, ktorý priznal aj prípravu vraždy Petra Šufliarskeho. Jeho výpoveď sa overovala aj pomocou kamerových záznamov z okolia Šufliarskeho domu. Na záznamoch, ktoré boli ešte zachované, bol pohyb ľudí obvinených z Kuciakovej vraždy a potvrdilo sa, že boli na obhliadke terénu,“ povedal pre Pravdu človek blízky vyšetrovaniu.

Samotný Šufliarsky o takomto zázname nevie. „Otvorene vám poviem, že o tomto neviem. Z nášho domu to určite nie je,“ reagoval pre Pravdu Šufliarsky. Dedina v okrese Senec, kde prokurátor býva, nemá obecné kamery. Jej obyvatelia ešte vlani v októbri potvrdili, že u nich polícia zbierala kamerové stopy.

Úrad špeciálnej prokuratúry to komentovať nechce. „V trestnej veci, na ktorú sa pýtate, sa nemôžeme vyjadriť ani k procesným úkonom, ani k zaisteným dôkazom,“ odpovedala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Informácie o plánovaní ďalších popráv získal vyšetrovací tím vytvorený na prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Vo februári ale toto vyšetrovanie prešlo na policajnú inšpekciu. Zodpovední to vysvetľovali odľahčením Kuciakovho tímu a tiež tým, že právnici boli lustrovaní v policajných databázach. Bolo preto možné, že na príprave sa podieľali aj aktívni policajti. Dnes sa oba prípady opäť spájajú.

„Uvedená trestná vec je od piatka 16. augusta vedená na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru,“ potvrdil pre Pravdu tlačový odbor ministerstva vnútra.

Znovuzlúčenie spisov

Úrad inšpekčnej služby ani policajné prezídium nespresnili, kto o znovuzlúčení spisov rozhodol. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už vo februári naznačoval, že k tomuto môže dôjsť vtedy, keď sa preukáže, že záujem o likvidáciu právnikov mali tí istí ľudia, ktorí vystupujú v prípade novinárovej vraždy.

Prokurátor, ktorý si pre citlivosť kauzy neželá byť menovaný, vysvetlil, že zo spojenia dvoch vyšetrovaní vzniká opäť jeden prípad, ktorý by sa mal skočiť aj jednou obžalobou. „Ak sa spájajú vyšetrovania predtým rozdelené z dôvodu, že ďalšími páchateľmi môžu byť policajti, stane sa to zasa pôvodným prípadom s jednou spisovou značkou. To znamená, že sa podáva len jedna obžaloba, kde sa len obvineným napočítajú všetky trestné skutky a je len jeden prípadný rozsudok. Je to aj lepšie aj z hľadiska súdnej praxe,“ vysvetlil právnik.

Z objednávky vraždy mladého novinára bol v marci obvinený Marian Kočner, ktorý je už viac ako rok vo väzbe pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek. Spojenie vyšetrovaní v jeden prípad tak možno vnímať ako ďalší krok k tomu, že obvinenie z prípravy vraždy právnikov môže očakávať aj samotný Kočner. Oboch prokurátorov a advokáta spája to, že ich vnímal ako nepriateľov.

Spoločný menovateľ

Lipšic ešte ako minister vnútra počas vlády Ivety Radičovej podľa Kočnera niektorým novinárom sprístupnil informáciu, že Finančná správa preveruje Kočnerov bankový prevod troch miliónov eur ako možné pranie špinavých peňazí. Podnikateľ sa Lipšicovi snažil odplatiť tým, že zverejnil jeho SMS správy s novinármi a ponúkol 100-tisíc eur za kompromitujúce informácie o Lipšicovi. Samotný advokát si myslí, že o jeho likvidáciu mal záujem práve Kočner.

„Som absolútne presvedčený o tom, že motívom objednávateľa – objednávateľov mojej vraždy je moja práca prokurátora,“ uviedol pre agentúru TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka. Žilinka dozoruje kauzu Technopol II, kde hrozí Kočnerovi trestné stíhanie, pracoval tiež na kauze špekulatívnych prevodov hotelov na Donovaloch, v ktorej bol v septembri 2017 Kočner obvinený z krátenia daní.

„Považujem to za významný krok k dosiahnutiu spravodlivosti v tomto prípade, v ktorú verím. Vážim si prácu vyšetrovateľov a prokurátorov, pretože je to zložitá kauza, čo si ako prokurátor veľmi dobre uvedomujem, a o to viac si vážim, že sa im podarilo vec zdokumentovať do štádia vznesenia obvinenia,“ doplnil prokurátor.

Šufliarsky sa zas zúčastnil príprav Kočnerovho zadržania a väzobného stíhania. Požiadal ho o to prokurátor, ktorý dozoruje vyšetrovanie falšovania miliónových zmeniek, pretože Šufliarsky mal prehľad o Kočnerových trestných stíhaniach či trestných oznámeniach proti nemu.

,„Všetky veci, ktoré som robil a týkali sa Mariana K., som urobil v súlade so zákonom v jeho neprospech. Bol som činný v 23 trestných veciach, kde v 11 prípadoch som rozhodol v neprospech jeho a jemu spriaznených osôb. V roku 2016 som dal napríklad preveriť činnosť jeho dvoch právnických osôb na základe medializovaných informácií,“ priblížil možný motív Šufliarsky v júni v rozhovore pre Pravdu. Po tom, čo líder OĽaNO Igor Matovič v marci zverejnil časť z jeho deviatich chatov s Kočnerom, sa funkcie prvého námestníka Generálnej prokuratúry k 1. aprílu vzdal.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Daniel Lipšic #Peter Šufliarsky #Maroš Žilinka