Prípad Kuciak: Vyšetrovatelia majú informácie o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov

Špeciálna prokuratúra informovala o vyšetrovaní v prípade úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

19.08.2019 11:00 , aktualizované: 19:34
debata (1747)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda výber najzaujímavejších noviniek, ktoré prokurátor dnes k prípadu povedal.

Video

Obžalobu na Alenu Zs., Miroslava M., Tomáša Sz. a Zoltána A. v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej by mohli vzniesť v priebehu najbližších týždňov do 27. novembra. Vtedy im končí väzba, nemuselo by sa tak žiadať o jej predĺženie. „Pokiaľ nedôjde k zásadným zmenám, urobíme všetko pre to, aby následne mohla byť pre uvedené skutky podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý o tom informoval na tlačovej konferencii v Pezinku.

V prípade vraždy novinára a jeho partnerky, z ktorej objednávky je obvinený Marian Kočner, neočakávajú, že padnú ďalšie obvinenia. Avizovali, že podnikateľa by chceli v prípade obžalovať naraz spolu s Alenou Zs., Miroslavom M., Tomášom Sz. a Zoltánom A.

Prokurátor uviedol, že z vyšetrovania vyplýva, že novinára Kuciaka a archeologičku Kušnírovú mal zavraždiť Miroslav M. „Máme hlaveň, vieme, kto zbraň upravil. Samotnú zbraň nemáme,“ dodal prokurátor.

Objednávka vraždy prokurátorov a advokáta

Úrad špeciálnej prokuratúry nemá presvedčivé dôkazy o tom, že si Kočner objednal vraždy prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica. Považuje ho však za jedného z podozrivých a ide podľa neho o otvorenú otázku.

Na otázku, aký bol motív na objednávku vraždy prokurátora Maroša Žilinku, uviedli prokurátori ÚŠP, že riešil veci, „ktoré sú priamo spojené s osobou Mariana K.“. V otázke pripravovanej vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho nechcel prokurátor motív komentovať, keďže ich podľa neho mohlo byť viacero, rovnako ako pri Lipšicovi. „Viete, aké tam boli vzťahy aj v minulosti,“ dodal však k nemu prokurátor.

„Zatiaľ nemáme také dôkazy, ktoré by nás jednoznačne presvedčili o tom, že tento človek si tie vraždy skutočne objednal,“ odpovedal prokurátor ÚŠP na otázku, či je za objednávateľa vraždy prokurátorov a Lipšica považovaný Kočner.

Prokurátor ÚŠP reagoval aj na údajné spochybňovanie vyšetrovacieho tímu na Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorý tieto pripravované vraždy vyšetroval. „Vyšetrovatelia tohto úradu profesionálnym spôsobom zabezpečili všetky dôkazy, ktoré súviseli s prípravou vrážd,“ uviedol prokurátor. Dodal, že výpoveď Zoltána A. nie je jediným dôkazom. „Je tam výpoveď aj ďalšej osoby a rad nepriamych dôkazov, súvisiacich najmä s elektronickými dôkazmi, ktoré vyšetrovateľovi dali dôvod na vznesenie obvinenia voči týmto osobám,“ doplnil.

V prípade štvorice obvinených – Aleny Zs., Miroslava M., Tomáša Sz. a Zoltána A. – ide podľa prokurátora o dôvodné podozrenie v súvislosti so štyrmi dokonanými vraždami a v súvislosti s prípravou najmenej troch vrážd. Prokurátor potvrdil, že voči štvorici vzniesli obvinenie z prípravy vrážd prokurátorov a advokáta.

K vražde Šufliarskeho podľa prokurátorov nedošlo iba preto, lebo boli Alena Zs. a spol. zadržaní v septembri 2018.

ÚŠP vyšetruje trestnú činnosť predstaviteľov štátu a justície

V rámci vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice vyšetruje Úrad špeciálnej prokuratúry aj trestnú činnosť predstaviteľov štátnych a justičných orgánov. Získali o nej vážne poznatky.

Prokurátor ÚŠP odmietol špecifikovať konkrétnych predstaviteľov, avšak neskôr spresnil, že išlo o predstaviteľov štátnych a justičných orgánov.

Prokurátor sa ohradil voči škandalizácii prokuratúry a prezentovania domnienok niektorých novinárov či politikov ako faktov. „Nikdy som nepodľahol žiadnym vplyvom a v tomto mienim pokračovať aj do budúcnosti,“ povedal na margo svojej nezávislosti jeden z dvoch dozorujúcich prokurátorov vraždy Kuciaka. Ďalej uviedol, že opakovane upozorňoval na to, že sa budú stupňovať snahy spochybňovať ich osoby ako členov vyšetrovacieho tímu. Ako dôvod uviedol fakt, že v rámci vyšetrovania sa dozvedeli poznatky a získali dôkazy o „závažnej protispoločenskej a protiprávnej činnosti ďalších osôb, vrátane predstaviteľov štátnych orgánov“.

Ďalej prokurátor ÚŠP spresnil, že práve tieto osoby z prostredia štátnych orgánov majú dôvodný záujem na tom, aby spochybnili členov vyšetrovacieho tímu, a aj dôkazy, aby zmarili objektívne vyšetrovanie ich činnosti.

Od vraždy novinára a jeho snúbenice vzniklo viac ako desať trestných vecí. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odhaduje, že ich je už približne 20. Nevylučuje, že ich môže byť ešte viac.

„Sú tam veľmi závažné a dôležité mená, resp. osoby, ktoré komunikovali s Marianom K.,“ vysvetlil prokurátor s tým, že dôležité nie je to, či títo ľudia s Kočnerom komunikovali, ale o čom debatovali, a ich ďalšia činnosť. Vypočutí zatiaľ z taktických dôvodov neboli. „Sme v úvodnom štádiu trestného konania. Skutočne odporúčam ľuďom, ktorých sa táto komunikácia dotýka a ktorí sa mohli dopustiť trestnej činnosti, aby svoju činnosť a komunikáciu prišli vysvetliť ešte v tomto štádiu trestného konania. Neskôr to môže byť zásadným spôsobom v ich neprospech,“ odkázal prokurátor týmto osobám. „Toto nie je odkaz politikom, toto je odkaz predstaviteľom štátnych orgánov,“ spresnil.

Advokát Ladislav Kuruc hodnotí postup vo vyšetrovaní pozitívne. „Predpokladal som, že to bude trvať dlhšie, ale myslím, že je to veľmi rýchle. Špeciálne vo veci, kde je viac skutkov a viac obvinených, je takáto rýchlosť konania naozaj namieste. Ešte kratšie by však vyšetrovanie bolo, keby sa, ako je to u nás časté, nevyšetrovalo zbytočne dlho iba vo veci, pretože sa po vznesení obvinenia musia úkony zopakovať. Aj vzhľadom na to je to na dnešné pomery veľmi rýchle,“ hovorí Kuruc.

Po podaní obžaloby nastupuje dvojročná súdna väzba. Podľa Kuruca by to malo súdu stačiť. „Je otázka, ako rýchlo bude konať súd, ale myslím si, že Špecializovaný trestný súd už dnes koná podstatne rýchlejšie ako všeobecné súdy. Navyše v takomto prípade budú tiež určite dobre organizačne pripravení a očakávam, že nebudú akceptovať ospravedlnenia, ktoré by smerovali k nejakej obštrukcii,“ odhaduje advokát.

Výzvu prokurátorov smerom k predstaviteľom štátnych orgánov hodnotiť nechce. „Zaujímavý postup. S takým som sa ešte vo svojej praxi nestretol. Je to naozaj zvláštna taktika prokurátorov, ktorá nie je bežná, ale nehodnotím to ako nezákonný postup. Prihlásenie sa týmto ľuďom môže pomôcť, ale aj nemusí. Závisí to od konkrétneho skutku,“ dodal Kuruc.

Zaistený telefón s Threemou je jednoznačne Kočnerov

Prokurátori disponujú dôkazmi o tom, že mobil odovzdaný Petrom Tóthom patril Kočnerovi. Komunikácia, ktorej záloha bola v telefóne, nie je jediným dôkazom voči obvinenému.

„Je tam súhrn dôkazov, ktoré ten telefón jednoznačne identifikujú ako telefón Mariana K.,“ odpovedal prokurátor ÚŠP na otázku TASR, či disponujú aj inými poznatkami ako tvrdeniami Petra Tótha v oblasti vlastníctva mobilu. V tom sa mala nachádzať vyexportovaná záloha komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema. V nej mal Kočner komunikovať s obvinenou Alenou Zs.

Autenticitu komunikácie opakovane spochybňuje Kočnerov obhajca Marek Para. Na margo jeho pochybností a výčitky, že mu nebola dostatočne sprístupnená, reagoval prokurátor ÚŠP s tým, že obhajca môže v prospech klienta povedať čokoľvek. „Môže aj klamať, môže si vymýšľať, môže hovoriť čokoľvek,“ uviedol. Celú kópiu telefónu v takom stave, v akom bol zaistený, dostal obhajca v máji tohto roku. Komunikácia bola rozšifrovaná v júli a podľa prokurátora majú minimálne časť rozšifrovanej komunikácie k dispozícii všetci obvinení aj ich obhajcovia.

V reakcii na otázku TASR, či je komunikácia jediným dôkazom voči Kočnerovi z objednávky Kuciakovej vraždy, prokurátor ÚŠP pripomenul, že ho obvinili mesiace pred jej rozšifrovaním.

Súčasťou zálohy v telefóne bola aj komunikácia so Štefanom A. Podľa obžaloby prokurátora Jána Šantu mal s Kočnerom sfalšovať zmenky TV Markíza a komunikácia to má dokazovať. Proces s týmito zmenkami pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v septembri.

Peter Tóth odovzdal okrem mobilného telefónu a auta viacero vecí patriacich Kočnerovi. Stalo sa tak po zadržaní Aleny Zs., ktorá je v prípade tiež obvinená. V prípade vystupoval najprv ako utajený svedok, momentálne sa zdržuje podľa vlastných slov v zahraničí.

Vysvetlili „kauzu Bödör“

Jeden z prokurátorov potvrdil, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör mal vedomosti o pripravovaných úkonoch a jeho plánovanom zadržaní. To bolo po krátkej chvíli zrušené. Podnikateľ napokon prišiel na políciu sám a potvrdil, že mal informácie o úkonoch vopred.

Na tlačovej besede tiež zaznelo, že lustrovaní boli nielen novinári, ale aj prokurátori. Lustrovanie prokurátorov však nie je také jednoduché, ako v prípade bežných občanov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Špeciálna prokuratúra #vražda novinára Jána Kuciaka #sms komunikácia Mariana Kočnera